Last news in Fakti

26 Юли, 2012 10:15 997 1

Рияд готви нова резолюция в ООН за Сирия

  • сирия-
  • война-
  • оон
Рияд готви нова резолюция в ООН за Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия ще предложи на Общото събрание на ООН да приеме резолюция за Сирия, в която да се споменава заплахата на Дамаск, че ще използва химически оръжия при външна интервенция, съобщи саудитският представител в ООН, цитиран от АП.

Този проект за резолюция ще бъде внесен през следващите дни и ще може да бъде гласуван вероятно в началото на следващата седмица, уточни Абдула ал Муалими пред журналисти. Тази инициатива на Саудитска Арабия, която както и други страни от Персийския залив подкрепя сирийската опозиция, идва след провала миналия четвъртък на СС на ООН за приемане на западна резолюция за санкции срещу Сирия.

Тогава предложената резолюция бе блокирана от ветото на Русия и Китай. На въпрос дали саудитският текст ще споменава заплахата с химически оръжия Ал Муалими заяви, че "той ще включва всички съществени въпроси в сирийската ситуация". Според други дипломати в ООН резолюцията може да поиска от 193-те страни членки на ООН да бъдат приложени същите икономически санкции като тези на Арабската лига срещу Сирия. Според същите дипломати в този случай Русия и Китай ще гласуват против текста.

В същото време в Сирия продължиха сблъсъците в град Алепо. Правителствените войски се опитват да си върнат контрола върху части от града, които бяха превзети от Свободната сирийска армия.

Според някои анализатори боевете в Алепо излагат на риск сигурността в целия регион. В града живеят над два милиона души и близостта с турската граница може да накара сирийците масово да потърсят убежище на север, въвличайки в конфликта и други държави.

Международните наблюдатели разчитат тези събития като признак за отслабването на режима в Дамаск.

Междувременно стана известно, че

още двама посланици на Сирия в ОАЕ и Кипър са напуснали постовете си в знак на несъгласие с политиката на управляващия режим.

Посланикът на Сирия в Обединените арабски емирства Абдел Латиф и пратеникът на Дамаск в Кипър Ламия Харири, която е негова съпруга, напуснаха постовете си рамките на няколко часа. По-рано този месец поста си напусна и посланика на Сирия в Ирак. Той също потърси убежище в Катар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    рияд стига си лизал г..а на сащ ами не ти ли е неудобно че помагаш да убиват братята ви какво стана с алах да не ви е казал да помагате на врага си да убивате себе си и така докога докато сащ ви дондурка кралското семейство