14 Декември, 2019 16:57 2 658 26

В Пентагона са загрижени за военния потенциал на Русия и Китай

  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • военни-
  • техника
В Пентагона са загрижени за военния потенциал на Русия и Китай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ са особено обезпокоени от разширяващите се възможности на Москва и Пекин в космическата област и киберпространството. „Влязохме в нова ера на съперничество между великите държави. И Китай, и Русия бързо модернизират въоръжените си сили и разширяват възможностите си, включително в Космоса и в киберсигурността”, казва министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър. Той допълни, че Китай разширява своето икономическо присъствие в Азия. Русия пък се опитва да всее разкол в редиците на НАТО.

„Националната ни стратегия в областта на отбраната е съобразена предимно с Русия и Китай. Трябва да пазим потенциала си за малките въоръжени конфликти, като се отчита факта, че екстремистките организации, както и преди, представляват заплаха”, каза Еспър. „Ето класически пример – свикнахме да купуваме военна техника, например разузнавателни самолети, необходими ни в Афганистан или държави от Африка, но дали подобна техника ще ни послужи срещу Русия или Китай, които притежават съвременни ракети, способни да разрушават подобни самолети? Трябва да се отказваме от придобиването на техника, пригодна за операции в Афганистан, и да купуваме такава, която е създадена за технология „стелт” и която може да се използва срещу Русия и Китай”, допълва военният министър на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммммм

    49 4 Отговор
    Абе нема да се плашите бе-слушайте нашите експерт-соросоиди...-а те казват,че всичко руско е скраБ...Няма защо да пълните памперсите-спокойно...
  • 2 Омг

    6 45 Отговор
    В Русия е толкова голяма модернизацията, че войниците нямат кубинки, а лопатките им вече имат фенерчета

    Коментиран от #15

  • 3 Я па сега каква

    39 5 Отговор
    Соросоидна тишина .....хааахахааааааааааааааа
  • 4 2222

    47 6 Отговор
    А как ми се иска да си направиме СЪЮЗ между Китай, Русия, Турция, Иран, Сърбия, България, Унгария, Северна Корея и още няколко за които в момента не се сещам! Писна ми от ЕС, от САЩ, от евреи, които ни съсипват държавата! Вкарват ни еврогейски правила, опитват се да ни направят педерасси, което са го постигнали в западна Германия, вкарват ни негри да ни таковат жените, дъщерите и още куп гадости
  • 5 да си знаеш

    6 48 Отговор
    По-скоро само Китай е заплаха.Руснаците от доста време насам не са фактор и САЩ ги оставиха на заден план.Русия няма нито икономика,нито финанси,нито влияние,а и са с ограничена военна сила и затова са регионална такава.Единственото с което Русия може да се опре на САЩ са ракетите.По всеки друг показател са бита карта.САЩ могат да си държат Русия на кайшка както си решат.Китай обаче вече е втора военна сила след САЩ,имат силна икономика и доста финанси и най-вече огромно население което си е потенциал за развитие.Върепки,че САЩ и Китай са най-важните държави една за друга и най-важните търговски партнъори,конфликт надали ще има някога.САЩ обаче винаги мислят няколко хода напред.

    Коментиран от #7, #8, #13, #16, #17

  • 6 ПРЖИВЯЛИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ СЪВЕТИЗАЦИЯ

    4 25 Отговор
    Никога вече такава вечна дружба !

    Коментиран от #11

  • 7 Лудият

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "да си знаеш":

    🙈Убеди ни ?
    А твойта каишка , не ти ли “стяга”?
  • 8 Иван

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "да си знаеш":

    Мерэавско говедо,никога не си чело Библията.

    Коментиран от #14

  • 9 Иван

    15 0 Отговор
    И тоэи е еврейска сатанинска сперма.
  • 10 ****

    36 1 Отговор
    Сащ се страхуват да разпуснат нато,защото тогава ще трябва да се изтеглят от Европа заедно с техните оръжия,и няма как да изнудват останалите за пари,иначе икономиката им ще рухни.Те и за това постояно говорят едно и също,Русия,Китай,само с това плашат!Иначе ще бъдат затворени в америка и няма как да ходят и да създават раздори сами по света.
  • 11 розово

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПРЖИВЯЛИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ СЪВЕТИЗАЦИЯ":

    Беше вечна дружба с Русия.Сега е вечна дружба със САЩ. Предстои вечна дружба с Китай.И така до края на света.
  • 12 Кой68

    21 0 Отговор
    Тия са ми много интересни.Те могат да се превъоръжават,бази да си правят където поискат,санкций да налагат когато си против тях или не си съгласен и т.н.Когато някой друг се превъоръжава за да се защити-това е зловещо?
  • 13 Бай хой

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "да си знаеш":

    И ся Ко излиза от малоумните ти брътвежи. Че тези 3% и осемте самолета от преди половин век са заради Китай? Ми кажи им на тиквите че Русия не е никакъв фактор и няма за какво да плащаме на отан да ни пази. Ха де.
  • 14 мразя руските говеда

    1 15 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Насрано руско соросоидно говедо.Много гнусен палячо си боклук нещастен !

    Коментиран от #19

  • 15 Аха

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Омг":

    Само да не решат да обърнат лопатата къде задните ти части барабар с фенерчето,че тогава ще станеш направо гейче,но разпрано и твоите господари няма да те сглобят оти шъ тъ изоставаят КАТ КЮРДИТЕ😂😂😂😂😂
  • 16 Аха

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "да си знаеш":

    Точно така ще да е олигофренчо.
    Да да ама не.Тъй бе казал един умен човек.

    Коментиран от #23

  • 17 Ххх

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "да си знаеш":

    САЩ мислели няколко хода напред. А другите може би мислят няколко хода назад ? И какво по - точно мислят Щатите ? Как да елиминират потенциалните си противници, за да останат единствения хегемон, единствения световен жандарм, единствения търговец на оръжие и единственият "пазител" на петрола ?
  • 18 гост

    19 2 Отговор
    американците отново използват "заплаха" от Русия и Китай за да направят нови военни бази и да изнудват малките държави да купуват само скъпото и некачествено американско оръжие.
  • 19 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "мразя руските говеда":

    Мишел Обама ще те (ти го ) вкара в правия път.
  • 20 Ххх

    4 1 Отговор
    Россия разрабатывает ряд перспективных комплексов противовоздушной, противоракетной и противокосмической обороны, предназначенных для защиты страны в целом и отдельных объектов от возможного нападения. Все эти проекты закономерно привлекают внимание зарубежных специалистов и средств массовой информации. В последние дни в иностранных, а затем и в отечественных изданиях наблюдался целый вал публикаций об одной из перспективных российских разработок. Темой новостей и статей стала система «Нудоль», считающаяся новейшим противоспутниковым оружием.
    Сложившаяся ситуация имеет любопытную особенность. Проект «Нудоль» привлекает повышенное внимание иностранных СМИ, но авторы официальных документов из других государств не склонны преувеличивать его значение. Мало того, в некоторых случаях, затрагивая тему в целом, они предпочитают не конкретизировать и не указывать конкретные типы изделий российской разработки.
  • 21 Ххх

    3 2 Отговор
    Так, недавно Пентагон выпустил новый обзор противоракетной обороны «2019 Missile Defense Review», темой которого стали актуальные угрозы в ракетно-ядерной сфере и ответы на них. В одном из разделов доклада упоминались российские разработки в сфере противоспутникового оружия, к которой за рубежом традиционно относят комплекс «Нудоль». В докладе отмечалось, что Россия разрабатывает противоспутниковое оружие наземного базирования, предназначенное для уничтожения орбитальных целей прямым попаданием. Также авторы обзора ПРО вспомнили о странных и подозрительных космических аппаратах российского производства. При этом собственно «Нудоль» в документе не упоминается.
  • 22 Ххх

    2 2 Отговор
    Характеристики ракеты, известной как 14А042, пока не публиковались, но отдельные сообщения могут быть основанием для различных оценок. Так, во время последнего на данный момент пуска опытная ракета преодолела порядка 3 тыс. км. Взяв поправку на специфику полета по траектории «земля-земля», можно представить примерные возможности ракеты по перехвату баллистических или орбитальных целей. В обоих случаях речь может идти о дальности стрельбы в сотни километров и досягаемости по высоте не менее 100-150 км. Именно из-за таких оценок «Нудоль» считается за рубежом не противоракетным, а противоспутниковым оружием. Считается, что характеристики на этом уровне позволят ракете-перехватчику атаковать космические аппараты на низких орбитах. Впрочем, официальные российские источники пока не подтверждают и не опровергают противоспутниковое предназначение нового комплекса.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пентагона

    3 3 Отговор
    Фара ме бОли за военния потенциал на Русия

    Ще ги вземем в Дисни студио да ни рисуват картинки
  • 25 Румяна Костова

    3 3 Отговор
    Китай е доста голяма военна сила вече и може да издуха Русия като торнадо вятърна мелница.Америка си разполага ракети от 1945 година насам, като не е спряла до ден-днешен да разполага ракети в Европа! В същото време Русия заплашва с унищожение Европа от 1945 година насам по три-четири пъти на ден, като не е спряла до ден днешен... Факт е, че Русия на практика вече 75 години изпитва панически страх и нищо повече..... Освен денонощно превъоръжаване, друго не може да направи!!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.