17 Октомври, 2019 11:37 2 609 25

Русия укрепва влиянието си на юг

  • русия-
  • сирия-
  • турция-
  • иран-
  • владимир путин

Западът не успя да реагира по убедителен начин на действията на Кремъл

Русия укрепва влиянието си на юг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предсеизмични трусове разклащат региона по бреговете на Егейско море с по-голяма интензивност, разбира се, в Източното Средиземноморие, пише журналистът Костас Йорданидис в коментар в атинския ежедневник "Катимерини".

Би било обаче доста рисковано да се прогнозират някакви тектонски размествания, които да доведат до драматични промени в установения от години ред, главна характеристика на който е стабилното разширяване на руското влияние на юг. Въпреки че от идването на власт на болшевиките през 1917 г. до падането на комунистическите режими в Европа през 1989 г. Русия премина през периоди на земетръсни промени, тя никога не спря да бъде пропита от имперското мислене и да действа с непоклатима последователност при царете, при Сталин и при Путин в наши дни.

Като използва злощастните инициативи на Запада, които целяха издигането на амбициозни местни фактори, като се започне от Грузия, после Украйна и се достигне до присъединяването на Крим, Владимир Путин начерта пътя за спускането на Русия на юг. Западът не успя да реагира по убедителен начин.

Най-злополучната интервенция беше атаката срещу Сирия с цел сваляне на Башар Асад. Тя беше съчетана с изолиране на Анкара от цялото начинание и доведе до разклащане на отношенията на ЕС и на американското правителство на Барак Обама с турския президент Реджеп Ердоган.

Русия укрепва влиянието си на юг

Резултатът е, че Путин се очерта като "основен фактор на посредничество", като брокер между замесените турци, сирийци, кюрди и иранци, а вероятно и американци. Европейците сигурно ще платят сметката. Разбира се, нито Анкара, нито Техеран ще се подчинят на руското влияние. Нито пък това е целта на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    7 33 Отговор
    Крим Донбас Сирия струват огромни средства.
    Сирийската пустиня е един малък Афганистан.
    Това е капан и само иди.от може да влезе в него.
    Краят ще е като краят на сесерето.

    Коментиран от #3, #4, #5, #6, #9, #15

  • 2 Лош

    5 18 Отговор
    С телефони от преди 50 години. Невероятен възход.
  • 3 Това

    4 23 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    Е точно,заедно с надпреварата във въоръжаването,падналите цени на въглеводородите,санкциите и най вече феодално олигархичната руска икономика ще доведат до резултата от този на СССР.
    СССР разполагаше с много повече и имаше съюзници,въпреки това просъществува едва 70 години.
    Жалка възраст за държава.
    Тия и толкова няма да изкарат.

    Коментиран от #21

  • 4 Дядо Мъдьо

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    А ти чакай да падне кесията на овена, за да си направиш кесия за шекелите от нея!
  • 5 куку руку ку

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    Преди да прогнозираш, си изкарай главата от пясъка и се огледай. Погледни само как пострещнаха Путин в Саудитска ирабия и в емирствата, че тогава говори!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    Като бъдеща мюсулманска държава , Раша естествено търси "приятелство" и съюзници сред себеподобни ! Що не пробва да "влияе" на европейски или американски държави ? Дори прословутите Куба и Венецуела ще я забравят в момента в който секнат "помощите" и побърканите им диктатори ги обесят на улицата !

    Коментиран от #7, #17

  • 7 гост

    5 20 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    И за тебе коментар 6 !!! И не забравяй , че след края на петрола , който вече се вижда , Саудитска Арабия и емирствата ще са пет пъти по-големи икономики от Раша , щото поне имат туризъм и слънце да произвеждат ток , а Раша какво има , безкрайни блата в Сибир , половин година нощ и комари като врабчета !!
  • 8 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "куку руку ку":

    Коментар 7 беше за теб !!
  • 9 Бай хой

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    Я по точно кажи в какво СЕ превърна ВЕЧЕ Сирия за САЩ? А какво ще стане в бъдеще - ще поживеем ще видим. Те простите хора от 2014 година предричаха смазваща победа за краварите и коалицията им от шейсет и найсет държави а виж каква стана тя. Предричаха и глад в Русия че Украйна нямала да ги храни, а то кво стана? Русия е най големия износител на зърнени храни а Украйна разчита на помощи за да изхрани останалото си население. Бъркаш ли нещо или си дебил по рождение?

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    1 13 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Първо Раша е най-големия износител САМО и ЕДИНСТВЕНО на ПШЕНИЦА !!!! Зърнени култури е нещо много по-различно и там най-големия износител естествено е САЩ !!! Да не говорим , че в пари това значи около четири ПЪТИ ПОВЕЧЕ !! За САЩ естествено , колкото и да ти е неприятно !! А за останалото , това че приемаш желанията си за реалност си е твой проблем !!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Айде стига

    16 0 Отговор
    Мноооого сте се загрижили за краварите и руснаците.Те ония си знаят интереса и си го преследват по всички възможни начини.
    Факт е че руснаците извръткаха краварите мн.яко.
    Факт че мн.страни веч не се съобразяват с краварите>изключение прави нашата със сигурност.
    Хайде да погледнем в нашата кочина щото ако продължава така българи в Бг.няма да останат.
  • 12 Русия с изхранването

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    не ги мисли,защото са си попълнили запасите и си възстановиха закрити производства благодарение на санкцийте,като подема при тях е видим и ще продължава,както във вътрешната политика,така и във външната,и вече са световен фактор,и това го отчитат много държави.
  • 13 И на кои

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    И на кои зърнени култури по -точно е най -голям износител САЩ , освен на ГМО - то " лаеща царевица" ... не приказвай смешки бе , умник .

    Коментиран от #18

  • 14 гост

    4 8 Отговор
    Само за сведение , да вденеш колко си заблуден !!
    Πpeз 2019/20 г. Pycия щe зaпaзи пoзициятa cи нa cвeтoвeн лидep в изнoca нa пшeницa - 36,2 млн. тoнa, c 0,2 млн. т нaд минaлoгoдишния peзyлтaт и c 1 млн. т пoвeчe в cpaвнeниe c мaйcĸaтa пpoгнoзa.
    C близo 1 млн. т cпpямo мaйcĸитe дaнни e yвeличeнa и пpoгнoзaтa зa изнoca нa пшeницaтa oт Уĸpaйнa - дo 17,5 млн. т (16,5 млн. т - 2018/19 г.).
    Πpoгнoзaтa зa eĸcпopтa oт EC cъщo e пoдoбpeнa- oт 24,2 млн. т нa 24,7 млн. т (23,7 млн. т - 2018/19 г.).
    Е как ти се вижда ?? "Малкия" ЕС изнася над 60% от износа на пшеница на Раша , а заедно с Украйна , която скоро ще стане член на същия , над 20% ПОВЕЧЕ !!!
    А ако искаш да си говорим в цифри , 36,2 милиона тона при средна цена 110 долара на тон са жалките няма и 4 милиарда !!!!! За година !!!! Това ли ти е гордостта ? Че в Щатите толкова се правят от дъвки !! На СЕДМИЦА , хахаххахах !!!

    Коментиран от #20

  • 15 Ти май нещо си се

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    опесачил от дълбокото навиране на главата в пясъка. Извади я, отръскай я, поогледай се и тогава прецни какво да казваш и пишеш. Русия си постигна и продължава да постига целите си.
  • 16 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    Работният кабинет на ВЛАДИ няма нищо общо с брокерската стая на Дони...Нито с дистанционното на
  • 17 А какво стана с Гуайдо?

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Президентства ли вече с помощта на западните си благодетели? Нали уж го признахме. Нещо не пишат за него......
  • 18 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "И на кои":

    лаеща не лаеща , но е два ПЪТИ по-скъпа от любимата ти пшеница и се продава два пъти по-големи количества !! А и си много заблуден , всъщност основната култура е СОЯ !!! Която в Раша дори НЕ МОЖЕ да се произведе !! Щото има много "подходящ" климат , хахаххаха !!!

    Коментиран от #19

  • 19 Еее не знаеш ли

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    За соята си прав.
    Но че си заблуден или не информиран,или платен е ясно.
    Нямат водичка хакраварите.и не само ресурсите им са на изчерпване.
    Справка гугъл и научните предавания,скоро признаха проблема с водата и хиляди хиляди декари с насаждения се унищожават.всяка година
    Дълго требе да ти говорим на тая тема за производството на земеделски храни произведени на тяхна територия.
    Да не говорим как хакраварите си унищожават сами земята.Що ли?Ами от алчност бе пич,алчност.
    Те за това се самонастаняват у чужди държави и засмукват ко им требе.
    Те за това са и у нас.
  • 20 Бай хой

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Кой туй нящу Украйна че и в ЕС го турна че и износ му преписа че и с ЕС. Много си заблудено. Няма как да влезе в ЕС и НАТО тъй като има териториални проблеми със съседите включително и с членове на ЕС. Освен това за да стане член на ЕС трябва да ограничи значително производството на земеделски и всякакви селскостопански производства.9874
  • 21 Дон Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Това":

    Ти също...идиот!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Име

    2 0 Отговор
    А какво стана с законно избрания президент на Венецуела Гоиойно от американците?Име
  • 24 Наблюдател

    6 1 Отговор
    Смейте се, смейте се на руснаците, който се смее последен се смее най добре! В момента китайците строят яко фабрики и заводи в Русия и само след 5-10 години руската икономика ще дръпне здраво напред а вие само ще им гледате праха и ще виете на умряло!

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Ахахахаххахаххахаххахаха !!! Браво , браво , поне вицове си научил да разказваш , хахаххахах !!!
Новини по държави: