Last news in Fakti

28 Юли, 2012 13:27 1 130 3

Италия поиска помощ от ЕС за трусовете

  • модена-
  • болоня-
  • италия-
  • италия-
  • ес-
  • земетресение
Италия поиска помощ от ЕС за трусовете - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия поиска Европейският съюз да отпусне средства от фонда за солидарност при извънредни ситуации заради силните земетресения, разтърсили северната й част. Щетите се оценяват на над 13 милиарда евро. Северна Италия е индустриалното сърце на страната, но и родно място на някои от най-традиционните и популярни в света италиански продукти, като пармезана. Вече пострадаха десетки културно – исторически забележителности, сгради и паметници на културата. Правителството на Марио Монти задели 700 милиона евро, но явно сумата няма да се окаже достатъчна.

На 20 март северната част на Италия бе разлюляна от земетресение със сила от 5.9 по Рихтер близо до Болоня. Трусът остави 11 000 без дом, разруши исторически сгради и нанесе сериозни щети на индустрията в страната.

Над 20 души загинаха общо със серията вторични трусове, като на 29 май бяха усетени най-силните три земетресения - 5.8,  4.7 и 5.6 по Рихтер. Люлеенето на земята, хвърлило в паника местното население, бе усетено силно в Модена, Милано, Болоня и Бреша.

Въпреки че правителството успя да 700 млн. евро веднага след земетресенията, загубите от унищожителните земетресения са изчисление на над 13.2 млрд. евро, съобщи Националната служба за гражданска защита в доклад. За възстановяване на областта Емилия - Романя са нужни 11.5 млрд. евро, на Ломбардия – 980 млн. и на Венето 51 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    1 0 Отговор
    Тези пък какво просят???
    Автомобилните им компании за луксозни коли да дарят приходите от продажби на 5-6 коли и готово.
    Или да си пускат SMS С ТЕКСТ FERRARI НА 555 1.2 ЕВРО БЕЗ ДДС.
    мОЖЕ ДА ИМ СЕ ПОЛУЧАТ НЕЩАТА.
  • 2 НЕ ВИ ЛИ ПИСВА

    0 1 Отговор
    защо и БОКО-ТИКВАТА не поискь няколко милиарда помощ за пострадалите от земетресението в ПЕРНИК,нали все се бие в гьрдите че вземал средства от фондове от евро сьюза,ама не остави хората да живеят на палатки и коли и ги изгаври с помощи по 350 лв, ама нали трябва да праим МАГИСТРАЛИ И да удьлжаваме СОФЙСКОТО МЕТРО, а народа псета го яли, ДОЛУ БОРИСОВ ,ДЯНКОВ И ПОЛИЦЕЙСКОТО КУЧЕ ЦВЕТАНОВ

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЕ ВИ ЛИ ПИСВА":

    zashtoto nete e pital.
Новини по държави: