Last news in Fakti

20 Август, 2012 09:37 891 0

Либия залови лоялисти на Кадафи за атентатите

  • либия-
  • триполи-
  • взриз-
  • муамар кадафи
Либия залови лоялисти на Кадафи за атентатите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийските власти задържаха 32 души, които обявиха за „членове на лоялистка мрежа на Муамар Кадафи“, предаде Би Би Си. Арестите са във връзка с двата атентата с коли-бомби в Триполи в неделя, които взеха два човешки живота.

Има безспорна връзка между задържаните и нападенията, твърдят от Върховния комитет по сигурността – органът, който наблюдава прехода към демокрация в страната. Подобна версия е приемлива и напълно логична за много либийци, но не може веднага да се потвърди, допълва Би Би Си.

Това бяха първите атентати в Либия след свалянето на режима на Кадафи и съвсем неслучайно стават сега – в навечерието на годишнината от падането на Триполи в ръцете на бунтовническата съпротива. Бомбите гръмнаха пред сградата на вътрешното министерство и пред женската военна академия.

Полицията твърди, че атаките са спонсорирани отвън, вероятно от криещите зад граница привърженици на стария режим.

В началото на август Преходният национален съвет (ПНС) предаде властта на новоизбрания парламент, признавайки че има много пропуски по отношение на сигурността в нова Либия. ПНС бе лицето и волята на противниците на Муамар Кадафи и изигра ключова роля в събарянето на режима. Не успя обаче да разоръжи многобройните бунтовнически отряди, които продължават да шестват из страната в търсене на „последователи“ на Кадафи.

Съветът пое управлението на страната до провеждането на историческите парламентарни избори.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА