Last news in Fakti

26 Юни, 2012 14:17 1 294 1

НАТО солидарен с Турция, Ердоган обвини Сирия във враждебност

  • ердоган-
  • сирия-
  • турция-
  • нато
НАТО солидарен с Турция, Ердоган обвини Сирия във враждебност - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Северноатлантическият съвет на НАТО, в който влизат посланиците на страните-членки, окачестви като "неприемлив" акт свалянето на турския военен самолет от страна на Сирия и изразява своята подкрепа и солидарност с Анкара. Това заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

"Ние заявяваме, че този акт е неприемлив и го осъждаме най-категорично... Съюзниците изразиха своята твърда подкрепа и солидарност с Турция", подчерта Расмусен и уточни, че Анкара е сезирала Алианса за случая.

Атаката срещу турския самолет е допълнителен пример за презрителното отношение на сирийските власти към международните правила, мира и сигурността, както и към човешкия живот, добави генералният секретар на алианса, но не спомена за военна намеса.

От създаването на НАТО през 1949 г. това е едва вторият случай за позоваване на Член 4 от устава на организацията, като първият случай също беше от страна на Турция през 2003 г. във връзка с войната в Ирак.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган заяви в парламента на страната, че свалянето на турския военен самолет от сирийската противовъздушна отбрана представлява гнусен враждебен акт от страна на режима на Башар Асад, предадоха световните агенции.

Турция твърди, че нейният разузнавателен самолет е бил свален в международното въздушно пространство, а не над територията на Сирия, заяви Ердоган на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Премиерът също така обвини Дамаск, че изопачава фактите.

Турция ще даде решителен отговор на свалянето на самолета, подчерта Реджеп Ердоган. Според него режимът на президента Башар Асад вече представлява открита и непосредствена заплаха за сигурността на Турция, припомня БГНЕС. "Последният инцидент показва, че режимът на Асад е станал открита и непосредствена заплаха за Турция и за собствения си народ", подчерта турският премиер.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    0 0 Отговор
    Ердоган се напъва и други да им се хванат на въдицата, а не си признава че те са инициатори на свалянето на този много стар самолет с единствена цел да стане по тяхното, така както се случи и в други арабски райони. Ердоганчо не забравяй че баламите са все по малко и бумеранга на вашата измислица ще Ви се върне.....
Новини по държави: