19 Ноември, 2019 15:20 1 640 7

ЕС гледа на Гърция като на паркинг за бежанци

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • лесбос-
  • кириакос мицотакис

Министър-председателят Кириакос Мицотакис разкритикува остро Брюксел, че не намира устойчиво решение за кризата

ЕС гледа на Гърция като на паркинг за бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В интервю за германското издание Das Handelsblatt министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис разкритикува остро Европейския съюз затова, че не намира устойчиво решение за бежанския въпрос.

„Европа счита държави, в които те пристигат - като Гърция, като удобни места за паркиране на бежанци и мигранти", подчерта Мицотакис пред изданието.

„Няма да приемам това повече", заяви консервативният лидер на правителството в Атина. Нито една държава от ЕС не може да се възползва от Шенгенското пространство и в същото време да откаже да споделя тежестта, „както правят някои източноевропейски страни“.

От лятото броят на пристигащите в Гърция бежанци отново се увеличава. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците - тази година в страната са регистрирани почти 60 000. Данните са далеч от тези от 2015 г., но поставя правителството в Атина под натиск. Условията в най-големия бежански лагер – „Мория“ на остров Лесбос години наред се считат за неприемливи от правозащитните организации.

Мицотакис похвали предложенията на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер за реформата на системата за убежище. Едно от ключовите искания на германското вътрешно министерство е предварителното разглеждане на молбите за убежище по външните граници да стане „задължително“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    12 0 Отговор
    Тук се питам- КАК ЕС гледа на България? :\
  • 2 Последния софиянец

    9 0 Отговор
    Да не вземат да разширят зоната за паркиране на север, че тогава ще се видим в чудо.
  • 3 Обективен

    4 4 Отговор
    Гърците винаго са били хитри и ковани... Сега искат пари от ЕС, както правят и турците, заради бежанците... Никакви пари! Всички да се оправят сами
  • 4 Логика

    4 1 Отговор
    Каква Европа?! Хората са тръгнали за Германия, защото от там ги канят всеки божи ден. Който кани гости, трябва да си ги приема!!!
  • 5 нали

    3 1 Отговор
    Тя цяла Гърция е от бежанци )) Нищо няма да им стане!
  • 6 ДОКО

    0 0 Отговор
    РЕШЕНИЕТО Е ПРЕДЛОЖЕНО ОТДАВНА ОТ ВЕЛИКОТО ГЕНЕРАЛ БОКО ОТ БАНКЯ..ТОЙ КАЗА СИЧКОТО МУДЖИХИДИН ИДВА В БАНКЯ..ТАМ ДАВАМ ПАРАТА И ДОМОВЕ С ТЕРМО ПОМПА МИТЦУБИШИ ..ЕТО ЗА ТОВА БОКО Е ГЕНЕРАЛ И Е КАНДИДАТ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА..И Е ВЕЛИК
  • 7 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Гърците сами са виновни, те ги приемат,хранят Така с либерални глупости направихме Европа на кочина,пълна с бурки и чалми...Самият Юнкер каза..ако всички имигранти-паплач пристигне в Европа , то вече трябва да преименуваме континета..Мюсландия.
Новини по държави: