Last news in Fakti

9 Август, 2012 12:18 906 0

Либийският парламент получи властта

  • либия-
  • пнс-
  • мустафа абдул джалил-
  • махмуд джибрил-
  • парламент
Либийският парламент получи властта - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преходният национален съвет (ПНС) на Либия предаде властта на новоизбрания парламент, предаде Би Би Си. Тази стъпка напред в прехода към демокрация идва повече от година след краха на диктатора Муамар Кадафи.

През юли за първи път от 50 години либийците гласуваха за парламент, който ще излъчи правителство и министър-председател на нова Либия.

Председателят на ПНС Мустафа Абдул Джалил символично предаде властта на най-стария член на законодателния орган на специална церемония в Триполи снощи. Предстои депутатите да изберат свой говорител, а след това да започнат работа по новата конституция на страната.

След това Преходният национален съвет се разпусна и вече няма властови прерогативи. Джалил призна, че съветът е допуснал пропуски в сигурността, визирайки провала в разоръжаването на бунтовническите групи, износили битките срещу силите на Кадафи. Много от революционерите продължават да кръстосват Либия, да водят битки по между си и да „арестуват“ съмнителни елементи, които считат за лоялисти на бившия режим.

ПНС бе лицето и волята на противниците на Муамар Кадафи и изигра ключова роля в събарянето на режима. Съветът пое управлението на страната до провеждането на историческите парламентарни избори.

Новият парламент ще бъде попълнен от 200 души – 101 от Триполи, 60 от Бенгази и 39 от останала част на Либия. Разпределението съответствена на населението на страната, разпределено в историческите провинции Киренайка, Триполитания и Фезан. Изборният ден бе съпътстват от инциденти, основно в Бенгази, където местните са против подобно разделение.

Либералната коалиция „Съюз на националните сили“ на бившия премиер на бунтовническото преходно правителство Махмуд Джибрил спечели най-много мандати - 38 от 80-те места, предвидени от партийната квота.

През март племенни и обществени лидери в богатата на петрол източна част на Либия (Киренайка) обявиха полу-автономност. Решението им нямаше последствия, но преди дни напомни за себе си, при това доста категорично - въоръжени мъже нападнаха сградата на изборната администрация в Бенгази, градът - люлка на революцията срещу Муамар Кадафи.

Преходният национален съвет обаче не приема федеративното държавно устройство, тъй като е възможно страната да се разпадне - най-вече заради племенната вражда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА