Last news in Fakti

6 Юли, 2012 12:15 2 011 1

Сирия - заплаха за световния мир (обновена)

  • сирия-
  • башар асад-
  • дамаск-
  • франсоа оланд-
  • нато

САЩ: Русия и Китай да си платят

Сирия - заплаха за световния мир (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската криза е световна заплаха за мира и сигурността. С тези думи френският президент Франсоа Оланд откри форума „Приятели на Сирия“, домакинстван от Париж, където над 100 държави обсъждат размирната арабска държава заедно с представители на опозиционните сили. „Башар Асад трябва да си отиде“, заяви Оланд, с което се съгласи и немският първи дипломат Гидо Вестервеле.

За засилване на натиска срещу Асад до неговото му оттегляне от власт апелира и външният ни министър Николай Младенов, съобщиха от МВнР.  Той се спря върху необходимостта от обединение на всички сирийски опозиционни сили и призова за повече усилия и подкрепа от страна на международната общност. „Цялата отговорност за насилието в Сирия е на режима, а сирийският народ е поставен в позиция на самоотбрана“, заяви той.

Очакванията бяха този път международната общност да излезе с единна позиция, но в отсъствието на Русия и Китай, дългогодишни сирийски съюзници, подобна перспектива намалява. Москва и Пекин на няколко пъти блокираха с правото си на вето ключови резолюции в Съвета за сигурност на ООН. След като мирният план на ООН и Арабската лига не сработи, дойде идеята за преходно правителство с участието на съпротивата.

Москва и Пекин трябва да платят цената за това, че подкрепят Бараш Асад, заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън. Тя остро нападна Русия и Китай, като поиска останалите държави да ги накарат да си платят за блокирането на резолюциите, които биха ускорили падането на режима. Подобно поведение на протакане не може да продължи да бъде толерирано, заяви тя. Британският й колега Уилям Хаг продължи разсъждението до извода, че Русия и Китай на практика са позволили на режима да убива хора.

Руският представител  Сергей Рябков застана срещу това обвинение и отрече каквато и да е подкрепа за Асад.

Междувременно, вчера в Турция дезертира висш военен командир от лоялната на президента Башар Асад армия – това е бригаден генерал Манаф Тлас, син на бивш военен министър и служил в армията с Башар Асад. Бягството, потвърдено пред Би Би Си, бе опредено като „незначително“ от проправителствени сайтове.

Режимът в Дамаск описва 16-месечната съпротива, прераснала в кървави размирици, бежански вълни и разрушени градове, не като народна революция, а ако „терористична конспирация“, привнесена от чужди държави. Президентът Башар Асад на няколко пъти заяви, че няма да се поддаде на подривните „терористични действия“, в които разчита почерка на сунитския ислям. До момента загиналите са над 15 000, като ежедневно се появяват съобщения за нови и нови загинали.

Експерти на ООН пък подготвят документ за търговски санкции срещу Дамаск, ако насилието не стихне.

Френската столица прие третата среща на групата след Истанбул и Тунис, като предишните послания също бяха за по-крути мерки срещу Дамаск. България обяви готовност да бъде домакин на следваща среща на групата „Приятели на сирийския народ”.

„Не трябва да забравяме и че докато текат тези разговори, пострадалото сирийско население и стотиците хиляди бежанци се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Извършените от властите репресии и престъпления не бива да останат ненаказани. Натискът върху режима в Дамаск ще продължи чрез нови санкции, докато насилието не спре“, коментира вчера външният ни министър Николай Младенов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методи Методиев

    3 0 Отговор
    БРАВО ОЛАНД ! БРАВО НА ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТЕ ВТОРИ ЕТАП НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ! НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ РЕШИ ТЕЖКАТА ФИНАНСОВА И БЮДЖЕТНА КРИЗА НА ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ.
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОБАЧЕ, ЧЕ НИТО ЕДИН АГРЕСОР НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ ВОЙНАТА, КОЯТО Е ЗАПОЧНАЛ! В ТОВА ОТНОШЕНИЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА ПРОСТО ПЪРВЕНЦИ! ЖАЛКО ЗА РАБОТЛИВИЯ И СЪС СВОБОДЕН ДУХ АМЕРИКАНСКИ НАРОД, КОЙТО ТРЯБВА ДА ИЗНЕСЕ НА ГЪРБА СИ ПОРЕДНАТА ВОЙНА! ЗА НАС ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ МИ Е ЖАЛ - НИЕ СМЕ ДОСТАТЪЧНО ГЛУПАВИ ДА НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ИЗПРАВИМ И ПРОТИВОПОСТАВИМ НА ТАЗИ ВОЙНА, ЗА ТОВА И ПОМАГАМЕ СЪС ЦЯЛАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ НА НАШИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ.
    ДА НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА МЕ ИЗСЕЛИТЕ ОТ НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖВА В ЕВРОПА ЗАРАДИ МОИТЕ ЧОВЕШКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ВИЖДАНИЯ, И НЕСЪГЛАСИЕТО С ПОЛИТИКАТА ВОДЕНА СРЕЩУ СИРИЙСКИЯ НАРОД!?