Last news in Fakti

27 Септември, 2019 20:34 14 073 31

Шах и мат: Борис Джонсън няма вече накъде да мърда

  • борис джонсън-
  • брекзит

Премиерът се държеше като истински Рамбо и от самото начало залагаше на грубата конфронтация с парламента

Шах и мат: Борис Джонсън няма вече накъде да мърда - 1

Борис Джонсън се държеше като истински Рамбо и от самото начало залагаше на грубата конфронтация с парламента. Но така и не разбра, че има едно правило, с което всеки е длъжен да се съобразява - дори и той.

Долната камара на британския парламент здраво обърка сметките на премиера Борис Джонсън за Брекзита: той вече не разполага с мнозинство, а не може и да предизвика предсрочни избори, макар че това много му се искаше. Премиерът вече няма как да плаши ЕС, че Великобритания ще напусне общността без сделка, което, впрочем, никога не е било истинска заплаха. А законът сега го задължава да поиска от Брюксел ново отлагане на Брекзит, в случай че идния месец не бъде постигнато споразумение.

Играчите на шах биха казали, че Джонсън е матиран по всички правила на играта. Той просто няма повече накъде да мърда. В тази ситуация британският премиер се оказа предимно заради собствената си стратегия: държеше се като истински Рамбо, който от самото начало залагаше на грубата конфронтация с парламента.

Фактът, че сега той обвинява депутатите в "предателство" и "капитулация", показва, че изобщо не е разбрал какво му каза Върховният съд тази седмица, а именно: в една демокрация парламентът контролира правителството, защото е представител на народа. В конкретния случай парламентът просто иска да осуети Брекзит без сделка, който би нанесъл на страната сериозни щети. А един премиер, който дори не е бил избиран от народа, е длъжен да се съобразява с неговата воля.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишман Манаф

    53 4 Отговор
    Има накъде да мърда. Назад. И това му е любимото движение кога си мърда дупата.
  • 2 Крали Марко

    53 5 Отговор
    Веднъж да съм съгласен с Дойче зеле. Пък даже кратко, ясно и стегнато са го написали :)))

    Коментиран от #21

  • 3 Еее

    13 50 Отговор
    Иска им се на DW но Борката така ще ги изненада че тия шваби цял живот ще го помнят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иво

    71 8 Отговор
    Абе, много интелектуален го изкарахте тоя малоумник! Също като другото недоразумение - Тръмп! Лика-прилика са си и двамата бозави примати!Единият се изживява като спасителя на света, а другия черпи вдъхновение от зеления герой от детските приказчици! Само се чудя КЪДЕ ги намират такива простаци?!
  • 7 459

    22 2 Отговор
    Нещо посърнал ми изглежда на снимката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Отворко

    34 2 Отговор
    Положението на Джонсън в шахмата се нарича цунгцванг.Тоест няма полезен ход.Каквото и да играе -не си помага.А мат означав ,че е победен .Играта свършва моментално.А той продължава -трябва да иска поредно отлагане.

    Коментиран от #20

  • 10 Бай Шиле

    8 20 Отговор
    DW този път ме разби.Не можах да разбера кой е платил за статията.

    Коментиран от #14, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 No Exit from Brexit

    8 14 Отговор
    Идват избори, другарки и другари. На тези избори социалистът Корбин ще се провали, а Борис ще спечели своето мнозинство в парламента. Заедно с Брекзит партията на Фараж ще си осигурят гласовете които им липсват сега. Така съвсем скоро следващият парламент ще гласува отмяна на сегашните закони и един единствен вот - за брекзит. Омръзна ми да повтарям че Великобритания е единственото владение на Кралицата което е в Европейския съюз. Тази аномалия скоро ще бъде поправена.

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гражданин

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Шиле":

    Русофилът не може друго да си представи, освен че някой плаща за лъжи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мосак Фонсека

    3 1 Отговор
    Ми то кат са пий чай по принцип не се мърда много.
  • 18 Джони

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Шиле":

    Русофилите си мислите че всички плащат като вас за измислени статии.Търси въже да се бесиш другарю посран памперс.
  • 19 Профи Кредит

    5 1 Отговор
    Желая да давам заеми на засъсали хора без да ги връщат! Промоцията важи до края на месеца!
  • 20 Икономист

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Отворко":

    Има полезен ход да заобиколи кралицата и да отложи прилагането на закона с 2 седмици. След първото унижение на кралицата това ще бъде върхът, но той е готов на всичко.
  • 21 Миро

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Крали Марко":

    Бай Марко, нищо не си разбрал. Но пък се радваш. Парламентът в една демокрация може да бъде само представител на волята на народа. Изразена пряко чрез референдум. Този парламент я потъпква явно. А на всичкото отгоре говорим за монархия.

    Коментиран от #22

  • 22 Икономист

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Миро":

    1. Парламентарна монархия
    2.Парламента е избран след референдума от хората.
    3.Премиерът не е избран от хората.
    4.Хората казаха излизане, но кампанията точно от този клоун беше за лесна сделка с ЕС и търговско споразумение.
    5.Кой ако не народа сега може да каже коя сделка точно иска в един референдум.
    6.Потъпкването на достойнството на кралицата на парламента и закона в уж името на народа е първи признак на диктатура.

    Коментиран от #23, #30, #31

  • 23 плевен

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Икономист":

    Референдума каза: Брекзит. Куриоз- опозицията не ще избори. И за капак, Борко преметнал баба Бети! "Потъпкал достойнството на кралицата." Пич, благодаря ти за забавлението. Какво ли в момента пише Шекспир? Комедия? Трагедия?
  • 24 Той не е рамбо

    2 0 Отговор
    Дупедавец е.
  • 25 давай

    2 0 Отговор
    борка изчукай бабето!
  • 26 топър

    1 0 Отговор
    Сашката(Борис) както и Дейвид се оказаха играчи от голяма класа , така омотаха всички че и след 100 години ще им се чудят... а НИКОЙ не обърна внимание на договора за свободна търговия с Конфедерация Хелветика, известна на плебеса като Швейцария
  • 27 Иванов

    1 0 Отговор
    К'во ви пука за тия английски олигофрени Те нямат място в цивилизована Европа .Свикнали са само да крадат и да живеят на гърба на другите народи .Вижте какво стана и с техния туроператор Кук.Решиха просто ей така да не плащат, обявиха фалит и сега хиляди хотелиери в света ще го духат.Затова на англичанин вяра не трябва да се има .Хотелите трябва да им искат предварително парите,както и те си резервират половин година по рано за да могат да почиват на половин цена.
  • 28 Цоко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "No Exit from Brexit":

    Че тя какви други владения има? Фолклендските острови?
  • 29 незнайко

    0 0 Отговор
    Тези тъпи англичани знаят ли изобщо какво искат ? Сделка за какво ??? Да напускат и това е ! САЩ обаче не са съгласни и малко или много им бъркат плановете !!!
  • 30 Миро

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Икономист":

    1. Лъжа! "Обединеното кралство е конституционна монархия – парламентарно кралство." Това пише в Уикито. 2. Лъжа! Парламента на Великобритания е двукамарен. САМО долната камара е изборна! "Когато се говори за парламента като за законодателен орган, се имат предвид както 2-те му камари, така и монархът, защото само тяхното единство образува в правов смисъл парламента.". ЕДИНСТВО, но не и равнопоставеност! 3. и 4. Премиерът е назначен от долната камара на Парламента. С определена задача. Ма то и предният беше назначен с определена задача. "На 29 март 2017 г. британският посланик в ЕС Тим Бароу връчва на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, подписано от британският министър-председател, с което започва двугодишния процес по излизането на Обединеното кралство от общността.[5]" Пак от Уикито. По тези данни на 29.03.2019 година по волята на британците, "Брекзит" трябваше да е приключил. Той не е започнал. Протакането на Британския Парламент с бюрократични методи, цели неговото обезсмисляне. 5. Правенето на референдуми по един и същи въпрос, с доуточняващи условия, до безкрай е другият начин. 6. На какво ви учат вас икономистите, не знам, но никога не е късно да се доограмотите. Либералната демокрация НЕ Е някакъв универсум. Нещо като "въздуха и слънцето за всяко живо същество". А историята на Великобритания доказва, че не е и най-ефективния модел на обществено устройство. Поне досега. Да мериш случващото се в Кралството с либерален аршин е тъпо и
  • 31 Миро

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Икономист":

    безмислено. Народът на Велика Британия, не са граждани на Кралството, а поданици на Нейно Величество. Иначе казано, по Божията воля, Суверенът на тази държава е Нейно Кралско Величество Кралица Елизабет II, по божия милост кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и всички други кралства и територии, глава на британската общност, защитник на Вярата. Hast du verstanden?
Новини по държави: