Last news in Fakti

9 Декември, 2019 21:00 3 217 50

Трябваше да накажат Русия така, че да я заболи истински

  • русия-
  • спорт-
  • допинг-
  • скандал-
  • олимпиада

Изхвърлянето на Русия от международния спорт за 4 години е правилна, но недостатъчно сурова мярка

Трябваше да накажат Русия така, че да я заболи истински - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Реагирахме по възможно най-строгия начин", каза президентът на Световната антидопингова агенция WADA Крейг Рийди по повод решението за изключване на Русия от международни състезания за 4 години. И действително, за Русия това решение звучи наистина сурово: 4 години без участие в олимпиади и световни първенства, 4 години без право да организира големи международни спортни събития.

Да, решението е тежък удар за онези руски спортисти, които от години тренират усилено, за да осъществят мечтата си един ден да се изправят на стълбичката под петте преплетени олимпийски кръга. То е удар и за всички хора в Русия, които от сърце желаят да посрещат гости от цял свят за големи спортни събития в страната си – както спортисти, така и любители на спорта.

Москва вижда заговор

В същото време руските политически кръгове веднага заподозряха някакъв международен заговор и дори заговориха за „война". Поне това подозрение обаче не би трябвало да тревожи WADA. „На Русия многократно беше предоставена възможността да сложи край на тази практика. Вместо това обаче тя реши и да продължи да мами и да отрича", констатира Рийди по повод фалшифицираните данни, предадени от Русия на Антидопинговата агенция в опит да замаже доказаната употреба на допинг с държавна благословия. Дори новият шеф на руската антидопингова агенция Юрий Ганус в едно интервю по радиото наскоро призна, че не вижда начин да обори аргументите на международната организация.

Наказанието можеше да ѝ се размине на Русия, ако отговорните лица в руския спорт, направлявани впрочем от Москва, просто си бяха признали манипулациите, извършени около Олимпиадата в Сочи през 2014 година. Може би щеше да има малко мъмрене, някой и друг наказан нарушител, а руските атлети отново щяха да бъдат приети с отворени обятия в световното спортно семейство.

Но нещата се развиха другояче. И Световната антидопингова агенция беше длъжна да реагира. Само дето тази реакция не е достатъчно убедителна и последователна. Според сегашното решение, отделни руски спортисти могат да участват в Олимпийски игри, стига преди това да се подложат на тестове за допинг и да не са имали допингови провинения в миналото. Това е правилно и хубаво, защото спортистите не бива да страдат заради прегрешенията на спортните функционери.

Опитът обаче показва, че руските спортисти и спортистки могат да застанат на старта в неутрални екипи и без национален флаг, но въпреки това от трибуните редовно и напук звучи националният химн. А в класирането по медали вместо „Русия" може да фигурира някакво неясно съкращение, но въпреки това всички знаят за какво става дума. И в крайна сметка руската политика винаги съумява да впрегне спортните успехи в пропагандната си каруца.

А другите големи международни състезания?

Истинска подигравка е фактът, че Русия все пак ще участва в Европейското първенство по футбол през 2020 година (и то като един от съорганизаторите!) и ще бъде домакин на финала на Шампионската лига по футбол в Санкт Петербург през 2021 година. Защото, според официалното обяснение, това били „регионални спортни събития". Същото се отнася и до отделни стартове за световна купа в различни спортове, например зимните, както и във Формула 1.

А тъкмо по този пункт руските измамници можеха да получат много горчив урок. Без Европейско по футбол, без световни купи, без Формула 1 – и никакви изключения. Ама никакви. Ето това вече наистина щеше да бъде „най-строгият начин". И навярно единственият плодоносен. Но вместо да се вземе такова решение, сега ще наблюдаваме просто поредния епизод от флирта на световния спорт с Русия.

Автор: Тобиас Йолмайер


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    59 14 Отговор
    Тия злобари са получили анален оргазъм!
  • 2 Абе алоо

    48 13 Отговор
    Дойчетооо яко оргазъм ...1 Каъ Русия няма тъй могъща на света ..пък!
  • 3 Последния софиянец

    78 11 Отговор
    В другите страни спортистите са чисти като сълзи. Тези мутанти не са чували какво е допинг.
  • 4 Рошко

    74 8 Отговор
    Аз пък мисля че дойче трябва да бъде забранено навсякъде по света, заради еврейската си пропаганда и публикуване на фалшиви новини

    Коментиран от #8

  • 5 Веселин

    78 8 Отговор
    Мдаа, а норвежките астматици ще продължават да побеждават в биатлона! Както и американските, и всички, които са с рецепти...
  • 6 Behemoth

    72 8 Отговор
    Такава простотия нямаше и по време на студената война!
  • 7 Комуниста

    53 10 Отговор
    Скоро вас ще ви зболи зо фашско - джендарски пропагандисти соросоидни!
  • 8 Borislav Popov

    14 47 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Защо само Дойчето бе, каскет, а ТАСС, РИА -Новости, не са ли руски пропагандни сайтове за фалшиви новини ??
  • 9 Бай Стойчо

    64 10 Отговор
    Норвежците бяха астматици. Британците ги болеше отборно корема в определени дни. Уилямс приличат на братя отколкото на сестри, а Майкъл Фелпс е с паралелепипетна глава от ''позволена'' химия.
    А, чичо Самчетата ''без да искат'' потрошиха 3000 проби преди време. Влезнал някакъв чистач и бутнал всичко.
    Че всички взимат допинг, това е факт! Но поредното политкоректно надупване на тази смешна агенция е повече от жалко.
  • 10 еми

    51 9 Отговор
    Когато чуя думата Deutsche Welle изпитва омраза,ненавист,отвращение, всичко човешки отрицателни чувства. З ащо? Имало случаи когато съм бил свидетел на събития и когато прочетох това което съм видял не можах да повявам. Нямаше нищо вярно а всичко само лъжа и нищо общо с реалното,действителното . И когато чуй думата Deutsche Welle има алергия и отвращение към тези свине( въпрки свинете като животни ги обичам).
  • 11 Borislav Popov

    10 55 Отговор
    Руските допингисти, вън от спорта, да се състезават там в Сибир, между себе си.
  • 12 Пламен

    40 6 Отговор
    Ясно е че всички ползват нерегламентирани вещества. Ама защо само Русия тапанят? Не че другаря Путин ми е симпатичен със целия си антураж, но рано или късно балона който се надува ще гръмне! А най страшното е че ние сме между чука и наковалнята, сиреч все ще сме от загубената страна. Аман от световния Елит!
  • 13 Крайно време беше

    11 42 Отговор
    империята на злото да си получи заслуженото, 4 год. е малко, 40 трябваше !!!
  • 14 Немско Зеле

    37 9 Отговор
    Гледах един филм за Втората Сетовна Война. Беше дойчовски филмът.
    Там се срещнаха немски офицер и руски войник. Офицерът имаше нож, руснака нищо. Тогава немският офицер, понеже е ОФИЦЕР и човек на ЧЕСТТА, хвърли оръжието си и се биха с руснака като мъже.
    НЯма значение кой от тях победи. Значение има това, че тия бяха мъже! Макар и врагове, те бяха мъже....
    Явно сега, Запада ги е страх да се срещнат с истински мъже. И това с право! Няма как обръснат джендър от немски произход (майка немкиня, а бащата неизвестен, марокански мигрант) да се срещне с истински гладиатор на ринга. Няма как!
    Все едно Borislav Popov или някой от другите му никове, да тръгне да се бие ЧЕСТНО с Кличко например, макар че Кличко е укра, ама е боец, за разлика от гореспоменатите:(
    Лека нощ на троловете ( и руски и еврейски), за мен сте все едно.
  • 15 Хрониките на Евразия

    10 30 Отговор
    Много от допинг пробите , предоставени от московската антидопингова агенция , са били манипулирани , а в някой мъжки били намерили и женска урина .
    Поредната победа на Владимир Владимирович и ставане от колена ..
    Вие ме извините , но този с токчетата и ботоксовите бузи , не е никакъв национален лидер , а хроничен неудачник ..

    Коментиран от #18

  • 16 Спортист

    37 7 Отговор
    Очаквано решение. Спортът отдавна не е независим, а се подчинява на политически пристрастия. Защото това решение е чисто политическо. Русия си изтърпя наказанието за "държавната политика с допинга", Путин призна за проблеми, РУСАДА се реформира и даде достъп на чиновниците, направиха се промени, назобили се спортисти бяха лишени от участие в състезания. Пито-платено. Това решение е напълно абсурдно, защото се базира на някакво " несъответствие" между "данни", откраднати и изнесени от Родченко преди години и данните, представени от РУСАДА. И WADA реши да се довери на ренегат, намиращ се в САЩ, отколкото на официалните институции.
    Наказват се пак всички спортисти, защото да не вдигнеш националния си флаг и да не чуеш химна си е наказание. Наказва се анблок страната, без да се действа за всеки случай отделно и то ако има ясни и точни доказателства и да се накажат само провинилите се. Добре, WADA и МОК като са толкова принципни, да се заемат с астматиците-норвежци, които и сега продължават да приемат препарати. Но не. Норвегия е от "правилната" страна на политическата карта. Това е пълна порнография, от най-долнопробната. Да откажат човек да гледа олимпиади и разни други състезания. Защото не е до това, че лишените са руснаци, а до аршина, с който се мери!
  • 17 Хрониките на Евразия

    8 20 Отговор
    Ама е весело де ..
    Тези които сега се възмущават , че руските спортисти ще се представят на
    Олимпиадата без руски флаг , са същите олигофрени , които се гордееха със " зелените човечета " как се " представиха " в Крим без руски флаг и опознавателни знаци ..

    Коментиран от #24

  • 18 Бесен Язовец

    30 8 Отговор

    До коментар #15 от "Хрониките на Евразия":

    ПАЛЯЧО, НА МАЙКЪЛ ФЕЛБС КАТО СПЕЧЕЛИ 6 ЗЛАТНИ МЕДАЛА ПО ПЛУВАНЕ НЕ МУ НАПРАВИХА НИТО ЕДИН ДОПИНГ ТЕСТ ЗА ЦЯЛАТА ОЛИМПИАДА! НЕ Е ЛИ МНОГО СЪМНИТЕЛНО? ПРАВЕЛИ ПРОБИТЕ НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП УЖ!!!

    Коментиран от #20, #28

  • 19 987

    5 14 Отговор
    Колко повече да я накажат..в момента ги върнаха в каменната ера
  • 20 Хрониките на Евразия

    7 20 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    Решаваш да проведеш Олимпиада .
    Даваш заповед да се победи на всяка цена .
    Друсаш своите спортисти с мелдоний.
    Побеждаваш .
    Опитваш се да скриеш следите , убиваш свидетелите ..
    Един от тях бяга в САЩ , света научава истината .
    Страната я гонят от всички спортни мероприятия ..
    Викаш с цяло гърло , че за всичко са виновни " русофобите " ..
    Но едно ми е чудно , щом забраняват руският флаг , защо не участват под флага на ДНР , ЛНР , Преднестровската Народна република , Абхазия, или Южна Осетия ???
    ...А ?

    Коментиран от #21, #29

  • 21 Бесен Язовец

    20 9 Отговор

    До коментар #20 от "Хрониките на Евразия":

    Кой бяга в САШ бе оня купения лекар ли? Колко $$$ му дадоха за показанията на Юдата лъжлива? Пробите ги замърсяват нарочно!!!

    Коментиран от #23, #32

  • 22 Срамежлив

    27 4 Отговор
    Аз пък знам друго. Срамежлив човек съм, работя си работата... Вярно е, че много гадове ме притискат, но аз съм широка душа и прощавам за сега.
    В същност, това дето го написах по-горе е загуба на време. Истината е, че англосаксонеца разбира, че не е Божи наместник, чак когато паднал по лице в локвата, види отражението на славянин, който се кани да му разбие уродливата глава с приклада на калашника!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Я русский полюционер

    12 15 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на Евразия":

    Направо ми взе думите, човече, много точно казано. Ще добавя и още нещо. РусоРОБИТЕ много обичат на всяко нещо и на всеки да прикачват званието гей и джендър, и не знам привлича ли ги това, самите те ли са такива, обаче ги е срам да си признаят, но едно е от ясно по-ясно - няма американски президент, който в живота си да се е подлагал на процедура за разкрасяване и подмладяване с ботокс като някоя елитна прости... сещате се, същото обаче не може да се каже за кремълското джудже, което всяка година задължително се подлага на тия процедури. Не стига това, ами BOTOX е запазена американска марка на всичкото отгоре, но очевидно това не притеснява по никакъв начин пигмея.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някой

    19 2 Отговор
    Е сега вече всичко е ясно. Следващите четири години всички медали ще отидат в САЩ. Тия години на мода ще е "черното", който залага пари на спорта да залага. Ще спечели! :D :D :D
  • 31 Уди Кълвача

    16 6 Отговор
    Най новата олимпийска дисциплина ще се казва соросоидни коросмуци ще се нареждате първенците и ще засмуквате на руските спортисти по знамето!
  • 32 Borislav Popov

    5 22 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Юда е Сноудън, а Родченков е пич, разкри мръсните мошеннически схеми на тойти руслямци.
  • 33 стоян георгиев

    12 8 Отговор
    решението е много тъпо.аз не долюбвам русия,но не всички руски спортисти са допингирани,а сега ще страдат всички.голям брои спортове доминирани от русия ще загубят колорита си ,а хиляди трудолюбиви и честни руски спортисти няма да имат възможност да докажат качествата си.тва че в русия има мракобесие и лъжи не трябва обаче да прехвърля проблема и към невинните там.особено тези в спорта където труда е къртовски и ако дори за година те извадят от форма всичко отива на вятъра!
  • 34 Чи Май Фаче

    24 5 Отговор
    Тия от 2014 година чак сега ли си направиха заключенията ? Май хората видяха покрай олимпиадата и футболното първенство как живеят хората в Русия и сега се чудят как да им сложат прът в колелата. Коя друга държава построи такива съоръжения за провеждането на спортните мероприятия ? Сега първенствата ги делят между две три държави защото разходите са непосилни за тях!
  • 35 Касиус Клей

    28 4 Отговор
    Защо не разследваха краварите за допинг ? Защото не посмяха да го направят. И когато Русия и Китай поискаха да се отворят контролните допингпроби на спортистите от обора - един услужлив чистач ги унищожи всичките до една ??!!
    Сега натиснати от краварите съответните служби услужливо се наведоха и обвиниха руснаците.
  • 36 Стою

    28 4 Отговор
    Напоследък руснаците ги плюят, кой за каквото се сети. А е много просто- хората ги е страх от големи топки. Колкото по-големи, толкова и страхът по-голям. Хората отстояват себе си и страната си. Това, което почти никой не си позволява в днешно време. И това е не просто страх, а и люта завист. Защо тези с казачока и мечките могат , а ние не ?
  • 37 Касиус Клей

    22 3 Отговор

    До коментар #28 от "Я русский полюционер":

    Унищожиха всички допинг проби на САЩ за последните 26 години!!!

    Световната антидопингова агенция (УАДА) е загубила всички проби на спортистите от националния тим на САЩ, вземани между 1990 г. и 2016 г.

    От Агенцията обясниха, че унищожаването на тестовете заради небрежни действия на човек от почистващия персонал, който бутнал стелажите с пробите на американците. Така 30 000 стъклени шишета са се разбили

    Към днешна дата, няма нито един тест на състезател от САЩ от 1990 г. до сега”, обявиха от УАДА.
  • 38 Серена Уилямс

    19 2 Отговор

    До коментар #28 от "Я русский полюционер":

    прав си! Виж ме мен, чиста като сълза съм! Добре че събориха допинг пробите, цялата истина отиде в канала! Руските проби обаче никога няма да паднат, за да можем да печелим медали!
  • 39 Чъки

    19 3 Отговор
    Плюя на тази Олимпиада! Това изобщо не е Олимпиада! Това е някаква мръсен нареден форум който няма нищо спортно и общо с истинска Олимпиада !

    Коментиран от #43

  • 40 Съгласен съм, че

    8 4 Отговор
    руските атлети и най-вече много от мъжете от тях пораждат и в мен неприятни съмнения (няма какво да се лъжем, рускините са най-печените и опасни жени, но пък нали все търсят чужденци за мъже, явно допингът влияе на потентността 😂) , но не разбирам защо нападат и футболистите. Нали след всеки мач има проверки за допинг. Е тук вече е заяждане.
  • 41 Справедливо наказание

    3 13 Отговор
    Дори и в спорта руснаците показват че са лъжци и измамници на които не може да се вярва
  • 42 Целта е да се мачка русия по всички

    8 3 Отговор
    Фронтове това е целта на запада да бъде изолирана русия ....няма как да си професионален спортист без допинг там играта е кои кого ше излъже между отборите и допинг пробите
  • 43 Олимпиядите беха игри до появата на

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Чъки":

    Телевизорите и комповете от тогас насетне всеки спорт стана бизнес и манипулация за да се прибират едни милиарди от балъците пред телевизорите и пунктовете за залагания
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 гост

    10 3 Отговор
    злобеещите 9рещу Русия нека проверят кой финансира УАДА....80% от средствата се осигуряват от САЩ. Затова американските спортисти са "чисти". Хващат ги,чак когато "вликите" американски лекоатлетки започнат да се бръснат и няма накъде...Та лафът, че който плаща, поръчва и музиката, важи с пълна сила и в тоя случай.
  • 46 По жицата

    7 2 Отговор
    И великият колоездач Армстронг , Марион Джоунс , и ред други спортисти неохотно признаха, след края на своите велики кариери ,как са използвали допинг , но не са били хващани . Тези признания предизвикаха само буря в чаша вода , дори и когато някои от тях умираха съвсем млади , като Джеки Джойнър . Разглеждайки дългият списък с "лекарства" на американските олимпийци , един лекар възкликва - те трябва да са тежко болни , да не стават от леглото , а не да покоряват спортни висоти , дори не знам как още са живи. И едно признание на наша лекоатлетка , на която умишлено няма да споменавам името . Дойде треньора и каза взимай от това. А аз не знам какво е . Изринах се станах цялата на пъпки . Състезанието го проведох с такъв страх , после цяла вечер ревах в хотелската стая в очакване да бъда сред обявените с допинг . Е размина ми се не ме хванаха.
  • 47 Лобут за кочината Рассия

    4 3 Отговор
    Как е ,как е ,шегувайки се ви питам ?


    😁😁😁😁😁
  • 48 Мдаммнн

    6 2 Отговор
    Друго си е допинг по медицински показания, например годзилата Уилямс...тъй рече ВАДА дет е на краварска хранилка
  • 49 Параолимпиец от СССР ветеран от Афганис

    2 4 Отговор
    Руските мутанти да си правят контраолимпиада със Северна Корея и Сирия
  • 50 смятайте

    2 0 Отговор
    колко е алчен Бах, та все по голям рушвет сънува! абе ще си получат олимпийското признание на народите тези мракобесни ВАДА! В АДА!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания