Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 20:00 12 247 26

Тежки поражения за Сърбия

  • сърбия-
  • косово-
  • мита-
  • александър вучич

Белград е изгубил почти 400 милиона евро заради наложените от Прищина мита преди една година

Тежки поражения за Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Сърбия за една година е изгубила 395,7 милиона евро заради въвеждането на стопроцентни мита от страна на Прищина, заяви министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич, предаде сръбската телевизия РТС.

Той каза, че преди въвеждането на мита от сто процента за стоките от Сърбия износът от Сърбия в Косово на годишно ниво е възлизал на 445 милиона евро.

Според думите на Ляич страни от региона като Гърция, Унгария, България, Словения и Хърватия са удвоили износа си в Косово, докато Северна Македония е увеличила износа си с 50 процента.

"Вноса на напитки те компенсираха от Австрия и Македония, вноса на бензин - от Македония, Гърция и Албания, на захар от Франция и Полша, но цената я плащат потребителите, тъй като цените са по-високи в сравнение със сръбските продукти", каза Ляич.

"Дори и митата да бъдат премахнати днес, трудно ще бъде отново да се пласират сръбски стоки на косовския пазар", добави той. По думите на министъра икономическата вреда е огромна, но и дългосрочният ефект от тези мита ще бъде голям.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България ЕС Нато

    37 40 Отговор
    Да ама имат нови Миг29

    Коментиран от #2

  • 2 Алфа Вълкът

    36 30 Отговор

    До коментар #1 от "България ЕС Нато":

    Това е като да имаш нова лада! А Дачията е по-добра кола от Ладата!
  • 3 смях в залата

    46 60 Отговор
    Сърбия и след 50 год. ще си е на същото место но България няма да я има никъде .

    Коментиран от #5

  • 4 Тишо

    21 28 Отговор
    Мда, косоварските шипоци просто фалираха Сърбия. Смях. Иска им се. И какво са 500 милиона от БВП на Сърбия? Нищо.

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ушев долен бандит на пастет и луканка

    30 43 Отговор
    Каквото и да правят чорбарите, винаги ще са по-добре от нас. България е държава-пътник и ПП ГЕРБ усилено работи по въпроса за създаване на циганска държава по тези земи. Скоро държава под името България няма да съществува, политиката на гербавите е до 3-4 години да закрият всичко.

    Коментиран от #8

  • 7 Средният Маргин

    29 28 Отговор
    Ауу,колко зле е за сърбите!Абе защо не напишете колко загуби България от неосъществените проекти с Русия ,от безплатните концесии за злато и какво ли още не заради Тиквун лакея!!!

    Коментиран от #16, #20

  • 8 Не е така.

    27 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ушев долен бандит на пастет и луканка":

    България е преживяла какво ли не и е оцеляла. Не се притеснявай , ще преживее и ГЕРБ , ще преживее и тъпани като твоя милост.

    Коментиран от #14

  • 9 еми

    20 4 Отговор
    Колко са щастливи тези свине ако Й.Б.Тито не беше прявил хуманост и да ги настани в днешната територия (след ВСВ) нямаше така отвратително да се радват значи трябваше да ги остави на проивола на съдбата щеще да е по-добре.Колко са неблагодарни и нагли.
  • 10 Мешков

    9 7 Отговор
    Ако Бг стане турско-циганска държава, дали Сърбия още дълго ще изтрае? Приклещена от другата страна от бошняци и албанци..същото важи за "великата" Гърция..тея страни не разбраха, че съдбата им зависи от нашето бъдеще..дано не трябва да го научат по този тъжен и за тях начин..нека все пак не забравяме, че и тяхната демографска картинка е същата..Ами сегааа??

    Коментиран от #19

  • 11 бай Даньо

    17 3 Отговор
    Ало нашенските почитатели на сръбската скара, погледнете кометарите от линак долу за да вденете каква омраза струи на "братския" сръбски форум. Никаква дискусия дори не става какво да е отношението към България... Антибългарски коментари имат 600 гласа оборение срещу 6 неодобрение, то други кометари няма осен старстно антибългарски... Добре е и Бойко, повелителя на западните балкани , който кой ли не сръбски политик не олигави да ги види какво мислят, точно за него е статията...


    https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=21&nav_category=167&nav_id=1620462

    Коментиран от #15

  • 12 Психо Доктор

    7 1 Отговор
    Това което не влиза от Сърбия, в Косово им го внасят познайте от къде. Малко пазарче, но все пак пазарче. Такива сме и ние пазари и пазарчета за производствата на менторите.
  • 13 Сталоун

    11 5 Отговор
    Косово държава ли е?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай данди

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    Аз не виждам омраза, по скоро истината.
  • 16 Спас

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Средният Маргин":

    Наведи се братко, няма да боли! Еее не Толко, ще се счупи!
  • 17 Брях

    5 12 Отговор
    Тоя изкуствен балкански цирей направи кат щатите са и санкции и мита налагал...щото бондстийл тва онова...добре, че сърбите не са дупедавци кат източния им гений на Балканите хи хи
  • 18 Хах

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тишо":

    Публикувано във факти.бг: Мда, косоварските шипоци просто фалираха Сърбия. Смях. Иска им се. И какво са 500 милиона от БВП на Сърбия? Нищо.

    БВП на Сърбия е 30% по-нисък от нашия и това по официалната статистика.Предвид сивата икономика у нас в размер на почти 30% сърбите реално са след нас с едни 60 милиарда, може и повече.
  • 19 Ха ха

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Мешков":

    РъБъ е много независима "държава" - от нея нищо не зависи
  • 20 Големия

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Средният Маргин":

    Ъъъъ ми колко?До сега сме едни петнайсетина милиарда назад само от АЕЦ Белене, покрай Лукойл още толкова.От КТБ, която беше клаон на руската ВТБ още 4,5 милиарда.Като сложим надвзетото покрай сделките на Булгаргаз и отиваме на 40 милиарда, които руснаците са ни гепили за последните 10 години.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 robur

    1 5 Отговор
    ха ха ха само приказки вижте брошурите на Сръбските търговски вериги и нашите а сега въпрос имали някой желания за коментари да като се сетя за качеството на нашите стоки съобразени с ЕС ???
    Като толкова са зле посетете граничните пунктове събота и неделя
    тука може коментар
    и последно Коледен банкет на фирмата - Ladna Voda, Pirot и на вас весело прекарване
  • 23 Груз 200

    9 2 Отговор
    Айде дано Белградския Санджак да се свие още. Тези мръсници заслужават възмездие за обезбългаряването на вардарска Македония, за коварното нападение над България след Съединението, за отнемането на Пирот и западните покрайнини, за тормоза над унгарците във Войводина. Шумадийските свине това заслужават. Разбира се тук родоотстъпниците русофилистици им се радват хахах.. Голям кеф е какъв им го вкараха албанците. Радваме се и за Хърватите и Словенците, че успяха да се отцепят от тези прости чалгаджийски свине сърбите. Има възмездие рано или късно. А за шумкарите русофилистици ще им кажа само едно. Плачете, надавайте вой, защото мнозинството българи се чувстват европейци и не искат азиатската крепостна кочина, която ни окупира през 1944г. Свърши се вашта, няма повече утайката селска на обществото наизлязла от шумата да ни управлява. Тръшкайте се, ревете, това е положението. Е. С. и НАТО. Ако не ви отърва - чемодан и Масква хахахх при Цар Путя Къси, да му го целувате (знамето хахах)

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Сърбе на върбе

    6 1 Отговор
    Вечния враг на България!
  • 25 Добре казано.

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Груз 200":

    Както се казва на майчин език - евала!
  • 26 ффффффффффффффффф

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Груз 200":

    Браво за мнението!
Новини по държави: