Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 12:34 4 643 31

САЩ ги очаква съдбата на СССР

  • сащ-
  • ссср-
  • русия-
  • съдба-
  • политици-
  • доналд тръмп

В Америка се е образувала партийна номенклатура, която много напомня на късния СССР

САЩ ги очаква съдбата на СССР - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ ги очаква съдбата на СССР, пише украинското издание “Главред“ в материал, цитиран от агенция "Фокус".

На предстоящите президентски избори тази година 74-годишният Доналд Тръмп ще се изправи срещу 78-годишния Джо Байдън или 79-годишния Бърни Сандърс. Картината е направо страховита! Американците ще гледат битката на младеещите с последни сили възрастни хора, на които според законите на стареенето мозъкът започва да намалява по размер още на 50 години. Отдавна се забелязва, че сближаването на средната възраст на политическия елит със средната продължителност на живота в страната винаги е сигурен знак, показващ края на жизнения цикъл на режим, проект или дори цяла цивилизация.

През 1917 г., когато болшевиките идват на власт, Владимир Илич Ленин, на 47 години, е най-старият член на правителството. Той е носел прякора „Стареца“. Всички останали народни комисари са били на възраст от 30 до 40 години. Така е започнал комунистическият проект. Оттогава средната възраст на номенклатурата на СССР започва постепенно да се увеличава. Червеният проект достигна своя пик в началото на 50-те години, след което започна да запада. Към момента на смъртта на Брежнев през 1982 г. СССР е напълно поразен от склеротични явления и средната възраст на неговото Политбюро е 70 години. Леонид Илич (Брежнев – бел. ред.) умира на 75-годишна възраст, достигнал старчески маразъм на управленския пост. Той бе заменен от "младия" 67-годишен Андропов, който вече безнадеждно болен и почива 1,5 години по-късно. Андропов беше заменен от едва живия 72-годишен Черненко, който почина няколко месеца по-късно. Агонизиращата номенклатура се опита да поеме свеж въздух с помощта на 54-годишния Горбачов, но нищо не можеше да се промени. СССР беше обречен. Няколко години по-късно животът на съветската система приключи.

Съединените щати станаха сила номер едно след Втората световна война, когато Америка концентрира 2/3 от световните златни резерви, повиши своя БВП на военни доставки за всички воюващи страни и през 1944 г. направи своя долар световната резервна валута, подкрепена от злато. Проектът Pax Americana се развива бързо и достига целта си в момента на убийството на 46-годишния Джон Ф. Кенеди. След това американците загубиха войната във Виетнам и обявиха фалит на долара, отказвайки да го обменят за злато. От тогава постепенно във всички области започнаха да се наблюдават застойни и склеротични явления. Всички процеси на разпад се ускориха рязко след разпадането на комунистическата система и изчезването на врага, който поддържаше известен тонус в американския елит. И на първо място, склерозата започна да напредва в политическата система, където т. нар. двупартийна елитна демокрация се оказа с много високи бариери за влизане, отсъствие на социални асансьори, царуваща бюрократизация, непотизъм и формиране на семейни и политически кланове, като клановете Буш или Клинтън. Сегашното състояние на американското политически истаблишмънт е много добре показано в сериала „Къща от карти“ с участието на Кевин Спейси.

Всъщност в Америка вече се е образувала партийна номенклатура, която много напомня номенклатурата на късния СССР. Сенаторите и конгресмените седят в Конгреса от десетилетия, където средната възраст бързо се приближава до известната мярка от 70 години. Геронтокрацията, която се е образувала в САЩ, е най-сигурният знак, че Pax Americana е към своя край. Америка е затрупана от вътрешни социални проблеми, изкривена от много финансови дисбаланси, има износена и разрушаваща се инфраструктура, но вече не е в състояние да се справи с предизвикателствата, защото геронтокрацията блокира инжектирането на млада кръв и не позволява необходимите промени.

Поради тази причина геронтокрациите не подлежат на реформи, а се унищожават заедно със страната. Крахът на всяка голяма империя, а Съединените щати са модерна империя, винаги настъпва след унизително поражение във война срещу дребен враг. СССР бързо се огъна след нахлуването в Афганистан. Америка ще рухне след втория си Виетнам. Възможно е това да се случи, след като САЩ влязат във война с Иран.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    58 10 Отговор
    Това е факт !

    Коментиран от #7

  • 2 Ванга вещицата съм

    42 9 Отговор
    Вярно е !
  • 3 смях

    22 54 Отговор
    Хахах - гладна кокошка просо сънува - тия мокри комунистически блянове ги слушаме вече 50 години … :)

    Коментиран от #5, #21

  • 4 Лелее

    29 2 Отговор
    Да заминава Borkata за съветник , да спаси “братята “ си , че туку виж при Разпад стихосбирките му стават ненужни ...
  • 5 Лелее

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "смях":

    Абе “посмей “ се , а после пийни чашка водичка с валерианче, че май няма още дълго да се “смееш”?
  • 6 бравоооо

    25 4 Отговор
    открихте америка!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Справедлив

    40 7 Отговор
    Това го пиша от няколко години по форумите.Причината за разпада на САЩ са в няколко аспекта-политически-дърти и корумпирани политици по върховете на властта,седящи десетилетия на троновете си.Икономическа-все по-голяма разлика между бедни и богати(1% американци държът 96% от нац.богатство на САЩ) . Другата причина-военното вмешателство по целият свят-все повече държави по света открито посочват САЩ за терористи.Другата причина-изменен ценности на обществото и лансиране на малцинствените искания-гейове,секти,джендъри и т.н...което води до голямо обществено разделение. Има и още причини-но символите няма да ми стигнат тук да ги опиша...

    Коментиран от #12

  • 9 Студент

    19 2 Отговор
    И точно заради смаляването на мозъка дртите нафталинени гноми след 50 да изчезват от парламента за да осигурим безплатно образование на младите за да въздигнат България от прахоляка
  • 10 Бърн

    8 22 Отговор
    Смехотворна статия, за всеки, който има дори съвсем, съвсем бегла представа от политческата обстановка в САЩ.

    Да твърдиш, че Сандърс и Тръмп са част от традиционната "партийна номенклатура" е меко казано абсурдно за всеки с повече от две мозъчни гънки и е все едно да твърдиш, че земята е плоска - аналогична достоверност имат "доказателствата" и за двете.

    Това, че САЩ имат проблеми е безспорен факт и дали (или даже по-скоро кога) ще ги "сполети съдбата на СССР" е интересно дискусия, но не и на базата на написаното по-горе.
  • 11 Панов

    8 14 Отговор
    Тия глупости ги слушам от 50 години;от ученик.
    То не беше фалит,долари на хартия,световен комунизъм и т.н.
    През това време големите комунисти си направиха капитализъм и накупиха имоти по запада.
    Другото е за балъците и лапни шаранита
  • 12 SS14

    9 24 Отговор

    До коментар #8 от "Справедлив":

    Развиваш някакви врели некипели ,изсмукани от пръстите опорки :) Колкото и да им е кофти на разни русофилски изменници,САЩ ще става все по-силна държава,а вероятността за разпад е нулев.Тея мантри с разпада ги чакаме вече 70г.,а досега само сесесерето се разпадна благодарение на САЩ,а сега и русия отива по тоя път.

    Коментиран от #24, #25

  • 13 Стефан

    14 4 Отговор
    Не само че бяхме по добрия строй, по добри стопани, по добри във оръжието, щеше да прекършим гръбнака на капитализма, НО се оказа че ВСИЧКИ соц страни сме взимали МИЛИАРДИ долари кредити, така че какво е подало някакво списание от държава дето вчера стана държава.
  • 14 Рашка с чашка

    10 6 Отговор
    Първо ще се разпадне Великобритания заради дъртата кралица, после САЩ, ако си изберат дърт президент. После следват Русия защото Путин е на 67 години, Китай - Си Дзинпин е на 66 и Турция - Ердоган е на 65 години. Глупости!
  • 15 NSDAP

    7 17 Отговор
    Много им се иска на руските еничари САЩ да се разпадне,но това няма да стане скоро.САЩ печата долара,а долара го позлват в цял свят.Благодарение на САЩ,днес руските еничари пишат във нета и изобшо имат с какво да пишат в нета.Единстеното,което мен ме притеснява е това,че в САЩ вече има много негри,тюрко-руснаци и тюрко-украинци.Те тровят средата и правят много престъпления,редом с латиносите,които държат нарко бизнеса.

    Коментиран от #19

  • 16 гост

    5 4 Отговор
    феик нюз абе това не е англия раши
  • 17 NSDAP

    5 14 Отговор
    Много ми е интересно,защо руснаците толкова много мразят американците.Още от 19 век,руснаци и американци си ближат оная работа и то взаимно.Същото е и с Великобритания.Когато Хитлер воюваше с комунягите,уж ,, антикомунистите" американци и англичани се прегърнаха и целунаха другаря Сталин.А къде забравяте и другаря Чърчил,дето заедно с руснсците правят геноцид в Прусия и избиват 2 млн братя германци?Дори по време на османското владичество, Великобритания и Русия пак са си съюзници и гледат да си поделят балканите така и да унищожат Османската империя.

    Коментиран от #20, #29

  • 18 Анонимен

    10 4 Отговор
    Въпросът е не дали а кога.Като всяка империя и нейния край ще дойде.Само с печатане на пари не става.Трябва и да се яде понякога.
  • 19 Лелеее

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "NSDAP":

    Браво “Страхотен “ ник, сложен , хамерски, при това на “маЙмуница “ написан ?
    Как го завъртя само а ?
    Тюрко - Украинци викаш а ?
  • 20 да си го кажем

    6 10 Отговор

    До коментар #17 от "NSDAP":

    Защото Русия се превърна в империята на злото,а света се раздели на два полюса с началото на СССР.Сини и червени.От тогава до сега Русия единствено вреди на света и е винаги против развитите западни страни.И не само.САЩ,Великобритания и СССР са били съюзници единствено,защото запада си е давал сметка,че ако Хитлер победи ,вече няма да има какво да го спре да завладее света.Друга причина няма.

    Коментиран от #23, #28

  • 21 Иван

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "смях":

    Не знам колко време ги слушаш, ама гериатрията по въркушката на американския елит не е измислица. Полуизперкали старчоци,здраво вкопчили се във властта
  • 22 Бай хой

    5 2 Отговор
    Скоро май хамитата че ручат доларес. Тик так, тик так.
  • 23 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "да си го кажем":

    Плоскомиские на петокласник, който вместо да тепа тролове в някоя електронна игра, се опитва да прави политически анализи. Светът не се раздели на два полюса в началото на СССР, а доста по-късно, ама с това ниво на мислене няма шанс да се сетиш кога точно стана това.

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "SS14":

    Абе клиничен кретен с пещерна грамотност!Знаеш ли колко възлизат външните и вътрешните дългове на разпадащата се държава?Имаш ли идея, колко е увеличен ръстът на бедност!Хайде заминавай за няколко месеца, макар, че от такива ментални изменени индивиди Америка има нужда!Кретен1
  • 25 Румяна Костова

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "SS14":

    Няма нулеви шансове при днешното световно господство на либерастите. Във Франция се разрушават католически катедрали, за да не обидят мюсюлманите, Жана Дарк се изхвърля от учебните програми пак по същите причини. В Англия на пребито момче, защото е носило кръстче на врата, директорът на училище мъмри родителите, че така е провокирало обидчивите мюсюлмански хулигани. А пък какво очаква Америка, ако по някакви причини печатницата и за пари не може да работи на пълна пара, не знаем. Всичко е възможно, този свят тотално е изкрейзил.
  • 26 да си го кажем

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    С това първо изречение показваш единствено,че твоя ден е свързан с трепане на тролове по видео игрите.
  • 27 Orthodox

    1 2 Отговор
    Който иска да си изясни по-дълбоко въпроса за бъдещето на САЩ, да прочете книгата на известния руски политолог и писател Олег Платонов "Защо ще загине Америка". Там достатъчно подробно и аргументирано е доказана неизбежността на разпадането на северноамериканската свърхдържава, като са използвани подробни анализи на всички сфери на нейното обществено битие - от политиката през бизнеса до духовността. Най-дълбоката причина за идващия край обаче е изместването на Бога в щатската обществена парадигма от мамона (материалното богатство), което винаги и неизбежно в историята е било, е и ще бъде гарантирана причина за разпада на която и да е част от човечеството - от отделната личност до цели империи.
  • 28 бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "да си го кажем":

    говориш пълни глупости
  • 29 бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "NSDAP":

    и ти си говориш с оная работа, по-близо до истината ще бъде ако кажеш: " Много ми е интересно защо американците толкова мразят руснаците"...
  • 30 факт

    3 0 Отговор
    то вяка империя рано или късно се разпада!
  • 31 незнайко

    2 0 Отговор
    Как света изведнъж ще нарасне с още 49 ДЪРЖАВИ ! Може и по малко да са но такава е постановката !!!