9 Август, 2019 23:19 4 100 11

Китай с нов удар срещу Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • туризъм-
  • сблъсък-
  • демокрация-
  • права и свободи-
  • натиск-
  • политика-
  • туристически агенции

Забраната на Китай върху свободно пътуване на гражданите си до Тайван сериозно засегна островната държава, която е категорична в убежденията си, че политическите игри на Пекин могат и ще повиляят негативно и на двата народа.

„Съжаляваме за този развой на събитията, повлиян от политически фактори, тъй като той няма да е от полза за изграждане на взаимно разбирателство и насърчаване на обмена в целия регион“, заявиха от президентския офис в Тайван.

Това е първият път, когато Пекин забранява отделни туристи да посещават Тайван, а подобни пътувания са разрешени за пръв път през 2011 г.

В момента само жителите на 47 големи китайски града могат да кандидатстват за посещение в Тайван като самостоятелни пътешественици. Всички останали, които желаят да посетят страната, трябва да кандидатстват чрез конкретни туристически агенции.

Очаква се на месечна база забраната да възпре по около 150 000 китайски туристи да посещават Република Китай .

Говорителят на кабинета Колас Йотака призова Пекин да се откаже от хегемоничното си мислене, защото то наранява хората от двете страни на пролива.

„Китай наивно смята, че ще накаже Тайван, като наложи подобна забрана. Това, което в действителност прави, е да наказва хората от двете страни“, каза тя.

Съветът по въпросите, свързани с Континентален Китай, също осъди строго действията на Пекин, обвинявайки го в нарушаване на сключеното споразумение. Той призова Китай да не нарушава свободата на гражданите си в опит да наложи свои политически решения.

Според статистическите данни на Бюрото по туризма в Тайван над 1.677 милиона китайци са посетили Тайван през първата половина на годината, което е 30% увеличение на годишна база, а съотношението между организираните туристически групи и индивидуалните посетители е 1 : 1,2.

Междувременно министърът на транспорта и съобщенията Лин Чиа-лунг заяви във Фейсбук, че министерството ще отпусне 115.85 милиона щатски долара, за да насърчи пътуванията в страната като част от усилията на правителството да минимизира негативното въздействие на забраната от страна на Китай.

Говорителят на управляващата Демократична прогресивна партия Лий Минг-ли заяви, че действията на Китай са ярко доказателство, че именно той е виновникът, отговорен за влошаването на връзките между двете страни. Нещо повече – използват се частните свободи на граждани като икономически инструменти за оказване на натиск и опит за погазване на демократичното начало.

Опозиционният Гоминдан също осъди решението на Пекин и обвини страната в опит да се възпрепятства приятелския обмен с цел задоволяване на краткосрочни политически интереси.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо от панелката

    13 4 Отговор
    Двата народа???
  • 2 Мао Дзъдун

    17 15 Отговор
    Пълна изолация на тайванските седерасти които ограбиха Китай преди 70 години!!!

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Бачо Киро

    9 3 Отговор
    .... чрез Иконкретни агенции... 150000 китайски турист.... Абе вие не си ли четете драсканиците поне веднъж преди да ги публикувате?

    Коментиран от #4

  • 4 Радо Калинов

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Що за несвързан коментар!?
    Конкретни - тоест посочени от правителството на Китай; 150 000 на месечна база са около 900000 за 6 месеца, тоест около половината на близо 1.8 млн., като се вземе очаквания ръст. Ти убеден ли си, че разбираш какво четеш, или просто нямаш достатъчно умствен багаж, за да осъзнаеш когнитивната си нищета?
  • 5 Знам знам🙄

    6 1 Отговор
    Когато го прави САЩ е оправдано и е за демокрацията. Когато го прави Китай е средство за постигане на политически цели чрез икономическо въздействие. От което страдат и двата народа.???????????????????????????????????????????????????
  • 6 El chochone

    6 9 Отговор
    Тайван е истинският Китай. Другите са комунисти, маоисти и подтисници
  • 7 Ужас

    7 1 Отговор
    Чудят се как да обвинят, че отново Китай вреди пурсонално на човек, но истината е, че ще имсвалят печалбичките на харата заети в туризма! И отново двойти стандарти..Сащ санкционира 50% от държавите дори и отдилни заможни хора, но това е съвсем нормално, то не вреди на никого, след като санкциите сриват дадена валута и хората са в недоимак и то по твърдения на фащ!!!
  • 8 Едо

    2 0 Отговор
    ХЕГЕМОНИЗМЪТ от всякакъв вид Е НЕ САМО ГРОЗНО, НО И НЕМИСЛИМО ГЛУПАВО НЕЩО! ДА ИЗНАСЯШ И НАСОЧВАШ ПРОБЛЕМИТЕ НА ДЪРЖАВАТА НАВЪН, Е НАЙ-КОВАРНАТА СЪЩНОСТ НА УБИЙЦИТЕ-ПОЛИТИЦИ И ТЕХНИТЕ ВОЕННИ, И МЕДИЙНИ ПОМАГАЧИ!
  • 9 Комбина

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мао Дзъдун":

    Чудя се какъв човек трябва да, за да хресваш Китай и Русия?

    Коментиран от #10

  • 10 И аз не мога да си го обясня..

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Комбина":

    И аз не мога да си го обясня..
  • 11 Джони

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мао Дзъдун":

    Какво очаквате от комунисти? Те са свикнали те да определят дневният ред на хората? Същите са като Путин когато спря руските туристи за Турция.