10 Януари, 2020 15:00 3 200 29

Отварят черните кутии на украинския самолет

  • украйна-
  • самолет-
  • иран-
  • боинг-
  • разследване-
  • черни кутии

Западните страни подозират Техеран за свалянето на самолета

Отварят черните кутии на украинския самолет - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран със 176 души на борда, ще бъдат отворени днес, съобщи иранската официална агенция ИРНА. Засега няма информация по въпроса кой ще преглежда данните от черните кутии.

Доказателства сочат, че иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби близо до Техеран. Ракетата е била изстреляна вероятно по погрешка, заявиха западни лидери. Премиерите на Канада и Великобритания призоваха за пълно разследване на катастрофата, при която загинаха всичките 176 души на борда.

Иран изключва ракетен удар от страна на своята противовъздушна отбрана. Катастрофата стана само часове, след като Иран извърши ракетни удари срещу две военни бази с американски войници в Ирак. Американски медии спекулираха, че времето на катастрофата предполага, че машината може да е била сбъркана с американски военен самолет, тъй като Иран се е подготвял за възможен ответен удар от страна на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че има "подозрения" за такъв сценарий. На фона на напрежението след убийството на иранския командир генерал Сюлеймани, Иран първоначално заяви, че няма да предаде черните кутии на Боинг, компанията производител, или на Съединените щати. По-късно обаче беше съобщено, че Съветите за безопасност на транспорта на Канада и САЩ са били поканени да участват в разследването, предаде БНР. Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият правителствен лидер, който обвини директно Иран за трагедията.

„Имаме разузнавателни данни от различни източници, включително от нашите съюзници и нашето разузнаване, които сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета „земя-въздух“, посочи той. Джъстин Трюдо обаче добави, че поразяването на самолета може да е станало случайно. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън повтори думите на Трюдо и заяви, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с Канада и други международни партньори, засегнати от катастрофата. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че възможността ракета да е свалила самолета не е изключена, но все още не е потвърдена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    10 12 Отговор
    Ако ги отварят само иранци, без да има специалисти от Канада и от Украйна, все едно нищо не отварят и тогава вече истината няма да я разберем скоро.
  • 2 Сесесере

    11 23 Отговор
    Чалмосаните са свалили самолета с допотопна руска ракета, ПВО система неразличаваща гарга от самолет , камо ли различни самолети! Айде, русофилнята да започва да грачи в защита на терористите!
  • 3 АМЕРИКАНЦИТЕ СА ВИНОВНИ

    18 7 Отговор
    И КАКВО ЩЕ ОТКРИЯТ - УБИХА ИМ ВОДАЧА И ХОРАТА СЕ УШАШАВИХА, АКО ЗАВИСИШЕ ОТ НАРОДА ИМ БИХА ИЗТРЕПАЛИ ВСИЧКИ ЗАПАДНЯЦИ В СТРАНАТА, А ТРЪМП КОЙ ЩЕ ГО РАЗСЛЕДВА ЗА УБИЙСТВОТО

    Коментиран от #5

  • 4 Факт

    15 5 Отговор
    То американците сгрешиха и свалиха малайзийския самолет и затова знаят!?
  • 5 Сесесере

    7 20 Отговор

    До коментар #3 от "АМЕРИКАНЦИТЕ СА ВИНОВНИ":

    Да не забравяме, че същия този, когото Щатите изпариха в джипа е дал заповед да се взриви бомбата в Сарафово , предателю!

    Коментиран от #8, #10, #13, #18, #29

  • 6 Полиграфов

    7 3 Отговор
    Отварят черните кутии И,!!!!! Изненада повредени са "БЕЗВЪЗВРАТНО" от силния ОГЪН!!!
  • 7 мъка

    12 4 Отговор
    Иранците бомбиха две бази на Америте,няколко часа след това на Пейтриътите са им загрели ламповите схеми и са треснали самолета.
  • 8 Айде,бе

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    Що си толкова сигурен?
  • 9 Кой68

    1 1 Отговор
    И какво очакваме да се разбере?
  • 10 656

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    ПРЕЗ 80-ТЕ ПОВЕЧЕТО ЕКШЪН ФИЛМИ БЯХА ЗА АРАБСКИ И ВЕТНАМСКИ ТЕРОРИСТИ - А ТОГАВА ОЩЕ НЯМАШЕ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ А ПЪК ВИЕТНАМ БЕШЕ ПОТЪРПЕВШ - БОМБИ, НАПАЛМ - ОЩЕ СЕ БОРЯТ С РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ТАКА ЧЕ СИ НАПРАВИ СМЕТКАТА

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Behemoth

    1 5 Отговор
    Отварят и от вътре са подава Путин с по две ракети във всяка ръка!

    Коментиран от #14

  • 13 Професора

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    На мъртвец могат да му припишат всякакви грехове. Соросоидите сте много наивно племе!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мдааа..

    8 2 Отговор
    Ако беше жив Макиавели, щях да си помисля,че е планирал нещата така, че американците след като саботират самолета,внушават на публиката теорията,че иран сваля самолета погрешно и от страх. Или пък не е чак толкова сложно да се измисли, неко подобно?
  • 17 Borislav Popov

    8 11 Отговор
    Ще рискувам да предположа, че някой чалнат ирано-ислямски фундаменталист го свалил, за да отсъсти на неверниците за смърта нв Сюлейманито. А сега иранските власти, искат - не искат, трябва някак си да го скатаят това престъпление, понеже и копенсации ще трябва да плащат и санкции нови ще има и тогава вече и страните от ЕС, няма да защитават Иран, както сега. Спомнете си сваления от либийския терорист, Боинг 747 над шотландското селце Локърби, как после Либия си плати за всичко. Даже може да се каже, че и Кадафи за това го ликвидираха после, понеже терориста Мустафа Мухаммад Абд-аль-Джалиль беше направил признания, че взривил самолета по заповед на Кадафи. Ако това е така, както предполагам, сигурен съм, че този който е свалил самолета, вече е в Райския харем.
  • 18 Тъпо тролче

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    Че Солеймани сигурно и самолета е свалил, а и е отговорен за събитията през Мюнхенската олимпиада от 72 г, нали?
  • 19 Сух

    7 1 Отговор
    Нали беше руска ракета? Сега била иранска. Онзи ден не е свален, вчера май е свален, днес е свален. Е кое е? Кой има по-голяма изгода от свалянето му?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шляхтиц

    1 5 Отговор
    По мое скромно мнение, въпросните кутии трябва да се наричат ОРАНЖЕВИ, а не черни. Боядисани са в ярко ОРАНЖЕВ цвят, за да бъдат лесно забележими. Много обичам сирене от типа рокфор и не зная защо в магазина на етикета е написано синьо сирене, а пак по мое скромно мнение плесента е със ЗЕЛЕН цвят и по-скоро би трябвало да е написано ЗЕЛЕНО сирене. Общо взето се имам за що годе грамотен човек, но с този български език трудно се оправям. В ТАЗИ ВРЪЗКА, в коя връзка, ВЪВ ВРЪЗКА С еди какво си, еди що си, ЗНАЧИМ, ЗНАЧИТЕЛЕН, ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ, ВАЖЕН...
    До колкото съм обърнал внимание, живеем в ТРЕТО хилядолетие, две хиляди години са минали и са зад нас. На много места в писания разни съм срещал написано СЕДЕМДЕСЕТТЕ години като се имат предвид годините от СЕДЕМДЕСЕТА до ОСЕМДЕСЕТА, а по мое скромно мнение това са ОСЕМДЕСЕТТЕ години, СЕДЕМДЕСЕТТЕ са вече минало и т.н. Обичам много забавна музика от годините 1960, 1970 и за мое разочарование на албума е написано ХИТОВЕ ОТ ШЕСТДЕСЕТТЕ години, вместо правилното, пак по мое скромно мнение, СЕДЕМДЕСЕТТЕ години, шестдесетте са вече минало................
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дядо Вангел

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "656":

    Раковото заболяване във Виетнам се казва комунизъм. Жа жалост Американците не можаха да го изкоренят. Освен това САЩ се биеха във Виетнам на страната на съюзниците си от Южен Виетнам, които бяха атакувани от комунистическия Северен Виетнам. По същата линия както Асад покани руснаците. Така че да се говори че САЩ са били агресор в тази страна е чиста проба демагогия. Иначе по темата, ще излезе че иранците са свалили самолета и ми се струва че това може да е края на режима на аятоласите, защото собствения им народ може да ги свали. На много хора в Иран им е писнало от режима.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 660

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "АНЕНЕРБЕ":

    КИТАЙЦИТЕ УСПЯХА ДА НАПРАВЯТ НЯКАКЪВ ПРЕХОД БЕЗ МУТРИЧКИ И БЕЗ ДА СИ ПРАХОСАТ ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ - ЗАЩОТО ИМА ПРАВИЛА, НОРМИ И НАКАЗАНИЯ, КАКВИТО У НАС НЯМАШЕ. ДАЛИ Е ТОЛКОВА СУРОВ РЕЖИМА КОЛКОТО КАЗВАШ НЕ СЪМ СИГУРЕН, НО ИМА ГРАДОВЕ С БЛЕСТЯЩО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ !

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Матей

    4 1 Отговор
    Свалянето на самолета от самите иранци ,дори по грешка,граничи с абсурда.Ще излезе,че имат ПВО непосредствено до летището и радара им показва излитане на самолет и сами го удрят,макар като мюсулмани да е кощунство да убиват от техните.За да могат да обвинят щатите и Израе ли,ама че извратено каубойско подсъзнание!Повече от ясно какво е станало,амерска провокация или на МОСАД.
  • 28 Възмутена

    3 0 Отговор
    Жалко,че толкова невинни загинаха!!!Станаха заложници на нечии интереси и амбиции!!!Бог да ги прости!Съболезнования на семействата!!!
  • 29 Тина

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    Ти акъл нямаш май ,само повтаряш като папагал това дето си чул , ама доказаха ги или се позоваваш на тоя казал ония рекъл?