Last news in Fakti

6 Юли, 2019 17:20 2 751 2

Париж ще бори жегата с...

  • жега-
  • франция-
  • париж-
  • асфалт

Плановете за разхлаждане на френската столица предвиждат повече зеленина и по-малко асфалт

Париж ще бори жегата с... - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Париж усети ефекта на глобалното затопляне преди броени дни, когато Западна Европа се задъхваше в нетипичните за края на юни горещини. Това накара парижките общинари да ускорят плановете за освежаване на френската столица, пише в. "Фигаро".

И без рекордните горещини Париж е известен като "остров на горещината". Там температурите обичайно са с 3 градуса по-високи от тези в селските райони на Франция. Когато е горещо, разликата може да достигне и 10 градуса.

Плановете за разхлаждане на града предвиждат повече зеленина и по-малко асфалт. До края на мандата си, тоест до март 2020 г., кметството има намерение да разшири зелените площи с 30 допълнителни хектара, да обособи 100 хектара озеленени стени и фасади и да отдели 30 хектара площи за градско земеделие.

Париж ще бори жегата с...

Плановете са в града да се обособят колкото се може повече острови на зеленината. За целта ще бъдат създадени така наречените градски гори в допълнение към съществуващите сега паркове и градинки. Терен на тези гори ще бъдат първите етажи на някои малко използвани паркинги, като например този пред кметството на Париж. Там ще бъде докарана почва и ще бъдат посадени високи дървета. Операцията ще струва няколко милиона евро, но резултатът ще е истинска прохлада.

Дворовете на училищата пък ще бъдат превърнати в оазиси със сянка и вода и ще бъдат отворени за всички в горещините. Там ще могат да идват в жегите парижани, живеещи на около от 200 метра от училищата. Експеримент в тази насока ще се извърши в 10 училища през 2020 г.

Кметството предвижда и обособяването още от това лято на 41 охладени зали из целия град, предназначени за 175 000-те жители на френската столица, които са на и над 75 години и за бездомниците, тоест за онези, които страдат най-много от жегите.

Париж ще бори жегата с...

Градските власти са в процес на оценяване на три нови типа пътни настилки, които са по-светли и промокаеми и при които покачването на температурите на пътното платно при големи горещини ще бъде ограничено.

Кметството разчита и на ангажимента на гражданите посредством разрешително за озеленяване, което ще се издава на всеки доброволец, който иска да озелени място в столицата по свой избор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: