Last news in Fakti

31 Декември, 2019 20:08 4 164 23

Ще си върне ли така Атина избягалите навън гърци?

  • гърция-
  • гърци-
  • атина

Южната ни съседка иска да върне в страната квалифицираните млади хора, подгонени от финансовата криза

Ще си върне ли така Атина избягалите навън гърци? - 1
Снимка: Shutterstock

Атина иска да върне в страната квалифицираните млади хора, подгонени от финансовата криза. Гръцкото правителство се опитва да ги спечели с атрактивни работни места и добри заплати. Ще успее ли планът?

В разгара на финансовата криза Димитрис и шестима от най-близките му приятели напускат Гърция - решават да си потърсят работа в някоя от страните от ЕС. А след като лявото правителство пада от власт, той и приятелите му се замислят дали да не се върнат обратно в родината. Четирима от тях са се решили на тази стъпка и са се върнали в Атина. Намерили са си работа или са си основали собствена фирма.

Минимум 3 000 евро заплата

Димитрис е на 33 години. Завършил е икономика във Великобритания и през последните три години е работил в Испания по инвестиционни проекти за няколко международни компании. Той още изчаква - все още не вярва на амбициозния инвестиционен план на правителството в Атина. Този план цели да сложи край на най-голямото изтичане на специалисти от една индустриална страна в наше време - с обещания за добре платена работа и с месечни заплати от най-малко 3 000 евро.

„Това е добра стъпка“, смята Димитрис. Той не иска да посочваме истинското му име, защото се страхува това да не му навреди във фирмата, за която работи. „Умните хора печелят пари. Ако се върнат в Гърция, ще печелят за себе си и за страната." Лично той обаче все още се колебае - иска първо да види как ще потръгнат нещата.

От встъпването си в длъжност през месец юли гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отново съживи старите планове за приватизация. По такъв начин той иска да разкрие още работни места, да поощри растежа и да укрепи съсипаната икономика след осем години на строги финансови ограничения.

Гарантирано от държавата

Новият курс на гръцкото правителство вече жъне успехи: само за една година водещият гръцки индекс Атекс скочи на Атинската борса с 40%. Най-голямото предизвикателство обаче си остава привличането обратно в страната на талантливите млади гърци, подгонени от финансовата криза.

Програмата „Rebrain Greece" гарантира на завърналите се най-малко две години работа, като 75 на сто заплащането през първата година ще се финансира от държавата. Във фокуса на акцията са квалифицирани специалисти и учени на възраст между 25 и 40 години. До февруари правителството очаква да привлече общо 500 кандидати.

Ако програмата тръгне добре и има достатъчно кандидати за връщане, рамката на проекта може допълнително да бъде променена и да се помисли и за други привилегии.

Бягството на квалифицираните

Около 470 000 гърци са напуснали страната от 2008 година насам. 270 хиляди от тях са квалифицирани кадри, сред които лекари и инженери на възраст между 20 и 39 години. Според данни на гръцката Централна банка, те са намерили работа главно в Германия, Великобритания и Обединените арабски емирства.

При сформирането на правителството през юли Мицотакис привлече в кабинета си много сътрудници на технологични гиганти като Гугъл и Майкрософт. „Не очакваме положението да се промени от днес за утре“, казва Григорис Зарифопулос, бивш мениджър в Гугъл, който сега оглавява Министерството на дигиталната политика. Този план дава стимул на младите да се върнат и е стъпка в правилната посока, допълва той.

Изследвания от последните години сочат, че всеки четирима от десет гърци, напуснали страната заради кризата, не възнамеряват да се върнат. Половината от запитаните споделят, че ще размислят дали да се върнат, ако в родината имат сходни заплати и условия на труд, както в чужбина.

За едни три хиляди евро? Не, благодаря!

Йоргос Гоцинас, който днес е главен съветник по фирмена комуникация, е заминал преди осем години във Великобритания и в Западен Съсекс е развил успешен бизнес в областта на компютрите и роботиката. Навремето напуснал Гърция не защото заплатата му не достигала, а защото не виждал перспективи за „нормален живот“ за себе си и семейството си. „Нереалистично е да се опитваш да привлечеш с не толкова висока заплата някого, който здравата е работил в чужбина, за да осигури на семейството си стабилност и перспективи за по-добро бъдеще. 3000 евро, за да се върна пак вкъщи? Не, благодаря.“


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен 1234

    58 1 Отговор
    Не ги мислете хитрите гърци, ще се оправят, ако въобще са зле. При нас не се взимат мерки и в тунела няма светлина.
  • 2 ...

    21 1 Отговор
    Хайде Бориславе лапай въдицата . Къде си ?
  • 3 Анти турчин

    32 1 Отговор
    При нас за жалост може би никога няма да стане ако ни управляват мутри.

    Коментиран от #4

  • 4 турчина

    28 10 Отговор

    До коментар #3 от "Анти турчин":

    Да не съм ти ги избирал аз? Имате демокрация, овцата сама избира овчаря си. Ние избрахме Ердоган и сме доволни. Не обикаля с джипа да наглежда стадото, като вашия. Обикаля по света за да носи за народа.

    Коментиран от #7, #14

  • 5 кака Рада

    20 4 Отговор
    За нас винаги ще има работа при гърците, все някой трябва да им сменя памперса
  • 6 Centurion

    30 3 Отговор
    Това важи с пълна сила и за нас.Обаче този прост и неук премиер не може да генерира такъв финансов ресурс щото е некъдърник и още по малко да го даде на хората.

    Коментиран от #11, #16

  • 7 Анти турчин

    16 8 Отговор

    До коментар #4 от "турчина":

    Само дето не избрах да гласувам за тях . Където мине демокрация, трева не никне . Турците да си гледат работата да не се месят в България.

    Коментиран от #9

  • 8 Западните Балкани

    11 2 Отговор
    Не е много ясно какви са условията в Гърция. Ако всички кадърб=ни получават поне 3000 евро и нагоре, има шанс да усппе. Ако е като нашите, да се грижат само за върналите, а тези тук прасетата ги яли, то няма да успеят.
  • 9 турчина

    13 7 Отговор

    До коментар #7 от "Анти турчин":

    Ние добре си гледаме работата. Няма защо да ви се месим, вие добре си затъвате и без чужда помощ. Нали има приказка, човек сам каквото си направи никой друг не е в състояние да му го причини.

    Коментиран от #10

  • 10 Анти турчин

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "турчина":

    Въпреки че потъваме заради Боко и вие също потъвайте защото Ердоган подкрепя ИД и си е корумпиран точно кат наще, въпреки че не краде от народа си.

    Коментиран от #13

  • 11 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Centurion":

    Трябва да произведе тези парични средства. Ресурс са минералите! А тук отдавна бюджетните взимат огромни възнаграждения, за чужда сметка.
  • 12 Бг язовец

    13 4 Отговор
    3000 Евро - хахахаххаа, смях. Работил съм в не една и две държави в ЕС, в ИТ сектора и такава заплата се взима при опит над 10 години и то в северна европа. Всичко което се намира на юг - Испания, Португалия, Италия 3000 евро е в сверата на мечтите
  • 13 турчина

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "Анти турчин":

    Ние харесваме управлението на Ердоган и ни управлява Ердоган. Вие не харесвате управлението на Борисов, но ви управлява Борисов. Схващаш ли???

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Първо

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "турчина":

    Ти нищо не си избрал! Второ: тоз със джипа търси такива като теб дето "фъргат" за 25 лева! Нашия си е точно твоя! И последно, как от циганин си станал турчин?

    Коментиран от #23

  • 15 onq s konq

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "турчина":

    Ах Ти РУСКОПРЕДЛАГАЩО СЕ ДУПЕ СТРИЧАВО,правещо се на Турчин,ХАБЕР СИ НЯМАШ от Турция и управлението на Ердоган,но се ОПИТВАШ ДА ВНУШАВАШ,ЧЕ НИЕ Българите НЕ ХАРЕСВАМЕ Управлението на Борисов?!!А КОГО РЛЕДЛАГАШ да управлява вместо нега- К.Константинов от "Възраждане" ли,който да привърже БГ към Руската Катафалка?Че и питаш дали "Схващаме"?!Май не разбираш че цялата Вътрешна Политика на БГ СЕ ВТВЪРДЯВА относно Руското влияние под Командването на ЕС и особено АМЕРИКА и налагането на Гешев за "Гл.Прокурор" е само Началото!
  • 16 Айдуците са повече

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Centurion":

    Финансов ресурс има, но тече само в определени обръчи от фирми т.е. мафия.
  • 17 Анти турчин

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "турчина":

    Ми щом ти харесва що живееш в България а.
  • 18 GYAVUR SIKEN

    3 11 Отговор
    OTURUN SIKIME BAKIN ISTANBULA PISLIK GYAVURLA

    Коментиран от #20, #21

  • 19 розово

    4 1 Отговор
    Без значение от коя държава или от коя партия са покрай крадливите политици не мирише а така смърди че не се търпи.
  • 20 Сливи за смет

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "GYAVUR SIKEN":

    яш герсин таук
  • 21 Сливи за смет

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "GYAVUR SIKEN":

    ярак сую ли нагъваш?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: