Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 07:58 1 990 10

Тежък удар за Орбан у дома

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • фидес-
  • будапеща-
  • ищван тарлош

Унгарската опозиция спечели на местните избори в Будапеща и в други градове

Тежък удар за Орбан у дома - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Унгарската опозиция спечели най-голямата си изборна победа от десетилетие, след като Гергей Карачон победи досегашния кмет на Будапеща Ищван Тарлош на местните избори в столицата, предаде Ройтерс.

Опозиционните партии спечелиха изборите и в други унгарски градове. Резултатът от местните избори няма да повлияе върху властта на национално ниво на премиера Виктор Орбан, чието правителство има зад себе си силна икономика. Управляващата партия Фидес продължава да е изключително популярна в селските райони. Следващите парламентарни избори са чак през 2022 г., а Орбан (който дойде на власт през 2010 г.) разполага със значително мнозинство в парламента.

След като бяха преброени 81,6 процента от бюлетините, стана ясно, че кандидатът на либералната опозиция за кмет на Будапеща Карачон печели 50,6 процента от гласовете, а кандидатът на Фидес и досегашен градоначалник на столицата Тарлош - 44, 3 процента (данните са взети от интернет страницата на унгарската избирателна комисия).

Кандидатите на опозицията отбелязаха успехи и в други градове на Унгария - предварителните резултати сочат, че те печелят местните избори в десет от 23-те големи унгарски градове.

"Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно. Ние приемаме това решение. В името на интересите на Унгария и на гражданите на Будапеща ние сме готови за сътрудничество" с опозицията, заяви на пресконференция унгарският премиер Виктор Орбан.

Тежък удар за Орбан у дома

Орбан каза, че се очаква Фидес да спечели местните избори в над половината от градовете с население над 5000 души и подчерта, че на национално ниво неговата партия остава най-силната в Унгария.

Премиерът изтъкна, че Фидес ще трябва да анализира резултатите от изборите и да направи необходимите корекции на политиката си.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    8 14 Отговор
    И тоя е пътник
  • 2 Пунта Мара

    3 2 Отговор
    Само като си помисля........лошо ми е.
  • 3 Цецо Цветанов

    1 11 Отговор
    В София няма да е така........ха ха ха
  • 4 Станчо

    15 1 Отговор
    Орбан е добър политик и защитник на европейските ценности, но за много продажници е неудобен!

    Коментиран от #7

  • 5 Ищван

    16 0 Отговор
    За съжаление деградацията на ценностите не е подминала и Унгария.
  • 6 Милош Хуйош

    10 1 Отговор
    Новата пртия, сигурно няма да има нищо против, да пусне бежнаците в Унгария.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КМЕТЕТАТА НА ВСИЧКИ СТОЛИЦИ СА ПИОНКИОНКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО !!!!!!!!!!
  • 9 Патриот

    1 0 Отговор
    Айде де...чак пък загубил изборите...над 2 милиона гласа за управляващите...по-малко от 1,5 милиона гласа за всички опозиционни партии взети заедно!!! Мръсни германски либерали, палачи на Европа СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ!
  • 10 Некойси

    2 0 Отговор
    Тежък удар за Орбан? С получени 57,36% от всички гласове...Вие наистина ли за пълни идиоти ни мислите? Тъпи гадни джендъри!!!
    Ето истината: https://index.hu/belfold/2019/10/16/orszagos_lista_partok_fidesz_momentum_jobbik_mszp_onkormanyzati_vlasztasok_2019/
Новини по държави: