Last news in Fakti

10 Юли, 2012 11:41 1 341 0

Ново споразумение за Сирия?

  • сирия-
  • башар асад-
  • кони анан-
  • дамаск
Ново споразумение за Сирия? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постигнато е съгласие за „нов подход“ по отношение на сирийската криза - за това са се договорили лидерът Башар Асад и специалният пратеник на ООН и Арабската лига за кървава Сирия Кофи Анан. Подобна новина бе съобщена от Ройтерс и CNN, но без повече подробности за споразумението.

Ясно е само, че на Анан предстоят преговори и с бунтовническата опозиция. Пред журналисти в Дамаск, специалният пратеник описа разговора си с Асад като „позитивен и конструктивен“.

Все пак, ако компромисът се окаже меродавен, той може да доведе до край на насилието в страната, коствало над 15 000 човешки живота, разрушения и бежански вълни. Именно нужната от спиране на размириците бе изтъкната като първостепенна задача от Анан.

Международната общност се съгласи на варианта за преходно правителство с участието на опозицията. Не е ясно дали именно в това се състои „новият подход“ и каква би била ролята на Асад, чиято династия от 40-тина години води Сирия. Този вариант на „национално управление“ бе предложен от Анан, докато някои държави обявиха, че не изключват военна намеса.

До момента лидерът Башар Асад непреклонно се противеше на идеята да преговаря с опозицията, която нарича „терористи“ и заговорници, пратени от чужди държави за го катурнат от власт.

Първата среща на Асад и Анан (април) роди план от 6 точки, включващ спиране на огъня, преговори между Дамаск и бунтовниците, незабавно пускане на хуманитарна помощ и т.н. Примирието изтрая едва ден, като двете спорещи страни взаимно се обвиняват в погазването му.

По-рано днес секретарят на сирийското външно министерство Джихад Макдиси заяви чрез Twitter, че Анан е бил уверен в „задължението“ на Дамаск да спази мирния план от 6 точки. Режимът се надявал „другата страна“ в конфликта също го спазва.

В неделя Башар Асад заяви в телевизионно интервю, че остава лоялен към мирния план. Той обвини САЩ, Саудитска Арабия, Катар и Турция, че доставят оръжие на бунтовническата съпротива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА