Last news in Fakti

13 Януари, 2020 16:13 2 061 17

ЕК препоръча: Не летете над Иран!

  • боинг-
  • иран-
  • техеран-
  • самолет

Миналата сряда украински Boeing се разби малко след излитането си от летището в Техеран

ЕК препоръча: Не летете над Иран! - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия препоръча да се избягват всякакви граждански полети през въздушното пространство на Иран.

Говорителят на институцията Стефан де Керсмакер обяви на редовната пресконференция в Брюксел: "Рискът от пътническите въздушни операции в Иран бе преоценен от Европейската агенция за авиационна сигурност заедно с ЕК. Като се имат предвид скорошните изявления на Иран, че неговите въоръжени сили случайно са свалили украинския пътнически самолет малко след излитането му от Техеран и предвид настоящата ситуация със сигурността, ние препоръчваме всякакви полети над Иран, на всякаква височина, да се избягват до второ нареждане. Това са предпазни мерки. Разбира се, ние сме изправени пред доста динамична ситуация и ще има нова оценка с участието на Комисията и страните членки".

Миналата сряда украински Boeing се разби малко след излитане от летището на Техеран. Всички 176 души на борда му загинаха.

Иран първоначално опроверга съобщения, че неговата ПВО може да е свалила самолета, но впоследствие призна за допусната „човешка грешка“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    1 0 Отговор
    А,добър ден. Сетили се.
  • 2 ....

    6 4 Отговор
    Ако не знаете какво да напишете, не се повтаряйте! Едно и също го повтаряте от зад напред 100 пъти вече!
    Напишете, че Либия подписаха мирен договор Русия, това е единствената страна на която гарантира мир по света!
  • 3 Реалист

    3 3 Отговор
    Верно ли??? А санкции за авиокомпаните които летят над военни зони, кога? Като малайзийския самолет
  • 4 Ххх

    1 3 Отговор
    Напротив, летете ! Който има пазарен нюх, вече се е сетил - тези, които се отказват отварят пазарна ниша, която някой ще заеме. А инцидента със сваления украински самолет ще държи достатъчно влага на иранците, така, че да си направят дългосрочни и правилни изводи.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 5 Сюлеймани 👳

    2 0 Отговор
    Чакам ви!!!
  • 6 Rado

    3 1 Отговор
    Путин каза, че Иран не е свалил самолета. Така, че тази препоръка не важи за русофилите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Е видно твоя "бизнес нюх" е на ниво неандерталец !!! Нещо да си чувал за застраховки ?? И коя компания според теб ще застрахова такъв полет ?? И кой синдикат ще разреши негови членове да летят в такива полети ?? Всички големи компании отдавна спряха полетите до Иран , без да чакат ЕК да го обяви !! А загубите само от летищни такси и управление на полетите ще са милиарди !!! И то само за 2-3 месеца , а това може да продължи години след последните изцепки със стрелба по демонстранти !!

    Коментиран от #12

  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Нали не си въобразяваш , че някой ще плати дори 10% по-скъп билет , да не говорим колко луди биха се качили на самолет , който е потенциална мишена ! И никоя компания няма да си сложи такъв таралеж в гащите дори за десеторна печалба , а то ще е загуба и то голяма !! Направо огромна , щото разходите ще са по десет , а приходите сто пъти ПО-МАЛКИ !!!

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Тук даже не ти говорят за кацане или излитане от Иран , а дори за прелитане близо до въздушното му пространство !!! Има сайтове , които показват полетите в реално време , погледни някой !! ПОКРАЙ Иран , а не само в него е пусто като преди 200 години , когато не е имало самолети !!!
  • 11 Ххх

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Някой дали ще плати над 10 процента ? Както казваше една моя началничка на времето "Че плати, и оро че играе" ! И със самолетните билети ще е същото. Като нямаш алтернатива за транспорт, ще платиш. А такива инциденти да почнеш да разглеждаш като някаква неотменна даденост в иранското поведение мисля че трябва да си повече от наивен. Но собствениците на авиокомпании не мисля, че са наивни. Най - много за определен период да се повишат цените на застраховките за самолети, пътуващи до Иран.

    Коментиран от #16

  • 12 Ххх

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ако моят бизнес нюх е на ниво неандерталец, твоите аналитични възможности са на ниво соросоиден дебил. Винаги ще се намерят авиокомпании, които да пътуват до Иран. Има руски, има турски, има китайски. И застрахователни компании в такива държави, които ще осигурят необходимите застраховки. Така че, такива като тебе си правят криви сметки. Света отдавна не се върти само около САЩ и съюзниците им.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ххх

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Каскет, ти не ме мисли мене как си изкарвам парите. И ако бях собственик на авиокомпания, съвсем определено бих насочил поглед към Иран. А гостът, като много "умен", седнал по - нагоре да ми обяснява какви загуби щял да понесе Иран. А съответните компании, които сега летят по обиколни маршрути, техните загуби от преразход на гориво и време малки ли ще са ? Загубите не са изгодни никому, така че, предполагам, нещата в скоро време ще се върнат към статуквото преди инцидента.

    Коментиран от #15

  • 15 Borislav Popov

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Ако си бил собственик на авиокомпания, бла, бла...) Ти се изкара по умен от собствениците на авикомпании бе, каскет, сигурно защото си толкова "умен" затова и тролиш тук по цял ден и постиш една тъпотия след друга.
  • 16 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    "Експерте" , ей ти тука картинка в реално време , надявам се че поне ще успееш да намериш Иран на картата , щото това вече не мога да направя вместо теб !!! Гледай и реви какво празнило е над Иран и как го заобикалят отвсякъде като прокажена крава !!! И това само ще се увеличава в следващите дни и седмици !!
    https://flight-radar.info/bg/

    Коментиран от #17

  • 17 Ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Пак ще ти повторя - загубите са и за двете страни. Не знам какво гледаш и каква информация имаш. Иранците все пак не са човекоядци, направили са си необходимите изводи от инцидента. Предполагам, че и Щатите няма да почнат отново да създават напрежение със заплахи за въздушни удари. Така че, не претендирам за пророк, но моето мнение е че нещата бързо ще се върнат на нивото преди инцидента. А ако не се върнат, някои ще печелят за сметка на други.
Новини по държави: