Last news in Fakti

11 Декември, 2019 17:51 5 150 74

Русия се разгневи на Чехия

  • чехия-
  • русия-
  • прага-
  • андрей власов

Район в Прага е одобрил план на своя кмет за издигане на паметник на войниците от армията на генерал Андрей Власов

Русия се разгневи на Чехия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Район в Прага е одобрил план на своя кмет за издигане на паметник на войниците от армията на генерал Андрей Власов - стъпка, която разгневи Русия, предаде АР.

Планът, одобрен вчера, има за цел да почете войниците, които са допринесли за освобождаването на Прага в края на Втората световна война.

Ролята на власовската Руска освободителна армия е противоречива. Сформирана от бивши съветски войници тя воюва срещу Червената армия заедно с войските на нацистите.

В началото на май 1945 г. армията на Власов идва на помощ на чешкото въстание срещу нацисткото управление, преди да пристигнат съветските войски и да спасят града от унищожение. Близо 300 войници загиват. Власов е екзекутиран от съветските власти след войната.

Видът на паметника, който трябва да бъде завършен през май, засега не е ясен, но може да включва обяснителен текст за ролята на Власов в историята.

Руското посолство в Прага отправи протест срещу плановете на кмета на район "Репоруе" Павел Новотни, който влезе в новините като изпрати писмо до руския президент Владимир Путин. В него кметът обяснява, че Москва няма думата в изпълнението на проекта.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    36 68 Отговор
    Чешки мърши!

    Коментиран от #18

  • 2 Реално

    45 42 Отговор
    Власов е фашист-и точно чешките НПО-та издигнаха тази инциатива.Идеята не е сегашна-а от 2000 година.Преди я спряха заради протести на чехите-сега ще видим дали ще мине...и до колко са успели сороските НПО-та да промият чешките мозъци.

    Коментиран от #14, #53

  • 3 00000014

    25 45 Отговор
    Чехите са отчасти прави, но трябва да преценяват плюсове и минуси. А ако в настоящето трупат минуси от Москва може да се сбъдне предсказанието, че от Прага няма камък да остане.

    Коментиран от #65

  • 4 az#ЛибераленКрах

    32 43 Отговор
    Не е далеч денят, в който всеки ще трябва да си плати за антируската си действия!

    Коментиран от #34

  • 5 име

    44 33 Отговор
    путин се меси в чужда държава. затова ще получава същото.да не се оплаква .
  • 6 русенец

    40 14 Отговор
    Генерал Скобелев е в българската история като освободител, а в полската - като палач. Ако Власов е помогнал на Прага, то нека да има паметник там. За другото той вече е платил с живота си и с презрението на сънародниците си.

    Коментиран от #45

  • 7 Ххх

    24 3 Отговор
    Е, все пак нали и войниците на Власов са руснаци. Друг е въпросът защо са го направили и дали не да търсили някаква реабилитация пред съветските власти или англо - американските съюзници. А ако войната се развиваше по друг начин, успешен за немците, много се съмнявам че Власов и войниците му щяха да обърнат оръжието си.
  • 8 Бесен Язовец

    30 23 Отговор
    Тук такива като Власов са на почит, първо с едните после с другите накрая пак се връща при първите, обаче руснаците такива ги бесят без да се замислят даже!
  • 9 Русороб

    32 25 Отговор
    Паметник на генерал Колев на пъпана София трябва, да си спомнят ватниците как ги е клал.
  • 10 Тръмп

    38 25 Отговор
    Той и Сталин е фашист,нацист и комуноид едновременно,но чехите не протестират!!!:):):)Важна е истината за Власов,че е Освободител а не какви лъжи ще им натрапва Москва!!!:):):)Путин да духа студен газ под налягане,Паметник на Истината ще има!!!:):):)
  • 11 Тръмп

    38 21 Отговор
    Да направим паметник на Генерал Колев пред руското посолство,да им напомня как ги е избил набързо когато са тръгнали срещу майка си България!!!:):):)
  • 12 Бесен Язовец

    28 10 Отговор
    Като ще се разкаже историята на Власов да се разкаже цялата. Власов първо е бил генерал от,, Червената армия " след което е пленен от немците през 1942г. и става профашиски анти- сталинист 1945г.вече пак е срещу немците след края на войната се предава на америте обаче руснаците спират джипа с военна полиция и си го прибират да го бесят!

    Коментиран от #16

  • 13 Иван Балтанов

    24 1 Отговор
    Анатолка, врато, няма район "Репоруе" в Прага! Това е цял квартал или "пражска чтврть" и се намира на югозапад от центъра на града, като се води предимно Прага 6. Нарича се "Ржепорийе"... Хубаво е да предавате нещата по-точно, къде е Репоруе, къде Ржепорийе... Впрочем, аз живея там от доста време...

    Коментиран от #71

  • 14 Borislav Popov

    21 11 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Какви фашисти са те подгонили бе, умньоо ? Прочетох цялата му биография от рождението до смърта му, на руски език, никъде не видях да написано, че бил фашист.
  • 15 само казвам

    23 17 Отговор
    БРАВО на чехите..... на каскетите им остава само да грухтят и да свиват опашки....грух-грух..квииик, квииик....абе требваше навремето съюзниците да спрат с помощите и сега щяхме да минаваме свободно германо-китайската граница , ама то и сега не е късно.
  • 16 русенец

    23 10 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    ...ама преди това е спрял немското настъпление пред Москва. Драги мой, на този свят освен бяло и челно, има и полутонове. Ако не разбираш причините за нечии постъпки, то тогава с какво право го съдиш? За чехите е герой, какъв ти е проблема? За рруснаците е предател и те са го обесили. То Сталин е избесил 50 милиона поне предатели. Не ти ли се вижда малко множко, а?! Иначе и Жуков и Рокосовски , че и Корольов са били в панделата. Сигурен ли си, че и те са предапели и какво е предател в крайна сметка?!

    Коментиран от #20, #32

  • 17 Моджерип

    20 16 Отговор
    В България ако ви дадът пари от Турция ше се прекръстите с турски имена и ще приемете исляма доброволно!

    Коментиран от #24, #27

  • 18 По скоро

    32 19 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Патриоти са чехите, а не плюнчовци , като някои българи лазещи пред руския ботуш !

    Коментиран от #21

  • 19 Ввв

    22 14 Отговор
    Абе кой пита пияндурниците какво мислят?!Никой!!!
  • 20 Бесен Язовец

    14 15 Отговор

    До коментар #16 от "русенец":

    Нищо не е спрял той бе награмотник, разбили са го! Други са спрели немците на прага на Москва!

    Коментиран от #23, #31

  • 21 КОНТРАТА

    13 10 Отговор

    До коментар #18 от "По скоро":

    Страшни патриоти лижат сега на брити и франки за €€€ и забравиха 1938г как им цепиха,, Судетска област" ингилизите и майонезите!

    Коментиран от #59

  • 22 Госта

    23 17 Отговор
    Като заговорихме за бутане,кога ще премахнат онова недоразумение паметника на Червената армия?!Вземете пример от Чехия,двулични боклуци!!!

    Коментиран от #38

  • 23 русенец

    9 15 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Нямам какво повече да си пиша с един такъв компетентен и някак си по женски емоционален лузър. Изобщо 45 години комунизъм и 30 години преход създадоха прекалено много идиоти. Завиждам ти, че си такъв! Ти живееш по-лесно и по-просто от мислещите. Бъди здрав! И да не пропуснеш да гласуваш догодина за Тиквата, ей!:))) Иначе ще разсърдиш Доган!

    Коментиран от #25, #33, #40

  • 24 Румпелщилцен

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Моджерип":

    Наистина в България едни хора си смениха имената преди време. Ама дали бяха точно българите?
  • 25 Бесен Язовец

    10 8 Отговор

    До коментар #23 от "русенец":

    Смешен русИенски джендИр както се казва навшия език!
  • 26 Иван

    16 8 Отговор
    Има едно неосъзнаване на действителните събития. Ген. Власов е блестящ командир от Червената армия. За него е писано много, предимно го очернят, заради комунистическото пречупване и осъзнаване като враг, предател и т.н., с което започват да хвърлят доста кал - един предател не може да е бил достоен офицер и сред най-добрите офицери... Власов не е предател. Власов е достоен офицер, попаднал в плен. Там става ясно, че Москва не приема попадналите не по своя воля в плен като свои и ако се върнат обратно, то им е гарантиран разстрел или трудов лагер от архипелага "Гулаг"... Пленените червеноармейци са десетки хиляди и единственият начин да получат малко по-достойно нахранване и съществуване е да помагат на немците с ежедневните им дребни задачи. Власов желае да свали болшевизма и виждайки затрудненията на немците предлага създаването на РОА. Впоследствие, след пленяването на ген. Власов от руснаците, никой от РОА не желае да се върне в Русия/СССР, а това са страшно много хора, но британци и американци извършват мерзко деяние като изземва оръжието от РОА и ги предоставят под контрола на руснаците. По спомен, всеки от тези бивши нацистки пленници, после войници от РОА, после пленници на руснаците, получават присъди от по 25 години лагер, които впоследствие се повтарят за оцелелите... Власов е един от героите от Битката за Москва, ако е бил предател, могъл е още там да премине на германска страна и да отвори пробойна в отбраната.
  • 27 ГоСт

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Моджерип":

    Ти по т.нар. нашенски ''турци'' ли съдиш..че те едно време си сменяха имената без пари, малко кютек и ставаха правоверни патриоти с христиански имена...иначе сега ербап го дават , ама събират вазелин и стружки в очакване, дано дойде аскера да ги освободи...хахаха
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Рашка с чашка

    18 9 Отговор
    Власов не е предал Русия, напротив искал е да я освободи от съветските болшевики. Това че в съвременната Русия го смятат за предател е поредното доказателство че все още няма Русия. Това е остатък от СССР и нищо друго. Санкт Петербург е в Ленинградска област! Химна им е съветския! Знака на бойната им техника е червена звезда! Русия, ама друг път! СССР!

    Коментиран от #35

  • 30 1944

    18 10 Отговор
    а у нас е пълно с паметници на съветските окупатори.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    10 7 Отговор

    До коментар #16 от "русенец":

    Жуков е бил един подмазвач и никога не е виждал пандела! За Константин Рокосовский съм съгласен, но той също е един блестящ командир на армия, имал нещастието да е от полски произход и затова го спрели пред Берлин, за да влезе там Жуков. А, Жуков, Жуков - най-добре прочети не неговите "Выспоминания и размышления" с безбройно вече издание, а книгата на Виктор Суворов "Беру свои слова обратно ". Там той обяснява доста показно как "Великият" Жуков на една страница пише, че от първия ден на войната мозък на армията НЕ Бил Генералният щаб (където е самият той) и веднага на следващата страница обяснява, че мозък на армията Е... Генералният щаб...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Pepy

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "az#ЛибераленКрах":

    "Не е далеч денят, в който всеки ще трябва да си плати за антируската си действия!"

    Интересно защо забравяш тези с антибългарска и прокремълска дейност!
  • 35 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Рашка с чашка":

    Абсолютно верно , забрави да споменеш още ''ТАСС'', ''АЕРОФЛОТ'', ''КОМСОМОЛСКАЯ ПРАВДА'' а има и още..иначе КПСС била забранена...хахаха, забранена,друг път...
  • 36 Лобут за кочината рассия

    12 6 Отговор
    Кмета направо му е теглил една дълга и засукана
  • 37 Соросоидно пу-тен-це

    9 6 Отговор

    До коментар #33 от "Не спори с идиоти":

    Кои наричаш идиоти и глупаци бе неграмотен профане? Не се видите какви сте НПО сменшни шушляци.

    Коментиран от #43

  • 38 Лобут за кочината рассия

    13 9 Отговор

    До коментар #22 от "Госта":

    МОЧА трябва да се взриви и да го дават по всички ТВ канали
    Джуджака инфаркт ще получи
  • 39 Хисторик

    10 14 Отговор
    Власов е един изменник и предател, а изглежда в Чехия командва евреина с унгарски корен Сорос!
  • 40 Хисторик

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "русенец":

    Знаем ви в Русе какви сте предатели потомците на търговеца Иванчо Хаджипенчович! Кръвта вода не става!

    Коментиран от #61

  • 41 Зависи от гледната точка

    11 2 Отговор
    Андрей Власов командва втора ударна армия , която има за цел да пробие блокадата на Ленинград . Терена е много тежък , позволява само артилерия , и ударни части , и без подкрепа на бронетехника , окопите буквално се пълнят с вода , а немците са изградили мощни укрепления прострелват плътно целият район , и руските атакуващи части дават чудовищни жертви . Подкрепления липсват , основните руски армии са заети да охраняват Москва. А в Ленинград по това време умират дневно , между 4 и 7000 души от студ и глад. Германците прехвърлят няколко дивизии , и в операция "Дикий Зверей " хващат в чувал 10 000 руска армия и ген . Власов. След броени дни Власов приема да сътрудничи на немците . От негово име излиза манифест - Защо застанах на пътя на комунизма , или нещо такова . Под негово командване минава РОА - Руска Освободителна Армия , която е съставена от пленници , и националисти готови да сътрудничат на немците , познати още като "Хиви". За руснаците Власов , и" власовци " е синоним на тежко предателство към родината, и съответно в края на войната е пленен в Чехия и екзекутиран .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Професора

    4 10 Отговор
    То затова и това правителство ще си ходи откровенна провукация към, Москва " от една продажна соросоидна прослойка в Чехия!
  • 45 Домакин

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Значи, ние паметник на Хитлер трябва да издигнем! Защото е разпределил териториите на балканските страни правилно и в наша полза.

    Коментиран от #49

  • 46 Соросоидно пу-тен-це

    6 4 Отговор

    До коментар #43 от "Не спори с идиоти":

    Ти за 5лв ще носиш утре и портрета на Ленин и Сталин! Хахахаха подлога евтина...

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Лобут за кочината рассия

    12 5 Отговор
    Армията на Власов се е казвала РОА -Русская освободительная армия

    От какво иска Власов да освобождава Русия ? От болшевиките ,разбира се
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Нещастник

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Иконом":

    И на тебе не ти е лесно, русофилите не те оставят да си захлебиш надника!

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тръмп

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Русофилите винаги сте показвали неграмотност и до сега не знаете кои са фашисти и кои нацисти!!!:):):)Набивано ви е в главите за някакви фашисти,но така и не разбрахте,че това не са немците а италианците!!!:):):)Като ви се изясни ще схванете,че в България не е имало фашисти и сте избили невинни хора за да им гепите парите и фабриките!!!:):):)
  • 54 Тръмп

    7 4 Отговор

    До коментар #52 от "Истината":

    Сега биха преминали 100милиона,защото им писна от комунизъм,болшевизъм и промиване на мозъци заради просперитета на някой дебилен Вожд и олигарсите около него!!!:):):)
  • 55 Тръмп

    7 3 Отговор
    Путин се опита да направи нов СССР при положение,че само глупаците повтарят грешките си!!!:):):)Тъпи и упорити москвета,а като им свърши газа пак ще се върнат в колхозите!!!:):):)
  • 56 Пак ли лъжеш бе, цървул

    2 6 Отговор

    До коментар #51 от "Истината":

    Сега кажи, че от НПО на Сорос не ти плащат за антируска пропаганда, а висиш по цял ден само щото си болен мозък! Че си болен мозък, такъв си, но нали трябва да слагаш нещо в корема, за да поддържаш кръгла форма и мазен вид, а храната е с пари!

    Коментиран от #57, #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 КОНТРАТА Е мъжка проститутка

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "КОНТРАТА":

    Да пукнеш продажна руска проститутко !
  • 60 Хрониките на Евразия

    10 5 Отговор
    За разлика от Червената Армия , Руско освободителната армия на генерал Власов , не е грабила и изнасилвала по европейските градове !
    Друг е въпроса , че всяка страна е в правото си да поставя каквито паметници си поиска .
    И не е работа на кремълската банда да решава вместо тях ..
  • 61 Румпелщилцен

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хисторик":

    Нищо общо аз нямам с Русе, но пишеш пълни глупости! От Русе са Обретенови, за баба Тонка дали си чувал? Ангел Кънчев също е от там, а и още куп други революционери.
  • 62 АБВВБА

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Мисля, че е грешка да се трият коментари и. Не, заради друго, а всеки знае какво пише и че думите му са израз на разбирането му. Така, той ако псува показва само каква жалка натура е.
  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Прeдлoжeниe: Дa гo пocтaвят в грaдинкaтa прeд "Прoфecoрcкия дoм" в Прaгa, нaблизo e до "Витезне намести"...Тaзи жилищнa кooпeрaция нa руcки прoфecoри eмигрaнти cлeд ВOCР и ръководители на пражкото въстание e oбeзлюдeнa oт маршал Конев, кaтo вcички живущи, до един, ca прaтeни в ГУЛAК...

    Коментиран от #70

  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Прeдлoжeниe: Дa гo пocтaвят в грaдинкaтa прeд "Прoфecoрcкия дoм" в Прaгa, нaблизo e до "Витезне намести"...Тaзи жилищнa кooпeрaция нa руcки прoфecoри eмигрaнти cлeд ВOCР и ръководители на пражкото въстание e oбeзлюдeнa oт маршал Конев, кaтo вcички живущи, до един, ca прaтeни в ГУЛAК...

    Коментиран от #69

  • 65 Нострадамус

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "00000014":

    Кви камъни те гонят? Да не си от Югославия и да очакваш да падат камъните?
  • 66 КОНТРАТА

    4 6 Отговор
    Хрониките на Евразия е гладен соросоиден миндил!

    Коментиран от #67

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Чук

    3 2 Отговор
    Ми трябваше маршал Конев да ги остави пражани да направят на сапун ония методичните и днес нямаше да има тия проблеми....няма ненаказано добро
  • 69 Ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ГУЛА К викаш май и ти си професор...или си трол?
  • 70 Иван Балтанов

    2 3 Отговор

    До коментар #63 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "Витьезне намньести", познавачо на Прага, означава "Площад на победата"... Как все такива интелигентни се навъдихте тук?! И това "ГУЛАК" кърти мивките от обществените тоалетни... Ми, да се беше информира, че е "ГУЛаг" - "Главно управление на Лагерите"... Чел, чел, нищо недочел, ама минава за много подготвен, за много умен, за дълбоко ерудиран... Пфу!
  • 71 Шляхтиц

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Иван Балтанов":

    Доколкото познавам Прага, Прага 6 се нарича Дейвице. Това Ржепорие не съм го чувал, но нямам и много големи претенции, че познавам този ПРЕКРАСЕН И ПРИКАЗЕН ГРАД ПРАГА.
  • 72 бабаяга

    3 3 Отговор
    Руските служби си гласят опонентите така! И тука фашисти се спонсорират от Московските потайности … Изобщо, мръсните игри на Кремъл край нямат! Сектата Туле е била популярна и сред руски лумпени … По времето на Хитлер руснаците са на границата да се изкарат те истинските арийци … Групата Круп, която е основен спонсор на нацистите, борави и с червени капитали... И накрая, защо цял мрази славяни и в частност руснаци, също защо българи, чехи, хървати и македонци НЕ искат да са част от славянската история! Има едно божество Мосох или бога на мухите … или русия е единствената държава в света избила цял народ, тези в подмосковието … Хитлер не успя да избие евреите. Още много има … Тази история напълно оправдава действията на Иван Грозни, който ги е наричал кучета и никак не е бил фашист, предвид новата омраза към злото царизъм във времена, когато не е имало изми ...
  • 73 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Още повече, че според мен Дейвице и Виитезне наамести се намират СЕВЕРНО от центъра на Прага. От там започва улица Прага към летището и булевард Югославских партизану.
  • 74 STEFCO

    0 2 Отговор
    NA KONTRATA DA MU GO DAM V USTATA BRAVO NA CHEHİTE VREME E İ BG DA İZCHİTİ SHİBANİTE RUSKİ PAMETNİTSİ NA İZNASİLVACHİTE İ ALKOHOLİTSİTE
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания