Last news in Fakti

20 Юни, 2012 16:35 906 0

ЕК дава още 10 млн евро за Сирия

  • кристалина георгиева-
  • сирия-
  • башар асад
ЕК дава още 10 млн евро за Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия увеличава хуманитарната помощ за засегнатите от ескалиращия конфликт в Сирия с 10 млн. евро, обяви ресорният комисар Кристалина Георгиева. Тя посети бежански лагер в Турция, съобщават от информационната служба на комисията.

От началото на кризата в Сирия до момента, Европейската комисия е предоставила помощ в размер на 43 млн. евро. От средствата ще могат да се възползват близо 700 000 души, засегнати от прояви на насилие. Хуманитарните дейности ще осигурят подслон, храна, медицински и здравни материали, питейна вода, подобрена канализационна структура, както и стоки от първа необходимост за домакинството.  Държавите — членки на Европейския съюз са предоставили 24,6 млн. евро под формата на хуманитарна помощ.

За 14 месеца кървавият сирийки конфликт взе над 11 000 човешки живота,  разруши градове, отприщи бежански вълни и ужаси света с чудовищните масови убийства на жени и деца.

Между 1,5 и 3 милиона души са засегнати от насилието в Сирия, а цялото цивилно население страда от недостиг на храна и гориво. Приблизително над 87 000 души вече са избягали от страната, като техният подслон и закрила се осигуряват от съседните държави, най-вече Турция, Ливан, Йордания и Ирак. Над една трета от бягащите от насилието в Сирия намериха убежище в Турция.

Комисар Георгиева обяви допълнителната помощ в Килис, където се срещна с сирийски граждани, принудени да напуснат страната си.

„В това време на отчаяние мислено съм с всички тези хора, които страдат неизмеримо в резултат на безразборното насилие в Сирия. Изгледите са за продължителна гражданска война и очаквам мащабът на хуманитарните предизвикателства да се увеличи драматично“, заяви българският еврокомисар.

„Ще продължим да подкрепяме невинните жертви на насилието и днес повтарям призива си към всички страни в сраженията да пощадят човешкия живот, да зачитат правата на човека и да осигурят закрила и помощ на тези, които се опитват да предоставят помощ за облекчаване на положението на най-уязвимите“,  заяви още тя.

Междувременно продължават преговорите на ниво Съвет за сигурност на ООН как точно международната общност да се намеси в Сирия.

Вчера Барак Обама и Владимир Путин излязоха с обща декларация по повод на размирна Сирия. Призивът им е за незабавен край на насилието в страната, чието бъдеще трябвало да се определи от собствения й народ. И САЩ, и Русия смятат за неприемливо свалянето от власт на правителството чрез външен натиск, стана ясно от думите на двамата лидери.

Това не спира слуховете, че Вашингтон крои как да удари Дамаск с помощта на бунтовническата опозиция, докато Русия праща бойни хеликоптери на режима.

"Посещението на комисар Георгиева на турската границата със Сирия се провежда в Световния ден на бежанците. „Този ден съм рамо до рамо със сирийците, но не мога да забравя мъжете, жените и децата по целия свят, които не по своя вина се намират далеч от домовете си, гладни и уплашени. От Мианмар до Конго, тези от нас, които имат шанса да живеят в условия на комфорт и сигурност, имат само бегла представа за съдбата на бежанците. Нека помислим за щедростта на страни като Йемен, която е приютила стотици хиляди африкански бежанци, въпреки че все още е една от най-бедните страни в света, самата тя с тежки хуманитарни нужди", заяви още Георгиева.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания