21 Януари, 2020 13:16 34 495 49

Гърция примамва със заплата от €3000

  • гърция-
  • заплата-
  • пари-
  • евро-
  • млади-
  • образовани-
  • програма-
  • да върнем мозъците

Атина иска да върне младите и успешни хора

Гърция примамва със заплата от €3000 - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцките власти започнаха кампания за връщане на млади и талантливи хора, които са напуснали родината си по време на финансовата криза, пише Politico.

За да ги насърчи да се приберат в Гърция, властите обявиха схема за субсидии „Да върнем мозъците“, която предлага на 500 от най-умните и успешни емигранти брутна месечна заплата от 3000 евро, ако се включат в проекта. Министерството на труда ще покрие 70 на сто от разходите, предаде БНР.

„Това е първият опит на гръцката държава да създаде условия за постепенно завръщане“, заявява Константинос Аграпидас, ръководител на програмата в министерството. Схемата, стартирана при предишното ляво правителство, е начин да бъде обърната тенденцията на изтичане на мозъци и се смята за толкова важна, че дори смяната на кабинета не я засегна.

Около 500 000 души са се преместили в чужбина по време на финансовата криза, когато безработицата достигна рекордните 28%. Течът на мозъци засилва и най-голямата опасност за гръцката икономика: тежката демографска ситуация. До 2050 г. се очаква, че населението на страната ще се свие с между 800 000 и 2,5 млн. души до 8,3-10 млн. души население.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гнида

    155 18 Отговор
    А тука карат ит спецовете да стават овчари за 500 е ......
  • 2 Анонимен

    214 18 Отговор
    У нас според Вожда няма криза но близо 2 милиона работят в чужбина.У съседите има криза но само 500 хиляди са навън.Странна работа

    Коментиран от #4, #27, #36

  • 3 коня

    154 10 Отговор
    И тук сме така ,верно мин. е 300 евро ,но пък иди на село геледай говеда,яж филий с мас. Гледай Прасета, пардон, прасетата сега го избиват ,че една фирма наречена чума прави голяма услуга на друга фирма вносителка:)
    Интересно в Гърция цените са като тук но в евро, наемите в Солун са и по тънкана от София,освен да палим колите,ама те там хората гледат първо техните си хора да оправят, и тук е така вдигаме данъците , изгаряме италянския отпадък и после ако завали ще има вода за Перник ,а който не му харесва, знае къде е Терминал 2 ...
    Трябваше отдвана да мина от там с oneway ticket

    Коментиран от #47

  • 4 Тъй ще е

    60 60 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Като не са били комунисти, сега им е добре.

    Коментиран от #9, #31, #46

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Утайко

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ottoman Empire":

    Ко каза ко
  • 7 Гост

    32 24 Отговор
    То па едни мозъци..... Какво се опитват да върнат? Ще връщат нещо, което не го е имало. Просто избягаха на друга хранилка.

    Коментиран от #44

  • 8 Хан Соло

    64 9 Отговор
    И тук Тиква ще връща ,моя дъртия обаче

    Коментиран от #43

  • 9 SS14

    48 49 Отговор

    До коментар #4 от "Тъй ще е":

    Откъдето са минали комунизма и Русия,нищо не вирее.Пример е всяка една бивша соц държава.Гърците бързо се усетиха как стоят нещата с комунизма.Мизерия на калпак.

    Коментиран от #13, #26, #32, #35

  • 10 У нас всеки чужденец е по-важен от

    107 8 Отговор
    Българите! Ползва облекчения, данъчните не го закачат, глоби не го ловят... Турски фирми например, получават директна субсидия от тяхното правителство, ако продават у нас турски стоки. Има десетки турски магазини у нас, на които им покриват инвестиционните разходи - за стока, за мебели и оборудване, за наем дори! Аз как да се конкурирам с тях??? По европ. законодателство това е недопустимо, но нашето правителство не си мърда пръста да ни защити! Вместо това, Бойко се целува и побратимява с турците! Това как да го наречем - турско робство или само присъствие? Чужденци сме в собствената си страна!!!

    Коментиран от #23

  • 11 дядо Пешо

    24 7 Отговор
    а пари откъде ще вземат? от външен дълг ли?

    Коментиран от #14

  • 12 1112

    30 61 Отговор
    Какво само ревете като вдовици.?Нормалните хора в момента са на работа а не пред компа! Тежко е положението навсякъде, ама има стотици начини да се измъкнете! Теглите, залагате, почвате бизнес и ако имате мозък успявате, ако не.... Тотал щета,... Все някой ви е виновен! Никой не е виновен на никой за нищо!

    Коментиран от #18, #25

  • 13 Японче

    22 6 Отговор

    До коментар #9 от "SS14":

    Мизерните китайци, да им завидиш

    Коментиран от #17

  • 14 Ахахахаа

    54 5 Отговор

    До коментар #11 от "дядо Пешо":

    Ти Гърците не ги мисли. Ще дръпнат още някои дълг и така. Те досега пари не са връщали. Европа си ги дондурка и им опрощава дълговете.
  • 15 Лили Иванова

    18 0 Отговор
    До 3 Земеделците и животновъди те са най добре, не става само с ядене трябва и ъкъл!
  • 16 Пицата била постна

    69 1 Отговор
    Дянков , какво стана ? Гърците до броени месеци щяха да фалират , а гръцките гастарбайтери да се преместят, да търсят работа в процъфтяваща България. Дано не разберат българските земеделци , колко са държавните субсидии , за гръцки земеделец с 5-10 декара земя , че ще ви убият с камъни.
  • 17 SS14

    34 10 Отговор

    До коментар #13 от "Японче":

    Китай е всичко друго но не и комунистически.Див капитализъм.Комунизма там е само на думи.По-добре не се обаждай.Китай ако беше комунистическа страна,в момента щеше да прилича на Северна Корея.От 1978г. насам Китай се развива в съвсем нова посока и резултата е виден.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Ех, умнико, умнико...

    84 4 Отговор

    До коментар #12 от "1112":

    Правя бизнес от 20 год. Наистина започнах от нищото и постигнах доста... Но това беше тогава. Днес целта е да няма малък бизнес, а всички да са работници на големите корпорации. Изискванията са просто неизпълними, особено на малък пазар като българския. Ако наричаш бизнес краденето на еврофондове, точенето на общински и държавни бюджети, това е друго. Такива “бизнесмени у нас дал господ. Ти от тях ли си?
  • 19 някой си

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "SS14":

    Колега света нима не е капитал света не търгували с валута.
  • 20 Държавен Капитализъм

    45 3 Отговор

    До коментар #17 от "SS14":

    Китай разви един хибрид , между комунизъм и капитализъм , някакъв среден път , като взе най-доброто от тези два строя. Защо комунизъм ? Член 1 -ръководната роля на китайската комунистическа партия във всички сфери на държавата. Държавни структуро-определящи отрасли , работещи с минимална търговска печалба ,и захранващи с евтини суровини огромната експортно насочена икономика, ток , вода , горива , и всичко което понижава себестойността на търговският продукт. Антиколониално- законодателство Правещите бизнес в Китай външни търговски компании , много вземат , но и много дават. Железен ред , нулева толерантност , към престъпността , корупцията , наркотиците , кражбите с химикалка. Всички сили са впрегнати и насочени към реален търговски продукт и иновациите. На всички компании се позволява свободна стопанска инициатива , и пазарно ориентиране - нещо общо с капитализма , но под шапката на държавата , за несправяне ,безстопанственост , и разхищение на повереният стопански обект , може да последва разстрел на стадиона , пред няколко хиляди подрастващи китайци , и близките на провинилият се , плащат куршума.
  • 21 Кабагайдаров

    42 5 Отговор
    А у нас Бат Бойко ни кара да копаме компири и да гледаме овци......

    Коментиран от #39, #48

  • 22 Времето не чака....

    43 0 Отговор
    Нашите управляващи ни крадци,отдавна плачат за любовта на народа!Едно повторение на протестите на които изкараха народните любимци с охрана от вярната им полиция в автобуси които бяха осрани от страхливите ни богопомазани крадци и мошеници...Време е за рестартиране на системата за ред и съд за изменниците на клетвата която с лекота са дали пред народа...
  • 23 Анти комунист

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "У нас всеки чужденец е по-важен от":

    Одговора е анти комунисти а не разни такива псевдо националисти

    Коментиран от #28

  • 24 D. M

    10 12 Отговор
    Заплатите в Гърция са плачевни в момента. Не знам с 500 жители какво ще променят в страната. За 8 часов работен ден предлагат възнаграждения от 450 евро. А твзи, коиго зимат 650-700 се считат за късметлии. И все пак, като взимат чужди пари е лесно да раздавват тези хилядарки.
  • 25 Ако Ако

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "1112":

    Ако всите сме"бизнесмени" и сме всите"умни", тогава ще има "много вожд и малко индианец". Тогава Наистина ще има недостиг нз работна ръка и бизнесът ще замре. Но сега ситуацията е друга. Няма бизнес, няма пари. Е, без пари (или с малко) не се прави бизнес. "Арбайтерите" искат да им се плаща, да не се печели на гърба им...
  • 26 Бивш

    22 8 Отговор

    До коментар #9 от "SS14":

    Значи Тиквата управлява по добре от ТАТО. Или си роден след времето на соца, или много си наивен

    Коментиран от #33

  • 27 Мило Пожарникаря

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Ми вожда е Винету Голяма Тиква, затова няма проблем.
  • 28 Чичо Мичо

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "Анти комунист":

    Неграмотен охлюв!
  • 29 Бесен

    36 3 Отговор
    Да ама то си е нписано - гръцката ДЪРЖАВА!!!
    а при нас държава няма! нашто е мафиотска територия!
  • 30 чичо кчо

    26 1 Отговор
    мога ли да кандидатсвам за гръцко гражданство,щото ми казаха че тази заплата у нас щяла да дойде чак към 3002 година и се претисних сега
  • 31 ЕВРОПЕЕЦ

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тъй ще е":

    И Китай са били комунисти,виж ги сега..., една от най-силните икономически развити държави.
  • 32 Въйко

    31 5 Отговор

    До коментар #9 от "SS14":

    Не е комунизма пречката а тъпотията в главите на доста хора, които мислят, че комунизма е пречката. Вземете пример от Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Румъния, те вървят към европейски стандарт и заплати... Дори и в Албания и Македония вече пенсиите са по-високи... Значи е от народа а не от комунизма и демокрация и зелени ливади.....
  • 33 Rrr

    9 9 Отговор

    До коментар #26 от "Бивш":

    Много хубаво беше преди 89-а, няма що.
  • 34 Баба Яга

    9 5 Отговор
    Там са отишли в чужбина 500 000 гърци, а българите са 5 000 000 души !
  • 35 ГруЮ

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "SS14":

    Аха, ама по-времето на комунизма, Гърция беше далеч по-неразвита държава от България, разтърсвана от военни преврати на всеки 10-на години.
  • 36 Нане

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Очакваме още 1млн. да изчезнат до 2-3 год.
  • 37 Една от Марс

    7 1 Отговор
    ...Ако знаеха що е Истина, и как ще отговарят един ден, нямаше да бъдат с Лъжата! Всичко се връща един ден и ще отговарят като "убийци" за грешките си в невидимия свят, няма да ги съдим, те сами са се осъдили за всичките си престъпления пред българския народ, но както и да е!..........
  • 38 ХА ХА ХА

    7 4 Отговор
    Навън вземат 5-6 000€ чисто, като са специалисти те им дават на половината, и тези като нашите управници .
  • 39 Я гледай

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Кабагайдаров":

    Нали все ревете, че няма животни и земеделие бе?Бойко ви бил карал.Кой да я свърши тая работа бе тарикат?Ако може значи баламите да газят в лайната, а ти да купуваш овче сирене за стотинки а?

    Коментиран от #49

  • 40 Jack Bauer

    5 0 Отговор
    Няма да ги върнат с 3000е, най-умните и кадърни печелят по над 30'000е на месец.
  • 41 Японеца

    10 4 Отговор
    Грък и мозък са две несъвместими неща! Тея са като сърбите, таверни, кафенета и мотори.

    Гръцки учен създал нещо има ли?

    Коментиран от #42

  • 42 Йонко - понко

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Японеца":

    Същото, важи и за нас българите все искаме някой, да се грижи и мисли за нас а това е пагубна психихология, винаги сме критични към другите без да виждаме себе си.
  • 43 Пенчо Умния

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хан Соло":

    От коментара ти се вижда колко ти е акъла
  • 44 Истина

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Много повече от нас и доказателството е, че след такава голяма криза се изправят .Хората живеят добре ,а ние сме робски завистлив народ.
  • 45 ????

    0 1 Отговор
    До 15.и здраве. Верно е, че пратите са у животновъди и строителни работници. А гърците не ги мислете. В 1944 са дошли в бг, затварят границите и остават в България и кога 1989 ги отвориха и заминаха нашите. Социалдемократи, но България не е Гърция. Много над бг са. 1989, магазинчета, 8 до 12, обядване, спане и в 16 часа разходка, но днес не знаем, покойници са. Евдокия
  • 46 asd

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тъй ще е":

    Да вземем теб под внимание... Разправяш наляво надясно какъв "антикомунист" си, родителите ти разправяли какви преданни комунисти са и са драпали да са членове на партията. Разлика? Няма! Все същата долнопробна пасмина си оставате. Хахахаха!
  • 47 Vw голф

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "коня":

    И да ги говориш тези неща, виновните за тях не ще се трогнат. По добре помисли как и по какъв начин собствено да помогнеш на България.
  • 48 Vw голф

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кабагайдаров":

    Скоро ял ли си истинско овче месо и овче мляко. Престол това станаха редки деликатеси.
  • 49 Хой

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Я гледай":

    Ама смарт 4к телевизор искаш нали?! Смарт телефон, компютър, качествена картина, бърз интернет навсякъде, нова кола, електро, с кАмпютър, самолет и тнт искаш нали?! Хората ти казаха, че не произвеждаш ли високи технологии не печелиш много ама тиквите не могат да го разберат. Нищо не ни пречи и от селско стопанство и туризъм да се изхранваме, ама прави ли се нещо, нищо. Проблема не е в младият висшист, а калпавото управление.
Новини по държави: