Last news in Fakti

15 Август, 2012 12:08 861 0

Казусът „Бъсеску-президент“ се разплита на 21 август

  • траян бъсеску
Казусът „Бъсеску-президент“ се разплита на 21 август - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд (КС) на Румъния съобщи, че ще се произнесе на 21 август за валидността на референдума за сваляне от власт на президента Траян Бъсеску или десет дни по-рано от предвиденото, "за да се избегне удължаването на политическата нестабилност", предаде АФП.

Решението на съда трябва да сложи край на политическата война, която противопоставя ляво-центристката коалиция Социаллиберален съюз с дясноцентристкия президент и предизвика критиките на Европейската комисия и САЩ.

Съдът уточни в комюнике, че очаква правителството да му съобщи "броя на хората, вписани постоянните избирателни листи, актуализирани към 10 юли 2012 г.", които трябва да обхващат "румънските граждани, имащи право на глас,навършили 18 години до деня на референдума" 29 юли.

Това уточнение изглежда противоречи на интерпретацията на решението на съда, дадена от правителството, в която се посочват "мерки за актуализиране на листите", изключващи девет категории хора, сред които румънците, работещи в чужбина, припомня БГНЕС.

Според официалните резултати на Избирателното бюро макар над 87% от избирателите да се произнесоха за отстраняването на Бъсеску, изискваният минимален праг на участие от 50% плюс един за валидността на референдума не беше достигнат. В него участваха 46,24% от населението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА