Last news in Fakti

24 Юли, 2012 13:01 1 024 0

Китай иска да строи реактори във Великобритания

  • великобритания-
  • енергетика-
  • китай-
  • аец-
  • реактори
Китай иска да строи реактори във Великобритания - 1
АЕЦ в Шефийлд

Китай е на път да направи сериозно разместване в енергийния сектор на Великобритания. Пекин е готов да инвестира милиарди на Острова, за да строи няколко нови ядрени централи. Високопоставени китайски емисари водят сериозни преговори с британското министерство на енергетиката и климатичните промени, пише сайтът EurАctiv. Става дума за появата на максимум 5 нови реактора за сумата от 35 млрд паунда.

Международната екологична организация „Грийнпийс“ определи китайските амбиции като ход на отчаяние. Други предупредиха за рисковете от строителството на нови ядрени реактори. От гледна точка на финансирането китайските компании изглеждат стабилни, поради държавните дялове в тях.

Британското правителство обаче гледа прагматично на въпроса, особено на фона на актуалните спорове за субсидии  с френската компания EDF - най-сериозният играч на британската ядрена енергетика с най-подробни планове за строеж на нови централи.

Китай ползва собствени реактори от 1994 година. Нещо повече, многолюдната страна гледа на Великобритания като на чудесна витрина, на която може да изложи на показ напредналите си технологии. Китайски компании са инвестирали в британската инфраструктура, нефтена индустрия, пристанищата и най-различни други сектори.

През май енергийният министър на страната Чарлз Хендри заяви, че няма нищо против китайските инвестиции на Албиона. 

В момента Великобритания разполага с 9 АЕЦ-а с общо 16 реактора. EDF е оператор на 8 от централите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА