Last news in Fakti

18 Януари, 2020 10:44 2 171 6

Сърбите протестират срещу мръсния въздух

  • протест-
  • мръсен въздух-
  • смог-
  • сърбия-
  • белград

Призив към правителството да вземе мерки

Сърбите протестират срещу мръсния въздух - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици протестиращи, носещи хирургически маски и респиратори, излязоха снощи по улиците на сръбска столица Белград, за да призоват правителството да вземе мерки срещу сериозното замърсяване на въздуха в страната, стремяща се към членство в ЕС, предаде "Ройтерс".

Белград и други сръбски градове, както и столиците на съседните Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония, от дни са обхванати от гъст смог. Така те се оказаха в челните позиции в класациите на най-замърсените градове в света, дори пред Делхи, Колката, Лахор и Пекин.

Според Глобалния съюз за здравеопазване и борба със замърсяването, който е международна мониторингова организация, най-малко 175 от 100 000 смъртни случаи в Сърбия са директно свързани със замърсяването на въздуха. Това поставя балканската държава на девето място в света по този показател след Чад, Северна Корея и Южен Судан.

Две трети от електроенергията на Сърбия идва от централи, захранвани с въглища и датиращи от десетилетия. Цената на природния газ е висока за много от жителите, които живеят със средно по 500 евро на месец. Все повече хора горят всичко каквото намерят, от въглища до стари автомобилни гуми в печките си, за да се топлят. Улиците също така са пълни със стари коли, които допринасят също за високите нива на замърсяване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    6 2 Отговор
    Грета Тунберг е виновна, тя е замърсила въздуха в Белград.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния софиянец

    4 4 Отговор
    В София селяните с пушещите трошки днес си заминаха на село и грейна слънце. Мъглата дето седеше цялата седмица се вдигна. Предлагам да се пуснат бариерите и да не се пускат обратно.

    Коментиран от #4

  • 4 Rado

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Предлагам в София да се внасят само градски картофи и домати или сами да си ги сеят, да не ядат селските.
  • 5 Небахтин Ебезатри

    0 1 Отговор
    Да викнат Путин да го оправи!
  • 6 Гаранция

    1 1 Отговор
    Да се обадят на Путен Той ще ги спаси
Новини по държави: