Last news in Fakti

11 Юли, 2012 16:56 3 286 4

Опасно разпалване на омразата в Гърция

  • гърция-
  • имигранти-
  • омраза-
  • бежанци-
  • неонацизъм
Опасно разпалване на омразата в Гърция - 1
Работници в гръцки бежански лагер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имигранти стават жертва на нападения из цяла Гърция – факт, който се игнорира от властите, предупреждава международната неправителствена организация  Human Rights Watch. Чужденците неоснователно са обвинявани за престъпността, както и че са „изяли“ правителствените помощи. Някои от нападенията срещу представители на малцинствата в Гърция са свързани с крайнодясната партия „Златна зора“, която получи представителство в настоящия парламент за първи път в историята си, а мнозина я определят като неонацистка. Други са дело на обикновени улични банди.

Знамето на омразата все по-високо се издига от кризата, коментират очаквано анализатори. Янис Варуфакис отива по-далеч: с този вид мислене била заразена и самата власт. „Печелят единствено хората, които сеят омраза“, казва той пред RT.

Правозащитниците от Human Rights Watch твърдят, че самата полиция често обезсърчава жертвите да пускат жалби. Имало случаи, когато униформените дори заплашвали потърпевшите, искащи разследването срещу посегателството над тях да продължи.

С представители на организацията са се срещнали имигранти и хора, търсещи подслон из различни части на Атина. Някои от тях се страхуват да излизат от свърталищата си през деня, за да не бъдат нападнати. Атаки имало и върху бременни жени, поне два такива случая са известни.

„Докато туристите са добре дошли, имигрантите са посрещнати с враждебност – могат да станат жертва на задържане в нехуманни условия, хомофобия или уволнение“, се казва в доклад на организацията, съставен въз основа на интервюта с 59 потърпевши другоземци, търсещи нов живот в южната ни съседка.

„Златна зора“ пропагандира „прочистване“ на Гърция от всички пришълци. Партията отрича да има каквато и да било връзка с атаките. Наскоро нейни активисти се биха с анархисти, чупейки коли, витрини и прозорци.

Докладът от 100 страници на Human Rights Watch завършва с настояването гръцкото правителство да предприеме „незабавни действия“, за да обуздае ширещите се атаки над азиатски и африкански преселници. 

Гърция е основна входна порта към Европа за нелегалните имигранти от Азия и Африка. Отдавна за състоянието на гръцките центрове за бежанци има шокиращи репортажи за пренаселеност, лошо отношение и т.н. Ситуацията се усложнява още повече на фона на кризата и факта, че страната е в рецесия пета поредна година.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опааа

    1 2 Отговор
    "Наскоро нейни активисти се биха с анархисти"
    ?
    Че какво лошо има в това ?
    Не бой, ми ако питате мен - анархистите треа да се ИЗЛИЧАТ т лицето на Земята !!! Отрепки не са ни нужни (!), а още по-малко пък - Богоборци !
    Разни без цел и посока в (подарения им) Живот !

    Коментиран от #3

  • 2 Ильо войвода

    0 0 Отговор
    Ти колко анархиста познаваш бе?
  • 3 gost

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "опааа":

    По добре анархисти отколкото фашисти като тебе. Колкото до дядо господ - не знам да е помогнал на някого
  • 4 пурко

    0 0 Отговор
    първо-не е дядо и второ-по добре не се изказвай неподготвен