Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 18:10 1 066 4

Испания ще има правителство

  • испания-
  • правителство-
  • кабинет-
  • избори-
  • пабло иглесиас

Социалистите не събраха достатъчно гласове сами да управляват

Испания ще има правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Испанският премиер и лидер на Социалистическата работническа партия Педро Санчес е постигнал споразумение с Пабло Иглесиас от крайнолявата партия "Подемос" за сформиране на коалиционно правителство след проведените през уикенда избори, съобщи испанският вестник Eldiario.

Действащият министър-председател Педро Санчес и лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас вече подписаха предварително споразумение, което има за цел да сформира това, което двамата лидери нарекоха "прогресивно" коалиционно правителство. "С удоволствие днес ви съобщаваме, заедно с Педро Санчес, че постигнахме предварително споразумение за създаване на прогресивно коалиционно правителство, което съчетава опита на социалистическата партия със смелостта на "Подемос", заяви Иглесиас, цитиран от БНР.

Педро Санчес добави, че вярва, че правителството ще бъде "прогресивно" и ще изкара "четири години, или цял управленски мандат". Съгласно постиганото споразумение, Пабло Иглесиас ще изпълнява функцията на заместник министър-председател, като се очаква той и Педро Санчес да предоставят повече подробности на пресконференция по-късно през деня.

Неубедителното представяне на изборите осигуриха на досега управляващите социалисти най-много места в испанския парламент (120 от общо 350), но партията не успя да постигне самостоятелно мнозинство. Въпреки че крайнолявата "Подемос" беше големият губещ в проведените през уикенда избори, тя спечели 35 депутатски места и съвместно със Социалистическата работническа партия Педро Санчес ще се опита да съставят коалиционно правителство.

Комбинацията от техните депутатски места обаче не е достатъчна сама по себе си, за да осигури мнозинство в парламента и те все още ще трябва да търсят подкрепа от други партии, за да бъде потвърдено съвместното правителство. Двете партии ще се опитат да вкарат и други в управляващата коалиция, включително пазарно ориентираната "Сиудаданос", крайнолявата Mas Pais и баската националистическа партия PNV.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво

    11 1 Отговор
    да ги мислим тях 1050 евро мин. заплата, топ 7 на най-добро здравеопазване в световен мащаб (абсолютно безплатно плюс)най- дълго живеят и прочие.Въпроса ние тук какво правим
  • 2 И какво

    4 1 Отговор
    да ги мислим тях 1050 евро мин. заплата, топ 7 на най-добро здравеопазване в световен мащаб (абсолютно безплатно плюс)най- дълго живеят и прочие.Въпроса ние тук какво правим

    Коментиран от #3

  • 3 Дааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "И какво":

    Това са фактите. Ходил съм много пъти във всяка държава в Европа и мога да кажа че Исп е най добрата държава за живеене . Няма Германия няма Франция няма Италия. По богати държави са но нищо не са постигнали с богатството си. Нито инфраструктура нито здравеопазване нито нищо

    Коментиран от #4

  • 4 Абсолютно

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дааааа":

    вярно Испания е най уредена и да не говоря колко е красива
Новини по държави: