Last news in Fakti

7 Юли, 2012 18:08 1 050 1

САЩ подобри мнението си за Афганистан

  • афганистан-
  • нато-
  • хилъри клинтън-
  • талибани

Вашингтон обяви Афганистан за свой голям съюзник, който не е част от НАТО. Решението бе анонсирано от държавния секретар Хилари Клинтън, която направи изненадващо посещение в Кабул.

Това е един вид „подобрение” на афганистанския статут пред САЩ. Той позволява военно сътрудничество и по-лесна доставка на оръжие. Подобен статут имат Израел и Япония.

Както е известно, НАТО пое ангажимент да напусне Афганистан през 2014 година, оставайки на местните власти сами да осигуряват сигурността на страната си. Военният съюз ще остане в Афганистан, но като помага на афганистанските сили за сигурност с обучения и съвети.

Общо средствата, които НАТО ще предостави на страната от 2015 година, ще възлязат на 4.1 млрд. долара на година, като се предвижда Афганистан да участва със собствена вноска във фонда за обезпечение на сигурността си.

„Отбележете, че САЩ винаги ще е ваш приятел и партньор. Изобщо не си представяме да ви изоставим”, заяви Клинтън, цитирана от Ройтерс.

НАТО ще остане в Афганистан, но няма да участва в бойни мисии. Бъдещата роля на Алианса ще е да помага на афганистанските сили за сигурност с обучения и съвети, което значи коренна промяна на сегашната мисия ISAF.

По-рано Обама направи тайна визита в Кабул и подписа договор, с който ангажира Вашингтон да оказва финансова и военна помощ на Афганистан за 10 години след 2014 година, когато чуждите военни ще се оттеглят. Междувременно се оказа, че 66% от сънародниците му са против войната в Афганистан. 

В мюсюлманската страна също преобладават антиамериканските настроения, а талибаните открито призоваха за военен отпор срещу Вашингтон. Острите реакции бяха предизвикани от разстрела на 16 цивилни афганистанци, извършен от американски войник преди дни. Това бе поредното скандално действие на военни на САЩ, които пък преди седмици си навлякоха общонароден гняв с разкритието, че горили свещената за мюсюлманите книга – Корана.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    ами нормално, коя друга държава ще позволи сащ да им избиват населението заради интересите на нато???