Last news in Fakti

30 Юни, 2012 16:53 860 0

Планът Анан в шест точки за Сирия ще бъде преразгледан

  • сирия-
  • кофи анан

 

Планът от шест точки на специалния пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Кофи Анан, който трябваше да влезе в сила на 10 април с прекратяване на огъня между сирийските противоборстващи сили, днес ще бъде преразгледан в Женева, предаде АФП.

Според него сирийските въоръжени сили трябваше да напуснат големите градове на страната на 10 април. Опозицията от своя страна трябваше да спре огъня в следващите 48 часа, т.е. на 12 април.

Планът бе приет на 2 април от Сирия и одобрен на 5 април от Съвета за сигурност на ООН.

На 6 април обаче сирийската армия продължи бомбардировките, което бе разкритикувано като нарушение на плана Анан, такъв, какъвто бе приет от Съвета за сигурност. Атаките продължиха през уикенда, както и в понеделник.

В неделя на 7 април сирийският режим заяви, че няма да изтегли частите си на 10 април както е предвидено, ако не му бъдат предоставени "писмени гаранции" от бунтовническите бойци.

Шестте точки на плана са:

- Прекратяване на насилието: спиране на боевете на 10 април в 6 ч. сутринта местно време (3 ч. по Гринуич) за сирийската армия и на 12 април в 3 ч. по Гринуич за опозицията под контрола на ООН;

- Политически диалог: стартиране на "открит политически процес, ръководен от сирийците", за да се отговори на законните стремежи на населението и да се определи "събеседник", разполагащ с необходимите правомощия, когато пратеникът поиска това;

- Хуманитарна помощ: осигуряване на изпращането на хуманитарна помощ в необходимото време във всички пострадали зони от боевете и за целта одобряване и незабавно въвеждане на "всекидневна хуманитарна пауза от два часа", а също съгласуване на точния час и условия на тази пауза в рамките на ефикасен механизъм, включително на местно ниво;

- Край на произволните арести: ускоряване и разширяване на мерките за освобождаване на произволно задържаните лица, както и незабавно обявяване на списък на всички места, където тези лица се намират и незабавни разпореждания за осигуряване на достъп до тези места;

- Свобода за журналистите: осигуряване на свобода на движение на журналистите в цялата страна и въвеждане на политика на недискриминационни визи за тях.

- Свободи за сирийците: зачитане на свободата на сдружаване и правото на мирни демонстрации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: