Last news in Fakti

28 Юни, 2019 17:50 2 920 10

Западни служби са хакнали "руския Гугъл"

  • яндекс-
  • хакери-
  • русия-
  • търсачка-
  • руския гугъл-
  • yandex

Атаката е била открита на много ранен етап

Западни служби са хакнали "руския Гугъл" - 1
Снимка: Shutterstock

Хакери, работещи за западните разузнавателни служби, са пробили руската интернет търсачка "Яндекс" в края на 2018 година. Te са използвали рядък вид зловреден софтуер в опит да шпионират потребителски акаунти, пише базираното в Брюксел онлайн издание Euractiv, като се позовава на четирима неназовани източници на Reuters.

Известно е, че зловредният софтуер, наречен Regin, се използва от Алианса за споделяне на разузнавателни данни. Проектът "Петте очи" е на САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Службите за разузнаване в тези страни отказаха да коментират.

Западните кибератаки срещу Русия рядко се признават или говорят публично. Не можеше да се определи коя от петте страни стои зад атаката срещу "Яндекс", съобщиха източници в Русия и другаде, трима от които имаха пряко познание за хака. Нарушението е извършено между октомври и ноември 2018 година, предаде агенция "Фокус".

Говорителят на Яндекс Иля Грабовски призна инцидента в изявление, но отказа да предостави допълнителни подробности. „Тази атака беше открита на много ранен етап от екипа по сигурността на „Яндекс“. Тя беше напълно неутрализирана, преди да бъде нанесена щета“, каза той.

Компанията също така заяви, че „отговорът на екипа за сигурност на „Яндекс“ гарантира, че никакви потребителски данни не са компрометирани от атаката“. Компанията, широко известна като "руския Гугъл" за редица онлайн услуги от търсене в интернет до резервации по електронна поща и викане на такси, твърди, че има повече от 108 милиона потребители месечно в Русия. Също така работи в Беларус, Казахстан и Турция.

Хакерите търсят техническа информация, която може да обясни как „Яндекс“ удостоверява потребителските акаунти. Такава информация може да помогне на шпионска агенция да се представя за потребител на "Яндекс" и да има достъп до техните лични съобщения. Хакът на изследователската и развойна част на "Яндекс" е бил предназначен за шпионски цели, а не за разрушаване или кражба на интелектуална собственост. Хакерите тайно поддържаха достъп до руската търсачка поне няколко седмици, без да бъдат открити, казват те.

Зловредният софтуер на Regin беше идентифициран като инструмент на „Петте очи“ през 2014 г. след разкритията на бившия изпълнител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън. Докладите на The Intercept, в партньорство с холандски и белгийски вестник, свързват по-ранна версия на Regin с пробив в белгийската телекомуникационна компания Belgacom през 2013 г. и съобщават за отговорността на британския щаб на шпионската агенция (GCHQ). По това време GCHQ отказа да коментира.

Експертите по сигурността твърдят, че приписването на кибератаки може да бъде трудно поради методите за заблуждаване, използвани от хакерите. Но някои от кодовете на Regin, намерени на системите на "Яндекс", не са били използвани в нито една от известните предишни кибератаки, съобщиха източниците, намалявайки риска от нападателите да използват умишлено известни западни инструменти за хакерство, за да покрият следите си.

Regin е перлата в короната за атаките, използвани за шпионаж. Архитектурата, сложността и възможностите ѝ се намират в своя собствена лига, каза Викрам Тхакур, технически директор на Symantec Security Response. „Виждали сме различни компоненти на Regin през последните няколко месеца“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шумчо

    21 2 Отговор
    Западът е виновен
  • 2 Рохани

    9 7 Отговор
    Аз пък хакнах бени хил изозадзе!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Оберстгрупенфюрер

    7 27 Отговор
    ''Руски гугъл'':):) руснаците и компютри:):) напушва ме смях:):) там има само кравеферми бре хора, какъв гугъл ви е подгонил???Всички тук сте психично болни евреи, които сте си внушили, че сте русофили, руснаци, пилоти на ''СУ57'', обслужващи установките С400 в двора на Карлуково и русофоби, плюещи се денонощно в този арменско-еврейски сайт. Коментирате под абсолютно измислени новини /не обвинявам журналистите, защото това им е работата и си правят таш.к с вас/. Нужно ви е масирано водене "на баня" в газовите камери, които между другото са непокътнати и годни за ползване във всичките концлагери, и с отлична поддръжка.

    Коментиран от #6

  • 6 любопитен

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Оберстгрупенфюрер":

    Ти от прозореца ли видя С 400?
  • 7 Русофилски паразит

    5 8 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 8 Адмирал Пиздохуев

    7 1 Отговор
    Изкам Хаяско да го хакнат ,да му станат очите като грамофонни плочи
  • 9 Соло

    4 2 Отговор
    После ревът, че им е избран президент от руските хакери
    Ха-ха,
  • 10 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    8 4 Отговор
    Русия не е подлога на фащ и си има суверенитет,за разлика от тиквата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания