14 Септември, 2019 09:12 3 407 46

Ердоган: Дайте пари или пускаме бежанците

  • реджеп ердоган-
  • бежанци-
  • ес-
  • пари-
  • турция-
  • сирия

Ще отворим вратите и ще пуснем бежанците, каза турският президент

Ердоган: Дайте пари или пускаме бежанците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В интервюто си за Ройтерс, дадено в двореца "Долмабахче" в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган съобщава още, че в телефонния си разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп двамата обсъдили и установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак - район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски "Сили за защита на народа". Последните Анкара смята за терористи.

"Този мирен коридор е много важен. Ние няма да позволим "коридор на терора" по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички необходими стъпки", подчертава Ердоган в интервюто си за Ройтерс. "Именно Турция води борба с тези терористични групи... Ние сме ваш партньор в НАТО. Давате им оръжия безплатно, а не искате да ги продавате за пари за ваш натовски съюзник", отбелязва Ердоган, визирайки американските въоръжени доставки за кюрдските сили.

"Вече ни омръзна да обясняваме това... Мисля, че Тръмп ще ни разбере", изтъква турският президент. Той повтаря също така предупреждението си, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не ѝ предоставят по-голяма помощ и не подкрепят плановете ѝ за зона за сигурност (по границата), където да бъдат настанявани сирийците, предаде Новини.бг.

"Ако не приемете този "бизнес", ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето искат", предупреди Ердоган.Установяването на такава зона, широка 20 мили ( 32 км) откъм на сирийската страна на границата ще позволи на намиращите се в Турция бежанци "да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки", добави той.

Ердоган отново посочи, че финансовата помощ, която Турция получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след избухването на гражданската война в тяхната страна през 2011 г. Анкара казва, че е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 8 Отговор
    Вашите новини са на час по лъжичка, мноого добре знаете,че Ердоган няма да пусне бежанците,а вие само плашите обикновените хора!

    Коментиран от #3

  • 2 Урку

    13 2 Отговор
    Пускай ги Ердогане. СофийскитеЖендари ги очакват с нетърпение и жар.
  • 3 Borislav Popov

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Да бееее, вчера руснаците с ядрена война ни плашеха, днес Ердоган с бежанци, много подплащипутарници се навъдиха ейййй !
  • 4 999

    20 11 Отговор
    Прав е Ердо! Защо Турция да носи целият товар сама, като жеженската вълна ги създават други?

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Пираня

    21 19 Отговор
    Нали имаш Африн бе галфон. Колко бежанци върна там след като изби християните и изгони кюрдите. Нали в твоята зона беше Идлиб терорист см..ан защо даде контролът на Алкайда и ги подпомагаш логистична. Любовникът ти Путин няма да те трае вечно, утре ще си неразположен и си до тук. Ако не беше Турция с тяхната подкрепа за терористите войната да е приключила и истинските бежанци да са се върнали.

    Коментиран от #7, #20, #39

  • 6 Иван

    12 5 Отговор
    Ердогане нали с Бойко сте аркадаши, молим те не ги пускай към България
  • 7 Ердоган

    16 10 Отговор

    До коментар #5 от "Пираня":

    Турция има най - много право да е в Сирия като имат обща граница и Турция е приютила 3 - 4 милиона беженци! Колко е приютила САЩ или Русия?

    Коментиран от #14, #16

  • 8 Бачо Киро

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Щото цуца от петрола. Забрави когато синът му вкарваше петрол от ИДИЛ, а? Да ги пусне, кво толкова? Като отстреляме няколко хиляди по нашата, гръцката граница и в морето като наближат трафикантските им кораби и ще секне наплива като стой та гледай.

    Коментиран от #13

  • 9 Пираня

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Защото турция подпомага Алкайда и води геноцид срещу араби, кюрди и християни за да фаворизира малкото тюркмени в Сирия. В момента войната се води именно заради апетита на Турция и е редно тя да носи отговорност за последиците. Войната тепърва започва, който иска да взема трябва да е готов и да плаща.
  • 10 onq s konq

    13 0 Отговор
    Ако Ердоган ОТВОРИ ШЛЮЗА, тая Паплач със сигурност ще прегази и начупи като кибритени клечки хубавата ни и кокетна Ограда,за която потрошихме сума ти и пари.Затова бат Бойко спешно трябва да му се обади и да се разберат да пуска Гаджалите КЪМ ГЪРЦИЯ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Щайнер

    10 11 Отговор
    Цинги бинги сам не си понася вонята и се чуди на кой да се репчи. Мюслите бягат от Аллах и светите земи двулична паплач
  • 13 Ердоган

    11 12 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    Точно вие българите тря ва най - много да мълчите, че сте гола вода, нито армия, нито икономика нито нищо имате за 5 лева. Ако Ердоган ги пусне повече от 2000 хиляди души към България, че то вие както нямате опит нямате армия, ще ви видя колко сте на думи големи тогава, Бойко веднага ще кацне на килимчето при Ердоган

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Пираня

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Ердоган":

    Турция няма право да поддържа Алкайда и да извършва геноцид. Няма право изкуствено да поддържа войната заради парче земя. В момента близкият изток е като Европа преди 2 СВ. Буре с барут, и войната тепърва ще се разгаря защото турция е комплексиран държава която мисли само за война и пъче мускули пред беззащитните араби и кюрди.

    Коментиран от #23

  • 15 Гошо

    12 1 Отговор
    Колко сирйци ще емигрират в запада той Ердоган ги храни пои ги безплатно училище предимство във вишси учебни зав.безплатно и предимство в здравеобслужването мене никой не ме храни и пои от 10 год. гурбет сега се контузих с чупени крака нема пари нема лечение завиждам им на сирйците .
  • 16 Щайнер

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ердоган":

    Е нали не се поддаваш на провокации да ти казват какво да правиш, нали имаше топки, що си се съгласил да ги приютяваш. Първо си се надупил, после се оплакваш, че те боли хемороида, ае стегни се малко....
  • 17 Пираня

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ердоган":

    Това сте вие мислите хората за овце, ще ги пусне и ще им каже диииии и готово, може ли да сте толкова примитивни. А сега как ги държи обковани ли са или какво???

    Коментиран от #21, #25

  • 18 Мерчел

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ердоган":

    Дайте ни бежанците, или ще ви пуснем парите!!! Ах, милите ми лекари, учени, докторанти, ще дойдат при мама.
  • 19 Пускай ги Ердо!!!!!!

    2 2 Отговор
    Така хем ще превъзмогнем демокризата хем ще облагородим генофонда....
  • 20 Г-н гал-фон,

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пираня":

    В Африн се върнаха над 100000 сирийци, западно от Ефрат-над 220000.
  • 21 Ердоган

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пираня":

    Като отвори границите Ердоган, ще видиш какви са от първият ред. Когато има нулева беженска вълна, българските граници са като разграден двор, пък си представям като има хиляди - милиони беженци да ви видя без армия и техника как ще ги спрете.

    Коментиран от #22

  • 22 Со голо дупе ке ги спираме

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ердоган":

    Както сме ги спирали 2+5 века пълзейки по еволюционната пътека
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 koпа

    6 2 Отговор
    Аз ако съм и да дадът пари алчните двулични европейци от ЕС ще взема парата и пак ще ги пусна бежанците в Европа та да видим тогава тяхната фалшива, расистка, двулична демокрация.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пираня

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    А сега как ги спира, в затвор ли са, оковани ли са??

    Коментиран от #37

  • 27 Ели

    7 1 Отговор
    Кратко, ясно и точно.

    За още по-голяма яснота, онези които нападнаха Ирак, Афганистан, Сирия, Йемен, да бъдат така добри да си приберат бежанците.

    В БГ подкрепилите с писмо нападението в Ирак, да бъдат така добри, да им построят с частни средства домове, да си ги женят и омъжват за синовете и дъщерите си, да си хранят, поят и възпитават "евроатлантически".

    Никой не ме е питал, дали искам БГ момчета да стават пушечно месо в Ирак, Афганистан и др. в името на чужди интереси.

    НПО-тата се активизираха и ето го резултатът, рефлектиращ върху БГ.

    Коментиран от #42

  • 28 Пираня

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Кюрди и араби се биха с джихадистите докато Турция ги подкрепяше!!!! Когато на изток кюрдите затвориха ИДИЛ към Турция всичко приключи. Когато в Хама Алкайда бяха затворени на север към Идлиб всички избягаха. В момента Алкайда създава нов халифат в Идлиб граничещ изцяло с Турция. В момента в който логистика та към Турция се прекрати Алкайда ще умре за няколко месеца, това обаче ще стане когато Путин се насити на любовните ласки на Ердоган.

    Коментиран от #30, #35

  • 29 Лошо

    4 4 Отговор
    2 милиона са дошли на в Европа имигранти от 2015. Турция я приела само 20 000 обратно. А е получила 6 Милиарда €. Това са фактите- изводите го оставям на вас
  • 30 Кюрди и араби се били с джихадистите.

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пираня":

    А какви са самите джихадисти бре г-н г-он?

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЕСС

    3 0 Отговор
    Дай бежанци или пускаме парите
  • 34 гого

    2 0 Отговор
    Пуштай,пуштай!Шкембе войвода ще ги чака и ще им даде бугарски пашепорти.Преди това ще ги острижат и изчипкат в хотела на Винкела,та да добият по европейски вид.
  • 35 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пираня":

    Там воюуват Русия-сащ и израел Кондьо:) кви кюрди араби сънуваш бе таш..к:))
  • 36 Пираня

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Кюрди и араби се били с джихадистите.":

    Туркмени, узбеки, угури, арабски наемници с парите от Турция и Катар. Цялата измет на света е в Идлиб и Ердоган им е неофициален главатар. Той не може да ги контролира изцяло, но те знаят че без него са загубени и се получава симбиоза между Ердоган и Алкайда.
  • 37 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пираня":

    Спират ги щото хората имат армия и полиция:) не чакат оправия от Динко:))

    Коментиран от #38

  • 38 Пираня

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    Как ги спират как, опиши го с думи???
  • 39 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пираня":

    350 хиляди се върнаха в Африн ..и това са кюрди,араби,туркмени,йезуити,христивни

    Коментиран от #40

  • 40 Пираня

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Дай ми източник да прочета, нетурски.

    Коментиран от #46

  • 41 Тея бежанци са повече

    0 0 Отговор
    От населението на бегето е😂😂😂😂😂😂
  • 42 Ми кво да та питат

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ели":

    Никои не ги е карал насила да ходат в казармата ...сега не е като комунистическо насила да ходиш
  • 43 Erdogan buyuk bir lider

    4 0 Отговор
    Машалаааа Ердоан е тва е силен лидер не е като тукашните подметки😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #44

  • 44 Пираня

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Erdogan buyuk bir lider":

    Силен да реве всеки ден на САЩ и Европа и да се дупи на Путин. Нашите имат много по - голямо достойнство.
  • 45 Кико

    1 2 Отговор
    Типично по цигански. Който рови в лайното, той ще го изяде!
  • 46 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пираня":

    Иди в Истанбул да видиш пунктовете които организират безплатен транспорт за семействата до Африн ...цели семейства натоварват багажа си и се връщат по родните домове
Новини по държави: