Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 13:20 3 870 28

Как можеше СССР да бъде спасен

  • русия-
  • михаил горбачов-
  • ссср

Михаил Горбачов разказва за своя план за страната

Как можеше СССР да бъде спасен - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов заяви, че смята, че целостта на СССР е можело да бъде запазена, съобщи РИА Новости.

Според него е било възможно да се постигне трансформиране във федерация. За това той пише в новата си книга.

„Моето убеждение беше, че пътят към политическия суверенитет на републиките, както и запазването на тяхната икономическа независимост и идентичност минаваше през обновяване на Съюза, превръщайки го в демократична и реална федерация. В нея републиките щяха да делегират част от правомощията си“, заяви Горбачов.

Той заявява, че важна стъпка към тази промяна е било подписването на нов съюзен договор. Това обаче е било осуетено от августовския преврат.

Той твърди, че се е борил за единството на страната. Според него в последствие е надделяла линията за разделяне на републиките.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az#ЛибераленКрах

    89 20 Отговор
    Както и да се оправдава, завинаги остава белязан с позора на предателството...

    Коментиран от #16

  • 2 vvvvv

    79 15 Отговор
    Оправдания много. Милиони пострадаха и поколения напред ще страдат от глупостта му.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ррр

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    За жалост е така
  • 5 Наглец

    53 9 Отговор
    Първия съветски тракторист сбъднал американската мечта.
  • 6 Кочо

    53 10 Отговор
    Нагъл глупак!
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 21 Отговор
    Ех др. Горбачов, що се правиш на тъп? СССР рухна защото рухна основният постулат "ЗА РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА И НЕЙНИЯ АВАНГАРД КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ". Отделно, че решенията на ХХ конгрес на КПСС останаха само на хартия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мито

    36 11 Отговор
    Този още жив ли е? Че е изкуфял - така е, свършиха му парите от продажната му политика и започна пак да раздава истини.
  • 10 USSS

    20 4 Отговор
    Можеше да бъде спасен, като не е изцяло капсулиран. Ако беше малко отворен за пазарна икономика и движение на хора. Но, това беше един експеримент за който нямаше предишен опит и беше в развитие. Социализма можеше да използува инструменти от запада, които да са му полезни.
  • 11 Коя68

    29 10 Отговор
    Тоя кого заблуждава?Колко награди получи от САЩ след като ликвидира СССР?Защо не отиде в Русия да види и усети как го обичат руснаците,а пише писма?С тоя белег на кратуната е Юда......
  • 12 Истина

    15 10 Отговор
    Отживялица отиде в историята, там кадето и място. се се се ре, от Естония до Таджикистан беше грешката на съдба...

    Коментиран от #13

  • 13 чичо Том от Колибата

    16 15 Отговор

    До коментар #12 от "Истина":

    То и обора е една грешка - от Мексико до Канада!
  • 14 Дреме ми

    23 13 Отговор
    ГОРБИ...Е ИЗЧАДИЕ,КОЕТО ЩЕ ГНИЕ В АДА!
  • 15 Ххх

    15 10 Отговор
    СССР трудно можеше да бъде спасен. По принцип държави или империи, които са многонационални и са създавани със силата на оръжието, могат да съществуват единни докато има силна централна власт или някаква форма на диктатура. В момента, в който се усети слабост и нерешителност в централната власт, започват центробежни процеси, процеси на разпад и национално самоопределение. Така че, според мен СССР можеше да продължи да съществува само при силна централна власт и преход към пазарна икономика, подобен на Китайския. И някакви комбинации на моркова и тоягата, както са нещата с Чечения например. Т. е. имаш силна централна власт, но имаш и някакви икономически стимули, които да карат държавите, участващи в съюза да продължат да се развиват съвместно.

    Коментиран от #17

  • 16 Комунизъм

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "az#ЛибераленКрах":

    Предателство към кой и какво - може би към марксизма-сталинизма, или предателство към Големия терор и Големия глад, или предателство към братските народи от Африка и Азия или може би предателство към всички онеправдани народи като литовци, латвийци, естонци, украинци, азери, грузинци, които със 100 км. в час избягаха от СССР.
    С такива тъпи коментари ще задминете и идолите си - хахахах

    Коментиран от #27

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    Комунистическата идеология ги сплотяваше в лицето на комунистическите партии в републиките...партийната идеолгия беше връзката...
  • 18 Червеният поп

    6 5 Отговор
    Като това белязан лешпер беше разстрелян на място веднага
  • 19 Радо

    5 4 Отговор
    Бях написал първия куплет от химна на СССР - и са ми изтрили поста!!!!!...е кво чаааак толкова нецензурно написах??????

    Коментиран от #21

  • 20 Масонски удар под кръста

    9 15 Отговор
    Никак!! Разпадна се и се призна за победен. А сега предстои и разпад на самата Русия. Очаквайте интересни новини за това тук.
  • 21 Ххх

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Радо":

    Не се учудвай. И аз съм качвал части от песни и винаги са ме трили. Просто политиката на сайта е такава. Преди може би седмица имаше статия, че продават БМВ - то на Щирлиц. И аз бях качил текста на песента от филма 17 мига от пролетта. И го изтриха. И преди са ме трили в такива случаи, така че не се учудвай.
  • 22 Емил от Льонебериа

    13 0 Отговор
    СССР можеше да бъде спасен , само ако беше последвал икономическият , и държавен модел на китайците. А Горби се луташе в безпътица , уж преустройваше нещо , а само губеше напразно време , създаде мафии , и олигарси , които разкъсваха страната на сфери на влияние. И точно Тодор Живков при последното си посещение в СССР предложи на Горби готовият икономически модел на китайците , а Горби го наруга , и впоследствие свали от власт в България. Българската икономика суровинно и пазарно ориентирана основно към СССР се сгромоляса . Изгряли за броени часове, близки и дружки на управляващи , чиновници и шофьори,генерали и ДС-ари захапаха тлъстите хапки на останалата без надзор и контрол , злощастна ни държава.
  • 23 Алексей Сергеев

    8 8 Отговор
    Само непросветени, плитко мислещи и ортодоксални комунисти могат да твърдят, че Михаил Горбачов е предател и ренегат. Голямата истина, е че спаси Русия от краха. След 10 години война в Афганистан и провалена съветска окупация от 125 000 руски военни. Огромни икономически загуби за СССР, десетки хиляди загинали млади военни и провалена Сталинско-Брежневска доктрина за налагане съветския модел. Горбачов мъдро преценява, че няма просъществувала империя.Нито Римската, Испанската, Френската, Португалската, Английската-владеела света, Австро-Унгарската, Третия Райх, Югославската са просъществували и са довели за разпад. Горбачов връща победената Червена армия от една бедна, изостанала държава в феодален строй-Афганистан. Паралелно СССР е въвлечен във военна надпревара с американската доктрина на Роналд Рейгън- космическите оръжия. И това води в икономически крах на СССР. Какво оставаше- пълен крах или промяна на системата .Все пак остава съществуването на Русия и доброволно присъединените страни от бившите съветски републики. Не можеше с оръжие и насилствено да държат прибалтийските Литва, Латвия и Естония към СССР, защото насилствено бяха анексирани от Сталин. Сега и Украйна поиска своята независимост и вижте резултата? Сталинско-Брежневския тоталитарен режим бе продължен от Путин с мечта за велика Русия. Дай Бог да сме живи следващите 10-20 години да видим и краха путинския модел

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Sith

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Алексей Сергеев":

    Ако Горбачов беше предател, американците щяха да го знаят. Те бяха най-изненадани от всички. Проблема на социализма беше идеалогията. Защото, едно са идеалите, друго е какво изиобщо е възможно да се приложи на практика и трето-върхушка нямаща нищо общо с каквито и да било идеали. Иначе им е било много сладко, цели предприятия през 80-те да работят на пазарен принцип и печалбата да си я прибират.
  • 26 А....

    6 3 Отговор
    Как Китай успя да изгради такава мощна държава, и икономически и военна...с тази "лоша" социалистическа система??? Годишният им икономически ръст е над 14%!!!
    Китайски стоки има по цял свят! Дончо американски се репчеше, ама ...се отказа...
  • 27 Todor

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Комунизъм":

    Бил ли си в тези избягали държави от СССР защото аз съм бил много пъти в Украйна та от времето на СССР те пътищата не са ги поправяли започнаха чак сега и то само които водят към Киев останалото е ужас в България никаде не можеш да видиш такъв път там просто не може да се кара та на въпроса отделиха се и цъфнаха та вързаха 50% са с дълг към тяхната топлофикация с по 10000 долара няма работа закрити заводи изобщо полная жопа както те казват тези койъса живяли по времето на СССР пазят само добри спомени от това време
  • 28 Nyakoj

    1 0 Отговор
    Можеше, ако Горбачов беше спасил първо СССР, чак тогава САЩ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания