Last news in Fakti

13 Юли, 2019 22:28 2 702 26

Младежите пушат по-малко марихуана, ако е легализирана

  • марихуана-
  • сащ-
  • младежи-
  • проучване

Любопитни данни от ново проучване

Младежите пушат по-малко марихуана, ако е легализирана - 1
Снимка: Shutterstock

Младежите в САЩ пушат по-малко марихуана на места, където дрогата е легализирана, сочи ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Изследователи от Университета в Монтана (САЩ) са проучили здравни картони на ученици между 1993 и 2017 г. Докато общата употреба на канабис сред младежите се е увеличавала, в щатите, в които е разрешено пушенето за удоволствие, тя е намаляла с почти 10 на сто.

33 щата са легализирали медицинската марихуана, а в 10 също така е разрешено пушенето за удоволствие. Канабисът остава незаконен във всички щати за младежи под 18-годишна възраст.

Водещият автор на изследването Марк Андерсън заяви, че проучването има за цел да намали опасенията, че употребата на марихуана ще се увеличи, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    25 11 Отговор
    Е, кой да обясни че забранения плод е най-сладък. Просто хлапетата се правят на "готини" като демонстрират как нарушават закона и им се разминава - с това се издигат в очите на връстниците си. Ако пък е легално вече не се прави от мода а вече се минава в графата "неудачник дето се чуди какво да прави".

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Добър ден

    20 4 Отговор
    Открихте топлата вода
  • 4 Либерал

    18 22 Отговор
    Ами то и педофилите ще изнасилват по малко деца ако това се либелизира.
  • 5 Комуниста

    24 13 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Ти ще кажеш??!! Просто западната култура носи упадък на обществото, трябват им напушени чокондури за да могат да си прокатват алчните интереси! Едно време когато се говореше за опадъчния запад не ви се вярваше, ей на след 30 години вече повярвахте!

    Коментиран от #6

  • 6 Миризлив пор

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Комуниста":

    Темата е много разтеглива. Да го кажем така - качеството си има цена така че това което се пуши много често е някакъв боклук "подправен" със синтетични наркотици, ако дилъра е прекалил с "кръщаването" то пушещия получава много по-голяма доза от това което може да поеме и завършва в психиатрия. Ако е легално поне ще се знае кой го е произвел и жадни за бърза печалба идиоти няма да вкарват тинейджъри по психиатриите и да им разбива живота. Не казвам че е добро но е по-малкото зло.
  • 7 Алиса

    16 20 Отговор
    От марихуаната хората се развеселяват, от алкохола стават агресивни, някои под негово въздействие вършат престъпления. Алкохолът обаче не е забранен. С марихуана е невъзможно човек да се предрогира, освен аконе изпуши стотина и повече цигари за кратко време.
  • 8 Азз

    24 11 Отговор
    Въпрос до всички,които са "ЗА" легализацията на леките наркотици и проституцията:
    Вие ще набутате ли цигара в устата на детето си?Ще насърчите ли дъщерите ви да станат проститутки по професия?

    Сега да си дойдем на думата...За какви ползи от данъци говорите след като обричате следващите поколения на падение...

    Коментиран от #9, #10

  • 9 dr Marlboro

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "Азз":

    Естествено, сега имаш същият избор алкохол,цигари,проститутки и то легално сам си отговори на въпросите дали ТИ ще го направиш това със своите деца?Но това не е важно- важното е ТЕ какъв избор ще направят базираики се на възпитанието което си им дал.Разбирасе аз съм против пушенето на коз от не пълнолетни но ЗА легализиране на марихуаната.
  • 10 Миризлив пор

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Азз":

    Проблема е на друго място - ако едно "дете" мине 18 и вече не можеш да му въздействаш законно то ако е поело "грешния път" да може да се откаже по някое време. В момента имаме силови структури които държат проституцията т.е. г-да мутрите не си пускат работната ръка лесно т.е. ще има бой и осакатяване дори смърт. Ако са наркотици пак силови методи и свръх-доза. В един момент е по-добре да вземеш детето си живо от колкото да не знаеш къде е заровено. Всичко зависи обществото до колко е узряло и до колко може да възприеме действителността.
  • 11 Знам знам🙄

    11 5 Отговор
    Ами пича е прав. Имам познати дето тука духаха по 5 грама трева на ден. Сега са в Холандия младо семейство. Ми попушват някоя събота или неделя ей тъй за спорта. Щото пича вика че го омързелявала тревата. А относно данъците и акцизите питайте холандците. Основен приход към хазната и развитие на туризъм. Освен това под държавен и медицински контрол ще подлежи и на медицинска стандартизация и контрол. Да не говорим за работни места инвестиции и т. н. Освен това както каза колегата няма да пушат дечурлигата разни конски химии. И пак казвам че ще от полза дори за полицията. Ще стане същото както с пияниците, те ченгетата си ги знаят и си ги бройкат. Сега ще знаят и кои са пафкатори.
  • 12 ****

    10 9 Отговор
    Сега и тази задокеянска тъпотия ли ще ни натрапвате,то не бяха джендъри,трети пол,и още кой знае какви небивалици ще има занапред.Ами нали един такъв напушен с кола, си е жив убиец,и после ще има почернени семейства.

    Коментиран от #16

  • 13 А БЕ

    7 4 Отговор
    ДАЛИ ТЕРОРИСТИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ПО МАЛКО ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ, АКО ИМАТ РАЗРЕШЕНИЕ ДА ГО ПРАВЯТ КОГАТО СИ ПОИСКАТ , ДАЛИ ЩЕ НАМАЛЕЯТ ЦИГАНИТЕ, АКО БЪДАТ РАЗРЕШЕНИ ЗА ОТСТРЕЛ ЦЕЛОГОДИШНО !

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Kubeto

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "прочетох":

    Ама дали е от младежите разликата?
  • 16 Kubeto

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "****":

    Не си прав!

    Коментиран от #18

  • 17 azko

    0 2 Отговор
    Който си има мозък в главата,знае кво прай.А за коментарите на незапознатите,тяхно право си е да си пишат каквото искат.
  • 18 ****

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "Kubeto":

    Според тебе не съм прав,но се моли никога да не излезе срещу тебе такъв напушен с кола.

    Коментиран от #26

  • 19 Димов

    4 0 Отговор
    Народа намаля рязко. Работници и данъкоплатци емирираха. Държавниците се чудяд от къде да изкярят още пари и решили да е от наркоманите. Легализират марихуаната, прибират ДДС от продажбите й.
  • 20 ванката

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "А БЕ":

    това за циганите съм 100% убеден че няма да е целогодишно понеже след 5/6-я месец вече няма да има какво да се отсрелва ...
  • 21 Неграмотно

    5 0 Отговор
    После се чудите как може да си хвърлиш детето от моста....
  • 22 Верно ли?

    5 0 Отговор
    Ами да разрешим убийствата, може да намалеят!?!
  • 23 Бай Шиле

    1 4 Отговор
    В повечето щати в САЩ можеш да си поръчаш БИРА само ако си над 22 години.А марихуана можеш на 18? Да не говорим за оръжията.Да им пикая на законите.

    Коментиран от #25

  • 24 Холандецът

    2 2 Отговор
    Аз съм си изпушил килата и вече не ми е интересно и не пуша
  • 25 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Шиле":

    Много хора са некомпетентни по тези въпроси прочетете няколко независими източници и тогава коментирайте.За легализация на проституцията също се замислете.
  • 26 ЗА легалицацията И

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "****":

    Абе, за напушен с кола не знам колко често се среаща, но пияни са 90% така че аз бих се притеснявал повече да не излезе срещу теб с мпс-то поредният пиян шофиьор ФАКТ!Канабисът и проституцията НЯМАТ абсулютно нищо общо и незнам защо са под един знаменател.Колко убиства и инциденти са се случили под въздеиствието на алкохол, и колко са неграмотните цигани и българи които са си купили книшки за правоъправление на мпс?Ето от това трябва да те е страх!Вредите от алкохола във годините са не измерими!