4 Януари, 2020 17:23 30 563 29

Сделка! Руският нефт потича към...

  • беларус-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • нефт

Скоро Минск ще получи необходимите обеми от суровината, за да работят без прекъсване беларуските рафинерии през януари

Сделка! Руският нефт потича към... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус договори доставката на първата партида руски петрол на цена без премия, скоро страната ще получи необходимите обеми от суровината, за да работят без прекъсване беларуските рафинерии през януари. Това съобщи концернът "Белнефтехим", цитиран от ТАСС.

Работата по сключване на договори за доставка на въглеводороди от Руската федерация в Република Беларус на цена, изключваща премия за доставчиците, продължава. Днес се изготвят документи с руската компания за изпомпване на първата партида петрол, закупен на цена без премия, посочи концернът.

Обемът на суровините, които се очаква да бъдат доставени в най-скоро време, както и натрупаните ресурси, ще гарантират непрекъснатата експлоатация на националните нефтопреработвателни заводи (НПЗ) през януари 2020 година, уточни "Белнефтехим".

По-рано източници на ТАСС заявиха, че проблемът с доставките на руски петрол е възникнал поради факта, че Беларус е поискал да премахне премията към договорната цена.

Президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко - проведоха два телефонни разговора на 30 и 31 декември, за да обсъдят доставките на руски петрол за републиката, както и доставките и транзита на газ. На 31 декември беларуският лидер разговаря по тези въпроси и с руския премиер Дмитрий Медведев и руския министър на енергетиката Александър Новак.

Същия ден Лукашенко възложи на ръководството на нефтохимическия комплекс да сключи договори за доставка на петрол и да изработи условията за доставка на суровини от пристанищата на Балтийско море по железопътната мрежа и по петролопровода "Дружба". Споразумения обаче не бяха сключени.

Вчера "Белнефтехим" обяви, че руски петрол не се доставя от 1 януари и че зареждането на НПЗ е намалено до минималното технологично допустимо ниво. По-късно концернът съобщи, че Беларус временно е спрял износа на петролни продукти, произведени в рафинериите в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стар пират

    53 12 Отговор
    Я туй сороснята с хрониките / евентуално Б Попов/ да обсъди ситуацията. Да каже какво гледа в момента по руската телевизия.

    Коментиран от #2, #5, #8

  • 2 Хрониките на Евразия

    11 28 Отговор

    До коментар #1 от "стар пират":

    В момента гледам африканско парно и за това моля не ме безпокой !
    Един работник от топлофикация с диамантен гуй тъкмо сменя един радиатор със седемнайсет ребра и къса пола.
  • 3 Ушев долен бандит на пастет

    19 48 Отговор
    На тая снимка първоначално ми се привидя наш Боко с диктатора Путьо.

    Коментиран от #4, #6, #20

  • 4 ТИКВАТА

    27 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ушев долен бандит на пастет":

    Путьо съм, ама не съм на тая снимка.
  • 5 Borislav Popov

    16 59 Отговор

    До коментар #1 от "стар пират":

    Какво има тук за обсъждане ? Путин клекна на Лукашенко !

    Коментиран от #9, #18, #24

  • 6 Голем смях

    14 54 Отговор

    До коментар #3 от "Ушев долен бандит на пастет":

    И двамата на снимката са путьовци.Заедно с Ердоган са последните живи диктатори в Европа.
  • 7 1234

    45 13 Отговор
    Тоя хитрец Лукашенко до кога ще го търпят. Само миналата година е икономисал 1,6 млр долара спрямо световните цени на петрола. А тази година иска още отстъпка. Руснаците ще се прецакат както с Украйна. Там изляха 180 млр безвъзмездна помощ за 20 г и получиха на границата си един враг. Путин с тази си политика ще доведе след себе си някой Жириновски на квадрат и тогава ще стане каквато ще става.
  • 8 ужас

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "стар пират":

    Гледа как Русия победи Швеция на хокей 5:4 и отиде на финал на световното за младежи. Той много обича съветския хокей.

    Коментиран от #12

  • 9 Точно така...

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Ти това ли разбра от статията ? “Гениално “ прозрение ! За награда си
    Перко !
  • 10 Йордан

    48 8 Отговор
    Путен не е клекнал на лукашенко а точно обратното.няма промоция за тези които гледат към сащ.таксата е на мах.що сащ не им докарат газ с кораби.да ама не.това очаква и други отворенгячи от ес.
  • 11 Панов

    15 45 Отговор
    Беларус е пример за заробена зависима държава.
    Когато зависиш от един източник,нямаш суверинитет

    Коментиран от #14, #23

  • 12 Borislav Popov

    22 6 Отговор

    До коментар #8 от "ужас":

    Браво позна, огорчен съм много, руските младежи биха шведските в овертайма. Умрях си на мъка, честно ти казвам ! Но какво да се прави, спорт, а в спорта побеждава винаги по силния !
  • 13 Borislav Popov

    7 9 Отговор
    Потече нафта и бензин по тръбата!
  • 14 Кичка

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Панов":

    А ти си зависим от тръбата на Адем едрия!
  • 15 Уморен

    35 11 Отговор
    Браво на Путин ,така трябва да се постъпва с боклуците белоруси които искат рибата да изядат и руснаците да им я платят. Путин по много тънък начин се отървава от всички бивши републики които са като камъни на краката на Русия . Постъпва точно като американците . Тръмп какво казва на своите съюзници ,платете си и ще ви дадем каквото искате ! Така и трябва да бъде, няма братушки ,няма любов,всичко е бизнес и сиренето е с пари.? Ако не ви харесва , отивайте на май.. . България как си плати за самолетите? Та тези тъпаци които коментират и се кефят на русофобията си много са далече от реалността и могат да си дърпат топките като моето куче колкото искат.
  • 16 jorj

    8 16 Отговор
    Ами за бонуса не са се консултирали с нашите русофилистици, те са най-добрите на бонус точките, паролата е "лукашенко свири на путин ет"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Odb

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Единственото ти си клекналия....стана за смях на всички....лапай и се потапяй
  • 19 Има сделка

    9 0 Отговор
    Ох Олекна ми Отивам да празнувам
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гринго

    5 0 Отговор
    Суджука направи така ще ще ни клатат
    освен руснаци и турците.
    Голям стратег излезе банкянския.

    Коментиран от #22

  • 22 Голем смях

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гринго":

    Ти си свикнал да те клатят ,че даже и ти харесва.Какъв ти е проблема?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Патриот,но не от обединените патриоти

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Нещо бъркаш,кой на кого е легнал.Опита се Лукашенко да показва мускули,и накрая сви опашка,и се поклони на Путин.Който се опитва да се заиграва с НАТО,му врътват кранчето,с когато това стане посред зима,забравя за НАТО на секундата.
  • 25 Оцелял от

    7 1 Отговор
    Кога ще си имаме "Тиквомобил"? Крайно време е .

    Коментиран от #28

  • 26 друг

    2 0 Отговор
    Беларус постоянно хитрува за сметка на Русия. евтин газ, нефт..
    ако знаете каква реколта от мандарини / гръцки / има в неларус , колко морски дарове добиват .. / влизат от Норвегия - и хоп реекспорт / и понеже няма граница с Русия ръгат всичко дето е със санкции с произход Беларус .. мислят че не им знаят номерата ли ??
  • 27 КПСС-овец

    0 0 Отговор
    Ние помагаме на всички братски народи--севернокорейци,венецуелци,суданци,иранци,,сирийци.....Ще помагаме и занапред......Само укритие ни бягат нещо,ама и там ще ги мъчим нещата,ако трябва и насила ще им помагаме....
  • 28 Май вече

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Оцелял от":

    имаме или се лъжа? Не беше ли модел "Тойота Тиква" (ТТ)...
  • 29 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Последното изречение ясно показва че проблемът с Русия винаги идва от лизане на западни гъзове....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания