29 Май, 2012 15:12 7 036 5

Италия не стихва, серия от силни трусове (обновена)

  • италия-
  • земетресение-
  • модена-
  • болоня
Италия не стихва, серия от силни трусове (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три нови земетресения бяха усетени в северна Италия. Тази сутрин афтършок със сила от 5.8 по Рихтер разтресе индустриалната част на Ботуша, убивайки вече 15 души. От тогава американският геологичен институт регистрира две нови земетресения със сила от по 4.7 по Рихтер и по-силно трето с магнитуд от 5.6 по Рихтер. Люлеенето на земята е усетено силно в Модена, Милано, Болоня и Бреша.

Местните жители са в паника, информира Ройтерс. „Ситуацията е много сериозна. Хора са затрупани под развалините“, алармира Алберто Силвестри, кмет на един от засегнатите градове Сан Феличе, където има няколко жертви.

Италианските медии съобщават, че някои сгради, пострадали при първия трус на 20 май, са рухнали в градовете Мирандола, Сан Феличе, Кавецо и Финале Емилия. В някои населени места няма телефонна връзка.

Сериозни щети има в град Кавецо. Железопътният транспорт около Модена и Болоня бе прекъснат. Училищата са евакуирани на юг до Флоренция. 

Премиерът Марио Монти обеща незабавна реакция на максимума на възможностите на страната. Северна Италия е индустриалното сърце на страната, но и родно място на някои от най-традиционните и популярни в света италиански продукти, като пармезана. Вече пострадаха десетки културно – исторически забележителности, сгради и паметници на културата.

Както съобщихме по-рано, земетресение с магнитуд 5,8 разтърси тази сутрин към 7 ч по Гринуич и североизточна Италия, а епицентърът му се намира в област Емилия-Романя. Трусът е бил усетен в цялата северна и централна част на Италия - от Болзано, близо до границата с Австрия, до Милано, както и в Болония, Тоскана, Флоренция и Пиза, където хората в офис сградите бяха евакуирани като предпазна мярка.

Областта вече беше разтърсена от земетресение със сила от 6 по Рихтер преди десет дни, при което загинаха шестима души, а хиляди хора напуснаха домовете си и заживяла в палатки.

От десетина дни на Апенинския полуостров бяха регистрирани множество земетресение, както в северната, така и в южната му част. Вчера беше регистриран земен трус от 4,3 по скалата на Рихтер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек без връзки

    1 3 Отговор
    ДА СЕ СРИНЕ
    ВСИЧКО ДА СЕ СРИНЕ !

    няма връзкарчета синове и дъщерички на бивши ПАРТИИЦИ да си живеят живота комфортно и НАГЛО високо над поробения народ.

    ДА СЕ СРИНЕ ВСИЧКО !!!
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=406&aid=9728
  • 3 Jordanov

    3 0 Отговор
    Към човека без връзки.Мисля че си пълен нещастник пич
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    до човека без връзки...тези с многото пари ще си земат самолета и ще избягат а тези като нас обикновенни хора ще лежат в развалините....ти това ли искаш?на тех им дреме дори ще се възползват от земетръса защото имат големи застраховки на имотите си и в тази криза ще вземат пове4е пари от колко при продажбата на имота и ще си вземат парите и ще отидат на по хубаво и безопасно място а ние нормалните ще берем душа както винаги...така 4е не ни пожелавай това
  • 5 ot Pernik

    0 0 Отговор
    И във перник трусът беше със същата сила,но няма срутени сгради!Панелките колкото и да не са красиви се оказват едни от най здравите конструкции