Last news in Fakti

12 Март, 2020 06:30 5 682 84

Когато литовците казаха "сбогом" на Москва

  • литва-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • червена армия

Събитията в Литва бяха първата пролетна птичка-предвестник на разпадането на СССР

Когато литовците казаха "сбогом" на Москва - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 30 г. литовците извършиха нещо нечувано: обявиха своята независимост от СССР. Събитията във Вилнюс и до днес плашат Кремъл, пише Константин Егерт.

Събитията в Литва бяха първата пролетна птичка-предвестник на разпадането на СССР и дадоха изначален тласък за верига от последващи процеси в и без това разклатената съветска сфера на влияние.

В онзи мартенски ден новоизбраният Върховен съвет на Литовската съветска социалистическа република се преименува на „Върховен съвет на република Литва" и обяви независимостта на страната от СССР. А още по-точно – обяви възстановяването на независимата литовска държава - близо 50 години след нейното окупиране и анексиране от Йосиф Сталин.

Събитията в Литва бяха първата пролетна птичка-предвестник на разпадането на СССР и дадоха изначален тласък за верига от последващи процеси в и без това разклатената съветска сфера на влияние.

В онзи мартенски ден новоизбраният Върховен съвет на Литовската съветска социалистическа република се преименува на „Върховен съвет на република Литва" и обяви независимостта на страната от СССР. А още по-точно – обяви възстановяването на независимата литовска държава - близо 50 години след нейното окупиране и анексиране от Йосиф Сталин.

Точно както постъпи по време на събитията на киевския площад „Майдан" през 2014 година, днес пропагандната машина на Путин се опитва да представи случилото се във Вилнюс през март 1990 като „националистически преврат", подкрепян от вечния „виновник за всички злини" – Съединените американски щати.

Днешното руско ръководство игнорира не само факта, че литовците просто искаха да напуснат СССР, но и важното обстоятелство, че го направиха законно и в съответствие с конституцията – а не чрез „преврат", „бунт" или „сепаратизъм". Това уточнение е изключително важно. Режимът на Путин не само използва съветската империална носталгия, за да циментира антизападните нагласи като доминираща идеология в съвременна Русия, но и се опитва да попречи на руското общество да вземе в свои ръце собствената си съдба.

Събитията във Вилнюс от 1990 (точно както и тези в Киев през 2014) са важни, но и много плашещи за Кремъл, защото демонстрират как точно могат да се случат нещата, макар и по два различни начина.

А днешните московски управници не желаят повече първи пролетни птички и отчаяно се опитват да предотвратят появата им и на други места.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кор за DW

    75 99 Отговор
    DW = мръсна пропагандна машина
  • 2 ЗЕВС

    62 90 Отговор
    Поради растящата параноя от комунизма, е издадена секретна заповед NSC-4A Washington, December 9, 1947. за започване на психологически и бойни операции в Европа.
    ЦРУ основава подразделение за подривни действия.
    Под прикритието „национална сигурност“, тези подразделения започват програми, за атентати, програми за промиване на мозъци, цивилен шпионаж, трафик на наркотици, нелегална търговия с оръжие, разпалване на граждански войни и сваляне на чужди правителства.
    Радио „Гласът на Америка", „Свободна Европа" и „Дойче веле" са сред най- активните в опитите да се манипулират фактите и да се внесе объркване в съзнанието на хората. Медията „Дойче веле" стартира през 3 май 1953 г. с основна дейност,манипулиране на общественото мнение и промиване на мозъци.
    Масираната пропаганда в България на „Дойче веле" започва от 1 август 1963 г. когато, към радиото е създадена и българска редакция. Пропагандата на „Дойче веле" има за цел да въздейства върху възгледите или поведението на хората, като в общия случай това се постига чрез съзнателна манипулация.
    За постигането на тези цели „Дойче веле“се излъчва на 30 езика с над 1500 раболепни люде, от 60 националности. Годишната издръжка на DW струва на германските данъкоплатци над 280 млн. евро. В разпространяването на агитацията усложливо се включват и наши медии, като „Факти" и др., които осигуряват допълнително тиражиране!
  • 3 Да де

    70 97 Отговор
    И како сега-мед и масло ли потече в Латвия...? СССР се разпадна единствено заради мекотелото и предателя Горбачов-факт! А латвийците както и цяла Източна Европа бяха дадени на Сталин от Чърчил-салфетката на Чърчил....Та ДВеле да не пуска тук толкова много либерални и соросоидни сълзи и сополи

    Коментиран от #18, #21

  • 4 Видял

    65 86 Отговор
    Незнам от какво са се уж отървали латвийците,ама няколко пъти съм имал курсове до балтийските държави и мога да кажа че само около столиците им нещо"мърда" . Останалото е пустош като нашият северозапад.Пристанищата им с капацитет като испанските и италянските са затворени на 80% . Какво европейско светло бъдеще е това незнам
  • 5 Законно

    56 92 Отговор
    Законно са се отцепили, колкото РБългария законно влезе в нато и ес, някой да е правил референдум, някой да е питал хората?

    Коментиран от #22, #26

  • 6 Хахаха

    92 72 Отговор
    Литва, Латвия и Естония СА богати държави, защото хората поискаха демокрация, развиха човешкия си потенциал и се приобщиха към Запада.
    Русия е кочина, която мачка хората и разчита само на нефт.
    България бавно и мъчително се изтръгва от ноктите на Кремъл.
    Сега България е много по-богата и просперираща, и от най-развития соц. период.

    Коментиран от #68

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 простофоб

    42 11 Отговор

    До коментар #7 от "бочо":

    Какво чакаш? Хайде, окачи се сам!
  • 9 когато фактите говорят

    78 51 Отговор
    За "ползата" от СССР комунизма е достатъчно само да погледнем качеството (стандарта) на живота в Литва ,Латвия и Естония ,да видим БВТ на всяка от тях ,да видим средният доход на глава от населението ,продължителността на живот и покупателната способност и да ги сравним с мизерията в Путиновата РФ . Друго - не е нужно !
  • 10 kvy

    49 65 Отговор
    До DW, а защо не давате независимост на Каталуния или на Шотландия?

    Коментиран от #24

  • 11 Стефка

    39 79 Отговор
    На дойче зеле глупостите не четем!

    Коментиран от #20, #34

  • 12 Zezo

    77 38 Отговор
    Литва не ще комунизъм и комунистите. Живеят си както те искат и влязоха в ЕС. И другите бивши републики на ссср биха шута на руснаците. Що ли?
  • 13 Рубладжийче

    69 36 Отговор
    Само задунайските руски роби си искат российката!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Истината

    63 37 Отговор
    Колкото по далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията! Дори Беларус не иска близки връзки с мръсната руска кочина!

    Коментиран от #27

  • 16 Истината

    60 36 Отговор
    Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани  чудовищни морални уроди при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лайната, в които иска да потопи целия свят.

    Коментиран от #47

  • 17 Наблюдател

    59 31 Отговор
    В "тюрмата на народите" каквато беше руската империя  а след нея СССР единствено руския надзирател беше добре а другите нации бяха мачкани и потискани. Днес рефлекса на надзирателят да репресира другите народи все още е силен, но възможностите да мачка са намалели. Затова руснаците са като побеснели кучета, защото още една възможност за потискане на другите е премахната.
  • 18 Zezo

    61 30 Отговор

    До коментар #3 от "Да де":

    Важното е,че биха шута на руснаците. Сега са в ЕС. Не съм чул да се оплакват. То и другите републики се отцепиха от комунистическия рай след разпадането на СССР.
  • 19 копейки

    61 30 Отговор
    Хи ,хи !!! Тук (по горе) една копейка се опитва да ни убеди ,че в Русия се живее (и се е живеело) по добре ,отколкото в Литва ???!!!
    Ще ни уморят от смях кремльовските тролетарии ,ще ни уморят !!!
  • 20 Zezo

    53 24 Отговор

    До коментар #11 от "Стефка":

    Що,бе другари. Вервайте на Дума,Сега, Комсомольская правда.
  • 21 фатмак

    37 13 Отговор

    До коментар #3 от "Да де":

    Каква Латвия, бе соц каун? В статията пише за Литва, мaмитo ти глупаво да ева.
  • 22 Zezo

    52 22 Отговор

    До коментар #5 от "Законно":

    По конституцията на България референдум по външната политика не се прави. При избори, ХОРАТА определят на къде да върви държавата. Доколкото знам и другарите са за ЕС. Макар,че се ослушват като гърмени зайци. Преди години искаха да ни направят 16 република на СССР. Не си спомням да са питали народа.

    Коментиран от #36, #39

  • 23 Абе...

    50 20 Отговор
    Хора запитатай те се защо всички бивши републики в СССР, и държавите от соц лагера бягат от руснаците като от чумави? Защото са живели добре ли ? Ако бяха останали в руската орбита, сега добре ли щяха да живеят в кочината? Никой не бяга от хубавото, всеки бяга от лошото. Сега почти всички бивши сме в ЕС, и сме в пъти, в пъти по- добре от онова време.
  • 24 Zezo

    44 16 Отговор

    До коментар #10 от "kvy":

    Защото,там нема комунизъм. Щом искат,да се отделят.DW не разделя държави. Това го решават хората в самите държави. Надявам се,че Каталуния и Шотландия няма да станат републики на Русия.
  • 25 Surg

    32 18 Отговор
    https://bb.lv/statja/ekonomika/2019/04/06/kak-zhivut-pribaltiyskie-strany-po-sravneniyu-s-rossiey

    Россия — $25 650


    Литва — $30 705

    Латвия — $26 359

    Эстония — $29 233
    Как видно из расчетов, все страны Прибалтики живут лучше России. Россияне, по доходу на душу населения, стоят примерно на уровне Латвии.

    Если принять во внимание, что основой ВВП России служит добыча газа и нефти, доходы от которой пилит не самая большая кучка людей, а в прибалтийских странах это все-таки реальные товары и услуги. Можно гипотетически сравнить, сколько разворовывается из бюджета России и стран Прибалтики.
    толкоз за кой как живее днес там

    Коментиран от #67

  • 26 pepy

    81 9 Отговор

    До коментар #5 от "Законно":

    Парламентът гласува с огромно мнозинство /в това число и членове на комунистическата партия/, според действащите конституция и закони, но Москва не дава.

    Кремъл обаче признава независимостта чак след неуспешния пуч от август 1991 год...
  • 27 Смешко

    20 32 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Литва преди 1990 г - 3 689 000 население
    Литва сега - 2 800 000 население
    Коментирай това...

    Коментиран от #30, #45

  • 28 Дориан

    15 75 Отговор
    Браво, 28 години независимост и постиженията са налице. Една трета от населението към 1991 е безвъзвратно загубена. Видими резултати!
    Червената армия е трябвало да мачка както се е мачкало на Тянанмън. Ако в Китай бяха позволили такива смешници да се правят на интересни, едва ли сега щеше да е това чудо.

    Коментиран от #80

  • 29 Игор Додон

    14 69 Отговор
    Онези мелези излизат законно по конституция, сега Крим също влиза законно по конституция.
  • 30 гост

    50 15 Отговор

    До коментар #27 от "Смешко":

    Няма какво да се коментира,Представи си ,че Русия отвори границите си като Литва. Допускам ,че ще стане като във вица от времето на соца.Путин ще се качи на дърво ,да не го прегази тълпата.

    Коментиран от #84

  • 31 Дориан Попа

    20 71 Отговор
    В Дойче веле има повече новини за Русия отколкото в руските медии. Показателно е, че на тъпия немец трябва да му се натяква как в някаква страна там живеели зле и той да си живее в измислен свят. Вместо това се крие пандемията с вируса и се излагат измислени цифри. Сериозни мерки не се вземат.
  • 32 Петро

    19 70 Отговор
    Честита им независимост и след 50 години като загинат като нация да разчистят малко терена за нови руски области

    Коментиран от #41

  • 33 Русороб

    45 15 Отговор
    Добре да предположим че ДВ са пропагандна машина и изкривяват фактите, може ли някой високопарен полезен идиот да обясни (може и на каруцарски) какво се случи и да обори ДВ?

    Коментиран от #43

  • 34 pepy

    74 16 Отговор

    До коментар #11 от "Стефка":

    "На дойче зеле глупостите не четем!"

    След като пишете тук явно четете, но истината след като не е казана от Кремъл обаче не ви харесва - типично за кремълофилите...

    Коментиран от #46

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дебелотоягов

    14 61 Отговор

    До коментар #22 от "Zezo":

    И по конституцията на Великобритания не се ИЗИСКВАШЕ ,предвиждаше референдум за външната и политика-влизане и излизане от ЕС!!НО ВЛАСТТА НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ И СТАНА БРЕКЗИТ!!!Та,кой се страхува от мнението на народа и изпълнява чужди изисквания??САМО СЕ СМЕНИХА ГОСПОДАРИТЕ -ДИРИГЕНТИ!! И,каква ни е файдата ?ДОСЕГА ОТ ЕС??В икономическо отношение пак сме само пазар,работна сила и суровинна база,във финансово-според ДЪРЖАВНАТА СТАТИСТИКА СМЕ ДАЛИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ВНОСКИ НА ЕС,ОТКОЛКОТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ!!А във военно отношение-НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ НИЩО ДАРОМ ОТ ЕС И НАТО!!НАПРОТИВ!-УЧАСТВАМЕ С МИСИИ С РАЗХОДИ И ЖЕРТВИ,КАТО ЧЕ ЛИ МЕ БОЛИ Х.Я ЗА РАЗКЪСАНИТЕ ИРАК,АФГАНИСТАН И Т.Н.Ето,вчера обявиха от НАТО и ЕС във връзка с исканията им за мигрантите,че досега са им дали на Турция над 6 милиарда за модернизиране на военни А и досега на Гърция и Турция даваха БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПО 1.5 ДО 3 милиарда долара годишно военна помощ!! За модернизиране та базите,техника и радарни системи??Ние платихме ли си мижавите 6-8 самолетчета предварително?Ще дойдат след 4 години???И,както каза човекът по-горе,защо не дават автономия и независимост на Шотландия;Каталуния,Ирландия?Или да съдействат на 15 милиона кюрди в Турция да си създадат държава?, Да атакуват Турция с такова предложение,вместо да приемат измислените емигранти от 10 азиатски и африкански страни!!Ето колко са "умни" нашите партньори в ЕС...Защото,какви измислени "държави" са Македония,Косово,Черна гора ,с население под 1 до 2 милион
  • 37 ай де бе

    13 40 Отговор
    Абе, кога иракчани ще кажат "сбогом"на Вашингтон, а??
  • 38 Zezo

    29 11 Отговор
    Другарю Дебелотоягов. Ами Президента, товариш Радев да инициира такъв референдум. БСП да инициира такъв референдум. Който иска отделяне на България от ЕС да инициира такъв референдум. От десет години сме в ЕС но никой не го прави. Що ли? Можем да се инициира референдум да станем поредната губерния на Русия. Никой не го прави. Що ли?
  • 39 НеЕС

    14 60 Отговор

    До коментар #22 от "Zezo":

    Така наречения "Европейски съюз" всъщност НЕ е никакъв СЪЮЗ!!!
    Защото "СЪЮЗЪТ" е ДОБРОВОЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОТДЕЛНИ НЕЗАВИСИМИ държави!
    След като ВСИЧКО се РЕГЛАМЕНТИРА и определя от Централата в Брюксел и отделните страни СА ДЛЪЖНИ да изпълняват нейните решения,то за какъв "съюз" става въпрос?!?!?!
    НЯМА "съюз".Това си е ЧИСТА ПРОБА съвременна ,ИЗЛЪСКАНА С ЛУСТРО ...ДИКТАТУРА!
    Измислените "ПРО ФОРМА" "ЕП" и "ЕК" са ЗАВЕСИТЕ,зад които се развиват.

    За 16 република на СССР -дали са искали, незнам, но не станахме, за сметка на това с подписването на Лисабонския договор загубихме суверенитета си и станахме географска територия в ЕС.

    Подписан е тайно в Лисабон на 13.12.2007 зад гърба на европейските народи, БЕЗ ДА Е БИЛ ПОДЛАГАН ЗА ОДОБРЕНИЕ от тях;
    · ПО-СИЛЕН Е ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ КОНСТИТУЦИИ и закони, парламенти и държавни глави;
    · ПАРЛАМЕНТЪТ С ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НЯМА НИКАКВА ВЛАСТ ДА СЪЗДАВА И ГЛАСУВА ЗАКОНИ, може само да ги обсъжда, ако получи абсолютно мнозинство от евродепутатите.
    · ЕК НИКОЙ НЕ Я ИЗБИРА, НО ТЯ ПРАВИ ЗАКОНИТЕ. В ЕК има 3000 комисии евробюрократи, пишещи закони, без да сме ги избирали. ЕК предава законите в Съвета на ЕС и той принципно ги гласува без обсъждане, Парламент няма!
    · Президентът на Съвета на ЕС не е избран от никого, но може да подписва задължаващи международни договори.
    · „Въздържането“ при гласуване е забранено, разрешено е само „конструктивното въздържане“, т.е. „за“ JJJ.
    · Съдът на ЕС е съставен от съдии, които се избир

    Коментиран от #50

  • 40 НеЕС

    8 57 Отговор
    · Съдът на ЕС е съставен от съдии, които се избират от бюрократите и политиците, поради което „независимостта“ му е смехотворна. Той е по-силен от всеки конституционен съд, касационен съд, върховен съд
    · Стачките са забранени.
    · Държавите нямат право да решават какво да строят и как да развиват икономиката си – само по проекти на ЕК.

    Коментиран от #52

  • 41 Zezo

    52 9 Отговор

    До коментар #32 от "Петро":

    Май СССР загина. Литва остава. След 50 години нищо се не знае

    Коментиран от #44, #77

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дориан

    10 51 Отговор

    До коментар #33 от "Русороб":

    5 тайни служби с дузини отдели не бездействат, а също така 19 трилиона външен дълг не се постига толкова лесно. Какво се случи? Външно финансиране и подклаждане на напрежението, както в Хонг Конг
  • 44 Петро

    11 58 Отговор

    До коментар #41 от "Zezo":

    Литва също ще изчезне. Кой знае за това джудже? Трябва да се освободи жизнено пространство за други нации

    Коментиран от #48, #81

  • 45 Zezo

    46 11 Отговор

    До коментар #27 от "Смешко":

    Хората от Литва могат да живеят където пожелаят в ЕС. Това е ЕС а не Социалистически ЛАГЕР. Искат да живеят нормално и свободно. А имаш ли представа колко руснаци живеят на Запад. Мноооого милиони. Що ли?

    Коментиран от #65

  • 46 Игор Додон

    11 60 Отговор

    До коментар #34 от "pepy":

    Типично и за тъпите изкривени шваби. Щом не е нещо про- джендърско, либерално, мигрантска и тема подобни, няма как. Изкажеш мнение и вече си фашист, нацист, расист. Като толкова величаете онези орки, следете малко медиите? О, чакай. Прости сте и не знаете нищо по-различно от Мало Бучино и околия.

    Коментиран от #54

  • 47 Дориан

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Проявите на расизъм и ксенофобия са наказуеми. Както антисемитизмът, така и всички други форми носят единствено наказания

    Коментиран от #49

  • 48 Истината

    47 12 Отговор

    До коментар #44 от "Петро":

    Първият етап от разпадането на руската империя бе през 1918 година, вторият през 1991 а сега предстои третия.
  • 49 Истината

    46 15 Отговор

    До коментар #47 от "Дориан":

    Русия е една от най-ксенофобските и антесемитски държави. Руските роби също!
  • 50 Zezo

    50 12 Отговор

    До коментар #39 от "НеЕС":

    Всяка страна в ЕС е подала ДОБРОВОЛНО молба,чрез своето правителство, за членство в НАТО и ЕС. Иначе никой не ти предлага да си в общността. Ако искаш влизаш,ако искаш излизаш. При соца ако искаш да напуснеш соцЛАГЕРА,т и пращат танкове. Справка Унгария-1958г Чехословакия-1968г. Комунизъм.

    Коментиран от #60

  • 51 Дориан Попа

    15 40 Отговор
    И тук личи колко безработни гамени има, които явно само Русия им е в главата. Колко сте комплексирани? Явно малкото ви щастие за деня е да почнете да плюете

    Коментиран от #53, #56

  • 52 Zezo

    34 6 Отговор

    До коментар #40 от "НеЕС":

    Уважаеми Другарю Нес. ЕС контролира проекти за които ДАВА ПАРИ.Примерно моста Видин-Калафат. Не съм чул ЕС да е забранил доизграждането на АМ ХЕМУС. Тя се плаща изцяло от бюджета. Оставам с уважение.

    Коментиран от #59

  • 53 Истината

    53 9 Отговор

    До коментар #51 от "Дориан Попа":

    Путлерастите обичате Русия, но само от далеч. Нито вие нито някой от нашите семейства учи или работи в мръсната руска кочина. И дори жените ви са са рускини предпочитат да живеят в България и никога не са пожелали да се завърнат отново в Русия.

    Коментиран от #75

  • 54 pepy

    70 7 Отговор

    До коментар #46 от "Игор Додон":

    "... Типично и за тъпите изкривени шваби. Щом не е нещо про- джендърско..."

    Какво са ти виновни медиите на шваби, французи, англичани, поляци и т.н. Благодарение на тях научихте още една дума /освен любимата ви - фашисти/ и когато няма доводи бързате да я използвате - ама то всичко си е от главата...

    Като не ти харесват - просто не ги четеш. Четеш официозите на Кремъл, шапка на тояга, живееш си живота и т.н....
  • 55 пичо

    11 45 Отговор
    Като видя Дойче веле и почвам да се смея.
    Статиите им са за промити мозъци.

    Коментиран от #61

  • 56 Zezo

    16 3 Отговор

    До коментар #51 от "Дориан Попа":

    Уважаеми Другарю Дориан. Имам свободно време и го използвам както преценя. Може да ми забраните да пиша по сайтовете,но в някое друго време-преди 30 години. Ако съм ВИ засегнал,приемете моите искрени извинения.
  • 57 123

    9 48 Отговор
    А защо Дойче зеле не подкрепи сепаратиските движение в Донбас, Каталуния,Шотландия пак едните може а за другите не може.
    Поредната Соросоидна помия

    Коментиран от #58

  • 58 42 рубли за 1 лев

    37 6 Отговор

    До коментар #57 от "123":

    И да тракате ,и да не тракате щуротии и лъготии - фктите са ясни : Русия е изолирана икономиески и политически ,практически няма съюзници ( ако смята някой ,че Сев. Корея ,Куба и Венецуела са съюзници - бърка) ,няма икономика ,има мизерна и допотопна индустрия и военна и добивна промишленост и ... толкова ! Военните авантюри на Путин ( правят се за забаломосване на мужиците) съвсем изтощиха нещастна Русия и е време - мандалото да хлопне.
  • 59 НеЕС

    9 54 Отговор

    До коментар #52 от "Zezo":

    А,някога питал ли си се, защо ЕС финансира само в пътища,но не и в икономиката на бедните страни??

    Коментиран от #72

  • 60 НеЕС

    6 56 Отговор

    До коментар #50 от "Zezo":

    Да, бе, тоя ги приказвай на баба ми. Все едно да кажеш, че Луканов сам спря плащанията по външния ни дълг, та срина страната ни тотално, за да се разграби.А, то се оказа, че е бил американски послушник, същото е и с управляващите- вкараха ни в ЕС, без референдум.
    ___
    И справката за Унгария-1958г Чехословакия-1968г. ти е грешна.
    Малко след ВСВ във Вашингтон е подписано НАТО.
    Няколко години след това СССР кандидатства за член на НАТО, но е отхвърлен.
    Е,как няма да има груба сила и човешки жертви след като НАТО показа своята насока.
    СИВ и НАТО са обвързани с договори,за спазването им големите прилагат различни методи.Едните с танкове-Чехословакия,другите с Протестни мрежи и Цветни революции,сваляне на правителства-Франция в края на 60-те,които принудиха анти-натовеца Де Гол да подаде оставка.

    Коментиран от #73

  • 61 pepy

    55 6 Отговор

    До коментар #55 от "пичо":

    "Като видя Дойче веле и почвам да се смея.
    Статиите им са за промити мозъци."

    Чети само изцепките на кремълофилите и ще се смееш още повече на промитите им мозъци...

    Коментиран от #62

  • 62 Сибирь

    2 41 Отговор

    До коментар #61 от "pepy":

    Тъй като гледам си най-голямият експерт тук , та да те питем ,колко литовица и латвиеца познаваш? Защото аз с тия хора работя и имам много приятели. Същата мизерия както и в България,даже на места и по-голяма! Имаха пазари за земеделска и хранителна продукция в Русия,печелеха от транзит ,имаха даже и тежка промишленост и машиностороене.Сега нямат нищо! Отделно има места в Латвия ,където натовец не влиза,защото ги пребиват от бой . Толкова ги обичат.

    Коментиран от #63

  • 63 pepy

    42 4 Отговор

    До коментар #62 от "Сибирь":

    Никъде не твърдя, че съм експерт по Литва, Латвия или Молдова примерно.

    По-големи "експерти" обаче по всичко от кремълофилите няма. Най-вероятно понеже не знаят или са забравили как се дотираше всичко в СИВ и къде отиваше голямата печалба - търговията в преводни рубли вървеше, в ТКЗС-то плащаха по 20 ст. на трудоден, българските цигари в СССР струваха 1/3 от същите в НРБ и т.н.

    Колкото до хората, които познаваш - свят голям и хора всякакви, а да се обобщава по единични случаи е типично болшевишки прийом...

    Коментиран от #66, #69, #70

  • 64 голям

    1 13 Отговор
    праз......
  • 65 Смешко

    2 29 Отговор

    До коментар #45 от "Zezo":

    Зезо ли си, Цецо ли си...ама можеш ли да ми кажеш колко мноооооооого руснаци живеят на запад? Защото аз знам, че мнооооооого българи избягаха от българския рай, кажи го 1/3...нямам данни от Русия да са заминали дори и 1/10...

    Коментиран от #74

  • 66 Смешко

    1 34 Отговор

    До коментар #63 от "pepy":

    Публикувано във факти.бг: Колкото до хората, които познаваш - свят голям и хора всякакви, а да се обобщава по единични случаи е типично болшевишки прийом...
    Публикувано във факти.бг: По-големи "експерти" обаче по всичко от кремълофилите няма.
    И сега не разбрах, ти болшевик ли си? :):)
  • 67 7786

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Surg":

    На България е 8, къде се намира в твоята статистика, а?
  • 68 Гошо

    1 23 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Да ама нещо взеха да разправят че за сегашното им положение пак Русия им е виновна Гледат корабите как вместо в Талин Рига или Клайпеда отиват мало по на север и вземат че влязат в Уст Луга
  • 69 Гошо

    1 25 Отговор

    До коментар #63 от "pepy":

    Е и от къде идваха тия пари да се дотира всичко
  • 70 Гошо

    1 14 Отговор

    До коментар #63 от "pepy":

    Е и от къде идваха тия пари да се дотира всичко
  • 71 ПЕНКО

    1 20 Отговор
    ЗАЩО ТОГАВА ЦЯЛАТА ИМ ГАЗИФИКАЦИЯ Е С РУСКИ ГАЗ !?!? ВТЕЧНЕНИЯ ОТ САЩ Е САМО ИМИТАЦИЯ НА ИНТЕРЕСИ !!!
  • 72 Zezo

    19 1 Отговор

    До коментар #59 от "НеЕС":

    Щото нашата инфраструктура / пътища / е от соца и е слабо развита. Летища,пътища,канализация и т.н. са стари, изхабени, не отговарят на изискванията на съвременния бизнес. Като ги направим,ще доидат и големите промишлени инвестиции.Гледал си по филмите в ЕС какви,магистрали,летища,плавателни канали и т.н. имат.

    Коментиран от #82

  • 73 Zezo

    18 3 Отговор

    До коментар #60 от "НеЕС":

    СССР кандидатствал за член на НАТО. Смех,смех,смех. Човече толкова много скоро не съм се смял. Вервайте ми.

    Коментиран от #78, #83

  • 74 Zezo

    18 3 Отговор

    До коментар #65 от "Смешко":

    Уважаеми Смешко. Голямото преселение на Българи на Запад стана веднага след срива на Комунизма в България. Хората бягаха от Комунистическия рай и отиваха при"Умиращия капитализъм". Над един милион млади и квалифицирани българи избягаха,без паспорт,без визи,без пари.Бягаха от Комунистите. Сега сме в ЕС. Всеки може да живее където пожелае. А България 45 години под комунистически ботуш,как няма да е изостанала. А ти ще ми кажеш ли защо не бягат към Русия, Монголия,Северна корея?

    Коментиран от #76

  • 75 селянин 1

    2 14 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Истината е одил на,,гости,,при шльока изотзадзе,ама си е забравил-греста,ама от болка забрави да спомене,,западната,,перестройка на товарищ горбачов-обединителя на ГДР и ФРГ.
  • 76 Смешко

    1 14 Отговор

    До коментар #74 от "Zezo":

    Неуважаеми Зезо. Голямото преселение на българите на Запад, не е спирало, макар вече да сме в евроатлантическия рай. А комунизъм в България никога не е имало, но имаше индустрия, селско стопанство, образование, здравеопазване и най-важното - работа за всички. Та думата ми е , че ако тези, заминалите на запад, решат да се върнат, защото си обичат родината, и за тях няма работа, теб ще обесят първи...
  • 77 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "Zezo":

    Знае се едно - след 50 години теб няма да те има.
  • 78 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 8 Отговор

    До коментар #73 от "Zezo":

    ............и след като е отхвърлена СССРусията създава "Варшавския договор". "Историята пази своите мръсни тайни в гащи с як ластик"
  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор
    Поляната с възпоменателни кръстове на избитите литовци пред телевизионната кула във Вилнюс е незабравим спомен...
  • 80 Просто човек

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дориан":

    Я МАРШ В СЕВЕРНА КОРЕЯ БЕ КОМУНИСТИЧЕСКА ГНИДО!
  • 81 Просто човек

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Петро":

    Ми дай по същата логика да премахнем от картата "измислена" България.
  • 82 НеЕС

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "Zezo":

    ЕС не инвестира в икономика, а в пътища заради изгодата на големите западни държави. Пътищата ги интересуват заради огромното количество стока която вкарват за техните вериги магазини, и не само, и за огромните ни евтини природни ресурси, които изкарват.
    Затова и не случайно главното условие за приемането ни в ЕС, бе закриването на ядрени ни мощности – рекет, който отслаби допълнително икономиката и вкара енергетиката в задънена улица. А, евтината енергетиката е основата за развитие на индустрията на всяка една страна.
  • 83 НеЕС

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Zezo":

    Ами толкова ли е трудно да отвориш официалната страница на НАТО, бе смешко!
    И там си пише - " Северноатлантическия договор, който е подписан във Вашингтон на 4 април 1949 г....
    През 1954 г. Съветският съюз предлага да се присъедини към НАТО, но е отхвърлен..."

    В отговор на НАТО държавите от Източния блок – Организация на Варшавския договор, СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ) се създават през 1955 г.
    Не знам като сте толкова боси, защо сте седнали да пишете щуротии по тия форуми?!
  • 84 9696

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Границите на Русия са отворени. Не пиши глупости преди да се информираш.