Last news in Fakti

5 Юли, 2012 14:04 1 575 4

Ирак: Ал Кайда се мести в Сирия

  • сирия-
  • дамаск-
  • ал кайда-
  • тероризъм-
  • башар асад
Ирак: Ал Кайда се мести в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лоялисти на Ал Кайда напускат Ирак и се местят в Сирия. За новата „дестинация“ сред терористите съобщи на пресконференция иракският външен министър Хошияр Зебари, цитиран от Ройтерс. „Разполагаме със солидна информация, че членове от терористичната мрежа на Ал Кайда се отправят към Сирия, за да помагат, служат за свръзка и провеждат терористични атаки“, заяви министърът в Багдад.

За момента „дългата ръка“ на Ал Кайда вероятно е замесена в два атентата с коли – бомби в Дамаск, при които загинаха 55 души – поне това са версиите на генералния секретар на ООН Бан Ки – Мун.

Президентът Башар Асад твърди, че се бори с терористи, разчитайки в действията им почерка на Ал Кайда и на сунитското направление в исляма.

Режимът в Дамаск описва 16-месечната съпротива, прераснала в кървави размирици, бежански вълни и разрушени градове, не като народна революция, а ако „терористична конспирация“, привнесена от чужди държави. До момента загиналите са над 14 000, като ежедневно се появяват съобщения за нови и нови загинали.

Новинарският поток от Сирия идва най-вече от сведения на очевидци (основно от бунтовническите сили) или от официалните съобщения по държавната телевизия и сирийската информационната агенция САНА.

Днес, например, активисти твърдят, че опразненият град Доума е подложен на артилерийски удари, а местни жители са открили обезглавени трупове след настъплението на армията през уикенда. Това стана, след като опозиционните сили обявиха отстъпление. Най-малко 11 души, включително 6-годишно дете, са убити при обстрел на градове, разположени близо до Доума, който се намира на около 15 км от Дамаск.

Освен това, има и видеокпил, показващ ужасни сцени от разрушени домове, пред които са минали силите на Асад. Държавната агенция САНА не съобщи за тези случаи, но излезе с формация, че местните жители са се разбягали от страх да не станат жертва на тероризъм.

Видео разкри как съпротивата убива цивилни в Хама

Преди дни телевизия RT се сдоби с кадри, които показват как не военни, а бунтовници извършват клане в град Хама. На видеото се виждат няколко трупа, сред които има деца и жени, положени в къща. Вижда се и момиче, което иска да види майка си и пита кому са нужни убийствата. Кадрите са заснети на 18 април – шест дни след нарушеното примирие между Дамаск и опозицията.

Режимът в Сирия твърди, че убийствата на цивилни са провокация от страна на опозицията, която прехвърля вината върху лоялната му армия.

На 25 май светът гневно изригна срещу масовото убийство стотина души, предимно деца и жени, в град Хула.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    от редакцията на факти.бг нещо се объркаха))) обикновено публикуват лъжливи статии копирани от европейски медии, а сега пуснаха една нормална статия - ал кайда (и се сещайте кой стои зад ал кайда) воюва срещу сирийския народ, а не някаква си там "опозиция", ал кайда тръгна от ирак към сирия - да си припомним, че Хюсеин беше противник на ал кайда и докато той беше на власт те не можаха да гъкнат в региона (като дойдоха американците, които воюваха "срещу тероризма", някак си се получи обратното - ал кайда получи влияние в региона! отново да си припомним кой стои зад ал кайда!)

    За редакцията - ако продължавате така, все ще се намери причина да ви затворят сайта, в иначе "демократична" европа никой няма да търпи да казвате истина
  • 2 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Руснак, погледни автора на статията. Това не е онова момче Венцислав. Цветана Георгиева не за пъви път се опитва да докосне истината за трагедията на сирийския народ.
    Не само Ал кайда е настанена в Сирия. Там действат мюсулмански братя, наемни терористи на свободна практика, които воюваха в Либия и новото ръководство се опитва да ги разоръжи. Там са и диверсионни групи от Англия, Франция, Турция и Авганистан. Основните убийства на мирно население са извършват именно от такива професионални убийци. Забележете по клиповете, как са заклани мирните хорица! Преди години по същият начин бяха изклани доста заложници в Ирак, между които и български шофьори. Само че паметта ни е къса и не искаме да си спомняме за тези неща.
    Още нещо много важно сирийската армия е наборна войска и тежката техника не се управлява от прфесионални войници, а от наборници на редовна воанна служба. Тези момчета са от всички религии и не биха могли да извършват кланета и убиства със техниката и професионализма на обучените терористи и професионални убиици, каквито са в редиците на Ал кайда, муджахидините или мюсулмански братя.
    Впрочем обръщам се към тези , които извършват "мониторинг" извинете цензура и проследяване на всички сайтове, които коментират тази тема: НЕ СЕ ХАБЕТЕ МОМЧЕТА! И ВИЕ И НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ЖИВОТА Е НЕСПРАВЕДЛИВ И ПЪРВАТА СЕРИЯ ОТ ТОЗИ ФИЛМ НА УЖАСИТЕ В СИРИЯ Е ВЪВ ВАША ПОЛЗА. ЛОШОТО Е, ЧЕ ЕПИЛОГА НЕ Е ! ТАКА, ЧЕ ОСТАВЕТЕ СИ ВРАТИЧКА ЗА ИЗМЪКВАНЕ, ЗАЩОТО, КАКТО ВИЕ С
  • 3 aha

    0 0 Отговор
    zna4i e bil prav ba6ar asad ,4e otvan vlizat teroristi....vsi4ki dosega kazvaha 4e e mestna opoziciq s/u socialista asad?na kogo da vqrvame - po princip na kumanisti ne vqrvam abe kvoto napravqt za tqh 6te si e :D
  • 4 Султан

    0 0 Отговор
    Това че има терористи неюрави сирийското правителство невинно... Аз съм сириец и много добре знам на какво е способно правителството ако става вапрос за президента...една крива дума за Асад и ни режат главите,нямаме право на глас...всеки който се противопоставя е "враг на народа"... В затворите е пълно с политически затворници който биват арестувани "административнп" т.е. Седят по 50 години понеже са гъкнали.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания