Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 15:18 3 434 22

В Ирак замирисва на революция

  • ирак-
  • басра-
  • багдад-
  • протест

Протестиращи блокираха пътища към главното пристанище на страната и затвориха централната банка

В Ирак замирисва на революция - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Антиправителствените демонстранти в Южен Ирак са блокирали шосета, водещи до главното пристанище на страната, а протестиращите в Багдад са предизвикали затварянето на централната банка, предаде АР, като се позова на представители на иракските служби за сигурност.

Властите в Басра съобщиха, че протестиращи днес горят автомобилни гуми, блокират шосета, водещи към Ум Каср, търговско пристанище, през което минава по-голямата част от вноса на стоки за Ирак.

Пристанището е блокирано за втори път от началото на протестите на 1 октомври.

Междувременно бяха евакуирани служителите на централната банка в Багдад, след като тълпи от протестиращи приближиха района.

В Ирак замирисва на революция

Двама протестиращи бяха ранени вчера, след като силите за сигурност използваха сълзотворен газ в подновените сблъсъци с демонстрантите, които са на улицата от седмици. Те протестират срещу ширещата се корупция в администрацията, лошите обществени услуги и безработицата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    44 6 Отговор
    Тези нещо не харесаха краварската демокрация.Що ли тъй?

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 2 Последния софиянец

    38 0 Отговор
    Тия американци майката им е.. аха на иракчаните. Като влязат в централната банка ще видят че е празна. То и нашата е така.
  • 3 Ироничен

    15 2 Отговор
    Да не искат да се освобождават по-често от нас?
  • 4 Знам знам🙄

    37 1 Отговор
    Тц тц. Ей начи нищо не разбират от демокрация пустите му Иракчни. Как може така. Нали САЩ са там помагат държат нефта нали създават работни места. Абе странна работа.

    Коментиран от #5

  • 5 Последния софиянец

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "Знам знам🙄":

    Американците са им взели нефта и парите да им ги пазят, че с тия размирици ще вземат да ги разграбят.
  • 6 ПЕНКО

    21 2 Отговор
    ЗАЩО САМО САЩ СЕ ИЗКАЗВА ПО ТОВА И ОНОВА -ЗА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМНОТО КЪЛБЦЕ ??? В БАСРА СТОЯХА БРИТАНЦИТЕ/ ЗА КОНТРАЛ НА ПЕТРОЛА / ... ИМА ЛИ ОЩЕ БРИТАНЦИ В БАСРА ??? ВОЙНАТА СТАРТИРА ЗА ТОВА ,ЧЕ САДАМ СЕ ОПИТА ДА ПРОДАВА ПЕТРОЛ НА ФРАНЦИЯ В ЕВРО -НЕ В ДОЛАРО !!!

    Коментиран от #9

  • 7 А,в

    22 1 Отговор
    България ,кога!?Какво чакаме,хляба да стане 5 лева за брой и едно кило сирене 50 лева/килограм.Бай Ганьо,се гаври с арабите,ама арабите не са телета и не си мълчат.Ама,важното е да кисело зелце и винце от село,пък ще си траем,ще наведем главици,пък може нас скъпотията да не ни засегне.
  • 8 Казуар

    20 2 Отговор
    В Ирак има 500000 младежи завършили университет които нямат работа. Постъпване на работа само с рушвет, и зависи дали е сунит или шиит.
  • 9 Крокозъбел

    2 15 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕНКО":

    Е ти в рубли ли искаш?
  • 10 Нали дойдоха

    22 0 Отговор
    Да ви освободят и наградят с демоКРАДЦИия! Това е демоКРАДЦИята! В света има 2 политически системи - демокрация в Западните държави, и демоКРАДЦИя в останалите държави. На нас от Запад ни налагат демоКРАДЦИята!

    Коментиран от #16

  • 11 стоян георгиев

    8 7 Отговор
    протестите в ирак са добър знак за зараждащото се гражданско общество.не трябва да се позволява обаче да бъдат яхани от радикални групи.корупцията е бич в подобни общества и именно под такъв натиск тя трябва да се мачка.ние трябва да вземем пример от иракчаните за борбата с нея!

    Коментиран от #15

  • 12 ХаХа

    2 21 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Може би тези протестиращи ще харесат Путиновата автокрация и отровителската практика на полония и новичока.
  • 13 Шляхтиц

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И аз не я харесвам, но за най-голямо, преди всичко мое съжаление, никой не ме пита.
  • 14 Rado

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Това са рубладжийчета.
  • 15 Бай хой

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Пък аз все си мислех че Деса е поетеса. Пък тя май ще стане революционер. Бря бря.

    Коментиран от #21

  • 16 До 10

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Нали дойдоха":

    Едната система (демокрация) се нарича Власт на Народа, а другата (демоКРАДЦИя) се нарича Кражба на Народа
  • 17 Матей

    6 0 Отговор
    Нападнали иракската централна банка,ционистката светая светих,падне ли тоя бастион,смяната на властта е неизбежна.Американските легиони стават разногледи къде първом да потушават бунтове в световната си империя,вандалите напират отвсякъде.
  • 18 Леонардо

    4 1 Отговор
    Те в Иран се избиха , обаче тук за Ирак ни информират ,на какво било замирисало

    Обаче за Иран нито дума

    Коментиран от #19

  • 19 Козяк 16

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Леонардо":

    За Иран информация при нас!
  • 20 Еееееее

    8 0 Отговор
    Язък за милярдите доларчета пръснати от краварите да срутят страната.
    Верно има видов ден
  • 21 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    няма нищо революционно другарю, суверена да си търси правата дори и с демонстрации атакуващи властта.тва е нормална ситуация в страните с демокрация.иракчаните тепърва трябва да се учат в тази област,но виждам че са големи мераклии.в страни като русия или куба всичко е цветя и рози докато не фалират,нали другарю?там царя слънце не може да бъде критикуван ,а камо ли някои да излезе на улицата да вика срещу него!и си е наел банда професионални гъзолизци дето да лъжат масовката как всичко е наред.ама на теб кво да ти обяснявам,я си виж езика в огледалото!смях!
  • 22 Помнящ

    5 1 Отговор
    А по времето на Саддам Хюсеин , Багдат си беше като от приказките .Рано или късно , американските военнопрестъпници ще бъдат съдени !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания