Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 08:59 3 434 19

Иран скочи на по-скъпия бензин

  • иран-
  • бензин-
  • протест

В няколко града избухнаха протести заради повишение в цените на горивата

Иран скочи на по-скъпия бензин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протести избухнаха в няколко големи града в Иран, включително в консервативния бастион Машхад, заради намаляване на държавните субсидии за бензина и повишаване на цената му с 50 процента, предаде АР.

Тази сутрин държавната осведомителна агенция ИРНА съобщи, че в Машхад собственици на автомобили са блокирали пътища, като са изоставили автомобилите си посред трафика, за да протестират.

ИРНА допълва, че протестът приключил, след като се намесила полицията.

От Машхад в края на 2017 г. тръгнаха протести с икономически искания, обхванали цял Иран.

В Сирджан, град на около 800 км югоизточно от Техеран, се е стигнало до насилие. Според ИРНА "протестиращите са опитали да подпалят нефтохранилище, но били спрени от полицията". Иранската агенция не дава подробности, но в интернет се появиха видеозаписи, за които се твърди, че показват пожар в хранилището на фона на виещи сирени. На друг видеозапис голяма тълпа скандира: "Рохани, засрами се! Остави страната на мира!" Тук се има предвид президентът Хасан Рохани.

В интернет циркулираха и видеозаписи, за които се твърдеше, че показват полицията да използва сълзотворен газ срещу тълпи в богатата на петрол провинция Хузестан.

Иранските власти обявиха орязването на субсидиите в полунощ вчера без никакво предупреждение. Това стана, след като месеци наред имаше спекулации за възможно въвеждане на бензинови дажби. Според иранските власти спестените средства от субсидиите ще бъдат използвани за финансово подпомагане на семействата с ниски доходи.

За ден цените на литър бензин скочиха с 50 процента до минимум 15 000 риала за литър. Това се равнява на 13 щатски цента за литър.

Иранските власти са въвели ограничение от 60 л на месец за всеки личен автомобил, като до тази граница цената е около 13 цента за литър, а когато тази квота бъде надхвърлена, цената за литър вече става 26 цента, според иранските държавни медии.

Преди на шофьорите се полагаха до 250 л за 8 цента на литър, което прави 10 000 риала. Иран има четвъртите най-големи в света запаси на суров петрол.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    16 11 Отговор
    Каскетнята тук, засега си трае, не може още да разбере кой точно е виновен за тези протести, Сорос, американците или евреите. Лошото е, че опорките от Мацква не са пристигнали още и не знаят как да реагират, какво да пишат и по кого да плюят.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 VikiLexus

    24 0 Отговор
    Малиии - 22 ст. литър бензин до 60 литра на месец и 42 ст. литъра при надвишаване лимита.....и протести!
  • 7 Ал тъ фанах ал тъ пребих

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    "Това се равнява на 13 щатски цента за литър! " И още един цитат! " Преди на шофьорите се полагаха до 250 л за 8 цента на литър, което прави 10 000 риала. Иран има четвъртите най-големи в света запаси на суров петрол." Къде прочете за Москва и руснаци бе шизофреник? А през 1984 литър бензин в България беше 17- 23 сторинки! А средната заплата 160- 200 лв! На същата база, сега българина трябва да получава средна заплата 1600- 2000 лв! А дали е така?

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 8 Рошко

    6 4 Отговор
    Тез будали дет протестират що не дойдат тука че да видят те цени
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Borislav Popov

    12 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ал тъ фанах ал тъ пребих":

    Не е там работата бе, каскет, за цената на бензина, заплатите и бла, бла. Толкуз ли си прозд, че не можеш да уловиш смисъла на коментаоа ми, та си седнал тук за цени и заплати да ми пелтечиш ?? Ти друго ми кажи сена на мен - Кой е изкарал народа в Иран на протести, кой е виновен ?? Щото вие каскетнята, като чуете тук за протести и протестиращи, все Сорос и евреите с масоните обвинявате, че уж те ги били организирали...)

    Коментиран от #16, #18

  • 11 Гербер

    6 8 Отговор
    И 10 лева литър да стане пак гласувам за ББ. Ще ги избия.
  • 12 Фанах та,ама няма а та упъвам

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ал тъ фанах ал тъ пребих":

    През 84-та цената на бензин в България беше 1лев!

    Коментиран от #15

  • 13 Rado

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ал тъ фанах ал тъ пребих":

    1984 каруците на бензин ли са били?
  • 14 стоян

    7 3 Отговор
    А да попитам путкинофилите -колко е цената на бензина в любимата им путиноландия =която е третия износител и притежател на петрол в света

    Коментиран от #17

  • 15 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Фанах та,ама няма а та упъвам":

    До 12 ком -Грешиш 0.70 лв- при средна заплата 200лв
  • 16 бузю

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    А бе бастун , к'ъв сорос , к'ви американци и еврей та гонят. нищо по темата не казваш , само търсиш конфликти с хората .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Напротив , много е важен въпроса за цената , щото всичките каскети тука реват за бедния българин , а при цена 2,30 на бензин и дизел куцо и сакато не слиза от колите и вече са повече от хората !!! И задръстванията и в София и в още 3-4 града са като в градове с 5-10 пъти по-голямо население !! Да не говорим по празниците какво преселение на народите настава !! Имаше официални статистики , че на глава от населението и нас се продават повече луксозни автомобили отколокото в западните държави ! Автомобилите на глава от населението също са повече от 2/3 от държавите в Европа , ама иначе сме много бедни !!!
  • 19 Edin cesten covek so otide it tozi svyat

    1 0 Отговор
    Iitar benzin e 52 St.,no Iran me e pod robstvoto na Evropeiskiat sauz.
    Balgaria e pod robstvo I zatova Tonite plashtat po 2lv.i 30 St.