16 Юли, 2019 11:50 1 353 3

Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, прилагаща смъртно наказание

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • еквадор

Австралиецът беше арестуван за неявяване в лондонски съд и на основание искане за екстрадиция

Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, прилагаща смъртно наказание - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж няма да бъде предаден на страна, в която се прилага смъртно наказание.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Великобритания Алан Дънкан на пресконференция след среща в Кито с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия, предаде АР. Той добави, че Великобритания и Еквадор са се договорили за това.

"Уикилийкс" публикува секретна информация за дейността на редица правителства, в това число на САЩ. Асандж поиска през 2012 г. убежище в посолството на Еквадор в Лондон и прекара там почти 7 години.

През април Еквадор отказа да му предоставя повече убежище, след което Асандж бе арестуван за неявяване в лондонски съд и на основание искане за екстрадиция, отправено от Вашингтон към британските власти през 2018 г.

Лондонски съд го осъди на 50 седмици лишаване от свобода за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция. Разглежда се и въпросът за екстрадирането му в САЩ, където са му предявени обвинения в хакерска дейност, за които може да бъде осъден на до 175 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А,де ...

    5 0 Отговор
    Бе, я го екстрадирайте в България. До два дни, ще е на свобода. А и може да оправи бакиите на НАП.
  • 3 Джулиан

    6 1 Отговор
    Свобода за Джулиан!