28 Юни, 2012 10:10 1 175 0

Анан иска кабинет на националното единство в Сирия

  • сирия-
  • кофи анан-
  • оон

Специалният посланик на ООН и Арабската лига по Сирия Кофи Анан предложи създаването на сирийско правителство на националното единство.

В него, съгласно предложението на Анан, трябва да влязат както представители на настоящата власт, така и на опозицията.

Предложението ще бъде обсъдено на международната среща по Сирия, която започва на 30 юни в Женева. Правителството на националното единство трябва да включва управляващи и опозиция, за да може кризата в Сирия да бъде преодоляна в максимални кратки срокове и процесът по предаването на властта да премине в условия на мир и стабилност.

Същевременно правителството трябва да изключва редица лица от кабинета на Башар Асад, както и самия сирийски президент, тъй като те са считани за отговорни за насилието в Сирия, в резултат на което до момента са загинали над 12 хил. души.

На срещата в Женева сирийският проблем ще бъде дискутиран от външните министри на постоянните страни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, плюс първите дипломати на ЕС, Турция, Ирак, Кувейт и Катар.

Идеята на Кофи Анан за правителство на националното единство получи вече подкрепа на Русия и на западни страни.

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди по телефона със специалния пратеник на ООН и АЛ Кофи Анан подготовката на международната конференция за Сирия, която ще се проведе на 30 юни в Женева, съобщиха от пресцентъра на руското МвнР.

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския премиер Реджеп Ердоган, с когото обсъди ситуацията в Сирия, както и въпроси на двустранните отношения, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Разговорът се състоя по инициатива на турската страна. "Обсъдена беше ситуацията в Сирия и около нея, включително в контекста на неотдавнашния трагичен инцидент с турски военен самолет, свален от сирийската ПВО. Подчертано беше, че обстоятелствата около този инцидент трябва да бъдат щателно разисквани, се казва в комюникето на руското президентство.

През април след близо година на кръвопролития правителството в Дамаск се съглси да приложи плана от 6 точки на Кофи Анан. В страната пристигна дори и мисия от наблюдатели, но продължаващите сблъсъци между армията и бунтовниците, принудиха „сините каски“ да прекратят мисията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА