Last news in Fakti

9 Декември, 2019 13:40 2 349 18

Русия с 4-годишна забрана за участие в големи спортни форуми

  • русия-
  • национален отбор-
  • евро 2020

Въпреки това ще играе на финалите на Евро 2020

Русия с 4-годишна забрана за участие в големи спортни форуми - 1
Снимка: БГНЕС

Национален отбор по футбол на Русия получи 4-годишна забрана от участие и домакинства на големи спортни форуми - в това число Модниал 2022.

Въпреки това обаче руснаците не са заплашени от изхвърляне от участие на Евро 2020. Независимо от тежкото наказание, което Световната антидопингова агенция наложи на Сборная, те ще се състезава на финалите догодина.

Санкт Петербург дори е домакин на част от мачовете на Евро 2020. В група Б, освен Русия са тимовете на Белгия, Дания и Финландия.

Към настоящия момент съответстващите стандарти не се отнасят към УЕФА, което отваря вратичката за футболистите на Русия. УЕФА не е определяна като главна организация за провеждане на спортни събития по отношение на решенията за антидопинговите нарушения.

Флагът и химнът на Русия обаче няма да бъдат разрешени на събития като Лятната олимпиада в Токио през 2020 г. и Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.

Но руските спортисти, които могат да докажат, че са останали чисти от допинг скандала, ще могат да се състезават под неутрален флаг.

Изпълнителният комитет на WADA взе единодушното решение по време на заседание в швейцарския град Лозана.

Това става, след като руската антидопингова агенция РУСАДА беше отстранена от WADA заради манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващи през януари 2019 г.

РУСАДА трябваше да предаде данни на WADA като условие за спорното ѝ възстановяване през 2018 г. след 3-годишно лишаване от права заради огромния допинг скандал, в който се замеси, и в който тя беше подкрепена от руската държава.

WADA заяви, че РУСАДА има 21 дни да обжалва забраната. Руските власти обявиха веднага след обявлението на WADA, че ще обжалват решението пред Спортния арбитражен съд (КАС).

Вицепрезидентът на WADA Линда Хелеланд настоя, че забраната "не е достатъчна".

"Исках санкции, които не могат да бъдат смекчавани", подчерта тя, допълвайки: "Дължим го на чистите спортисти, да приложим възможно най-категоричните санкции."

Общо 168 руски спортисти се състезаваха под неутрален флаг на Зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г., след като на страната беше наложена забрана след Зимните олимпийски игри през 2014 г., на които Русия беше домакин в Сочи. Руските спортисти спечелиха 33 медала в Сочи, 13 от които златни.

Русия е със забрана да се състезава като страна в леката атлетика от 2015 г. насам.

Първоначално РУСАДА беше отстранена през ноември 2015 г., след като в поръчан от WADA доклад на спортния адвокат проф. Ричард Макларън беше констатирана масова корупция, която е довела до подкрепян от държавата допинг в руската лека атлетика.

Последващ доклад, публикуван през юли 2016 г., обяви, че Русия прокарвала подкрепяна от държавата допинг програма в продължение на четири години в "огромното мнозинство" от летни и зимни олимпийски спортове.

През 2018 г. WADA възстанови правата на РУСАДА, след като руската антидопингова агенция се съгласи да публикува данни от своята московска лаборатория за периода между януари 2012 г. и август 2015 г.

Заради съмнение за манипулации на данните беше възложено ново разследване на РУСАДА през януари 2019 г. WADA препоръча редица мерки, основани "по-специално" на криминалистичен преглед на несъответствията, открити в някои от тези данни.

Като част от забраната Русия не може да бъде домакин или да кандидатства или да получи правото да бъде домакин на каквито и да е големи събития в продължение на четири години.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Instabuill

    6 7 Отговор
    Hello. And Bye.
  • 2 Русофил

    9 7 Отговор
    Е, сега ще се наложи поне да подкрепям родината си.
  • 3 az#ЛибераленКрах

    24 7 Отговор
    Световната антидопингова агенция WADA  вече доказа, че подобни решения са далеч от спорта и борбата срещу допинга, а имат политически контекст. Решението идва след срещата на Путин със швейцарския президент и в деня на срещата между Путин и Зеленски, на която от бивша Украйна ще искат да се откаже от Донбас...
  • 4 Абе

    21 14 Отговор
    После руснаците като стигнат пак до Берлин ЗАПАДналите да не се чудят.......ама тоя път май няма да е само до Берлин и няма да е само за 45 години.........те братушките си научиха урока какво могат да очакват от "прекрасния демократичен запад"
  • 5 Лютфи

    15 5 Отговор
    Има едни ракети булава,сармат воевода ама каква хубава работа може да свършат на някои.
  • 6 БирникЪ

    24 3 Отговор
    Дотук разбрах, че на този свят само руснаците вземат допинг!? И всички останали са едни чистичкииии... Че даже на последната олимпиада и основните, и контролните проби на американските спортисти мистериозно изчезнаха... сестрите Уилямс вземат допинг по лекарско предписание...Абе, сбъркан свят! И как сега да вярваш на антидопинговата асоциация?
  • 7 Интересно

    14 2 Отговор
    Интересно как е мотивирано това "решение"...

    "Педерасти Сър" , отговорил Джийвс
  • 8 НеВАДА

    14 2 Отговор
    А бе малко ли назобени спортисти видяхме на Олимпиадата в Рио, че и след това, та още дъвчат руснаците. Те се насмукват с по 5-6 забранени вещества наведнъж, но няма проблем, както става ясно то е "с разрешение". Смешни и жалки са.
  • 9 Алфа Вълкът

    2 8 Отговор
    Правят ги гората мат и маскара, а тук още се намират хора да им целуват задника.

    Коментиран от #16

  • 10 az#ЛибераленКрах

    13 3 Отговор
    Вчера Путин и Лукашенко се договориха за още по-голяма интеграция между Беларус и РФ, вероятно на конфедеративен принцип с обща валута, закони, данъци и т.н., а утре Лавров заминава за САЩ, където ще има среща директно с Тръмп. В този контекст решението на WADA взето в рамките на заседание продължило само 1 час и обявено само два часа преди срещата в Париж, на която Путин ще разговаря с Макрон и Меркел, относно бивша Украйна, прилича повече на панически ход на сили, които са уплашени от динамиката на политическите промени, които текат на евразийското пространство и в света ...
  • 11 Balgarin

    3 11 Отговор
    Rusnak---alkoholik,drogat.

    Rusofil---otrepka,predatel
  • 12 Я русский полюционер

    3 9 Отговор
    Това не е държава, това е криминална територия, която трябва да бъде изолирана от околния свят със стена, опасана от бодлива тел и гъсто минно поле поне на 20 км от стената.

    Коментиран от #18

  • 13 Киро

    4 8 Отговор
    Тролажа се изпона(ра!

    ХАХАХА, къде сте бе, ушанки?! На цял свят им е ясно какви сте!

    Айде сега бегайте да си чакате копейките.
    Между другото, защо минималната заплата в Рашка е 2 ПЪТИ по-ниска от България? А средата защо и тя е по-ниска? Нали ватниците били богаташи, а ние бедни? Почему таварищи?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голем смях

    2 5 Отговор
    Ех как ми е гот.Днес е хубав ден за демокрацията.Спете спокойно деца.
  • 16 Пако

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Вълкът":

    Ние им целуваме задника,а пък ти дедовия..
  • 17 Ацо

    0 0 Отговор
    Шайбу!,шайбу викаше рускинята докато и го надевах на морето,че мужика беше допингиран от водка до козирката.,...
  • 18 Антидрога

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Я русский полюционер":

    Борка, ти ли си бре? Познах те по смрадта, която лъха като си отвориш устата.