Last news in Fakti

19 Юни, 2012 09:11 1 379 0

Обама и Путин: Без външен натиск в Сирия

  • барак обама-
  • владимир путин-
  • сирия
Обама и Путин: Без външен натиск в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барак Обама и Владимир Путин излязоха с обща декларация за  размирна Сирия. Призивът им е за незабавен край на насилието в страната, чието бъдеще трябвало да се определи от собствения й народ, предаде Би Би Си.

И САЩ, и Русия смятат за неприемливо свалянето от власт на правителството чрез външен натиск, стана ясно от думите на двамата лидери. Междувременно размириците в страната взеха нов 52 жертви.

Обама разясни, че с Путин ще работят за политическо решение на горещата ситуация в Сирия, заедно с международните институции.

Москва, заедно с Китай, на два пъти блокира резолюции в Съвета за сигурност на ООН срещу режима на Башар Асад, а Вашингтон все още смята, че дипломатическите мерки могат да свършат работа в случая.
Владимир Путин заяви, че с колегата си са намерели много „общи точки“ по отношение на Сирия.

Появи се информация, че два руски кораба пътуват до военната база в Тартус (Сирия), за да защитят руските граждани и да вземат военното оборудване, ако е нужно.

Русия бе твърд съюзник на Башар Асад, приятел на Москва и купувач на оръжие от нея, но ревизира позицията си, след като светът заклейми кланетата на жени и деца, а Лондон и Париж лобираха в тази посока.

Двамата президенти разговаряха за първи път, откакто Путин се завърна в Кремъл. Това стана на среща на Г-20 в Мексико. На срещата им те са обсъдили ситуация Иран, Афганистан и Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: