24 Юли, 2012 19:27 1 013 0

Опозицията в Сирия не иска коалиционен кабинет

  • сирия-
  • башар асад

 

Сирийският национален съвет (СНС) отхвърли всякаква идея за правителство на националното единство, оглавявано от представител на режима, заяви пред АФП говорителката на СНС Басма Кодмани, опровергавайки днешно твърдение на друг говорител на съвета - Жорж Сабра.

"Никога не е бил повдиган въпрос за правителство на националното единство с ръководител член на режима", подчерта Кодмани, която завежда международните отношения в СНС. "Преходно .правителство - да, разбира се, но правителство на опозицията, което няма да бъде оглавявано от член на режима", добави говорителката.

Тази сутрин членът на СНС Жорж Сабра посочи пред АФП в Бейрут, че сирийската опозиция е готова да се съгласи "личност от режима" да ръководи страната в преходен период. "Ние сме съгласни с оттеглянето на Башар Асад и с предаването на властта на някоя личност от режима, която да ръководи прехода, както това стана в Йемен", обясни Сабра. На въпрос с коя личност от режима опозицията би се съгласила, той отговори: "Сирия има патриотично настроени личности дори в режима, а някои офицери от армията могат да играят роля" в прехода."

От своя страна Русия припомни днес, че Сирия е подписала Женевския протокол от 1925 г., който забранява употребата на химически оръжия, в комюнике, публикувано по повод изявлението на сирийския режим, че може да използва химически оръжия, за да се защити срещу чуждестранна агресия.

Вчера говорителят на сирийското дипломатическо ведомство Джихад Макдиси заяви, че страната няма да използва никакви химически оръжия срещу своите цивилни граждани, а ще прибегне до тях само в случай на външна агресия. "Ние искаме да подчертаем, че през 1968 г. Сирия се присъедини към протокола от 1925 г. като ратифицира този документ, който забранява използването на задушливи, отровни и други газове от този тип", заяви руското министерство на външните работи и настоя Дамаск да се съобразява със своите международни ангажименти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА