Last news in Fakti

2 Юли, 2012 14:38 1 682 1

Нови опити за разделение на Либия

  • либия-
  • бенгази-
  • автономия-
  • преходен национален съвет
Нови опити за разделение на Либия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отцепническите настроения в Либия отново взеха опасен връх, след като въоръжени мъже нападнаха сградата на изборната администрация в Бенгази, градът - люлка на революцията срещу Муамар Кадафи. Нападателите поискаха по-голяма автономност на богатата на петрол източна част на Либия, известна с историческото име Киренайка.

Местните жители не са съгласни с прекалената власт, концентрирана в Триполи в ръцете на управляващия Преходен национален съвет и лидера Мустафа Абдеж Джалил. Те призовават за бойкот на наближаващите парламентарни избори, предаде "Евронюз".

Новият парламент на Либия ще бъде попълнен от 200 души – 101 от Триполи, 60 от Бенгази и 39 от останала част на Либия. Разпределението съответствена на населението на страната.

През 50-те години на миналия век със споразумение Либия е разделена на три големи провинции – Киренайка, Триполитания и Фезан. След преврата на Муамар Кадафи, областите се обединяват под шапката на неговия режим в Джамахирията.

Резултатът от днешното нападение, предшествано от протест, са изпочупени компютри, урни, запалени бюлетини  и унищожен инвентар, допълва Ройтерс. Над 300 души са участвали в наказателната акция, защитена с призиви за федерално устройство на свободна Либия. Изборите са от ключово значение за оформянето на новите либийски институции, тъй като все още не е приета конституцията на страната.

През март племенни и обществени лидери в източната част на Либия обявиха полу-автономност. Обединени от каузата за отделяне от властта на Триполи, местните твърдят, че регионът им дълго време е бил неглижиран. Въпреки че от това стана без правни последствия, декларацията бе показателна за разделението в Либия.

Преходният национален съвет обаче не приема федеративното държавно устройство, тъй като е възможно страната да се разпадне - най-вече заради племенната вражда.

Преди около две седмици се стигна до обявяване на военна зона, заради сражение на две племена срещу трето, заради спорна земя, която Муамар Кадафи бил разпределил между тях. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    абе за какво са им бедняците тия дето нямат петролни кладенци я да се махат и да умират така иска сащ иначе за какво се би толкова за да свали кадафи и да му вземе петролчето а сега ще трябва да го дели с всички либийци я по добре да ги съкрати малко