Last news in Fakti

9 Юни, 2012 20:22 838 1

Франция се изтегля от Афганистан

  • франсоа оланд-
  • франция-
  • афганистан

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че изтеглянето на френските части от Афганистан ще започне през юли и ще приключи до края на 2012 г.

Той направи съобщението след вестта за самоубийствения атентат, при който в провинция Каписа загинаха четирима френски военнослужещи, предаде АФП.
Изтеглянето на контингента, едно от предизборните му обещания, ще стартира през юли и ще завърши в края на 2012 г., обяви президентът в кратка декларация в Тюл, централна Франция, където ще участва във възпоменателна церемония за избиването на цивилни от нацистите на 9 юни 1944 г.

Дотогава всичко трябва да се направи, за да изпълнят нашите части задълженията си, но при по-високо равнище на сигурност, при по-голяма бдителност за живота на войниците. Поемам тук ангажимента и ще бъда гарант на тази операция, добави Оланд.

Той припомни, че мисията на френските части е да помогнат на афганистанците възможно най-бързо да си възвърнат суверенитета на страната в рамките на организиран и бърз преход.
Оланд обяви, че ще бъде оказана национална почит на жертвите, но не уточни нито кога, нито под каква форма, а ранените ще бъдат репатрирани в най-кратки срокове.

При самоубийствената атака днес загинаха четирима френски войници и техният преводач, а петима други бяха ранени, трима от които сериозно. С тях вече 87 са загиналите френски войници от началото на международната операция в Афганистан през 2001 г. , припомня БГНЕС.

В Афганистан са разположени близо 3500 френски войници, главно в Кабул и източната част на страната. Общо 130 000 са чуждите войници в Афганистан, от тях 90 000 американци. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пехотинец

    0 0 Отговор
    Нашият контингент в Афганистан се прочул сред талибаните под името Гюро Михайлов!!!!Питам се защо и отговор не искам!!!!