Last news in Fakti

28 Юли, 2012 17:59 2 216 9

Кой как играе под масата за Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • турция-
  • катар-
  • германия-
  • сащ-
  • алепо
Кой как играе под масата за Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на сирийската опозиция са на обучение по управленски умения в Берлин, твърди телевизия ABC. Курсът по политическо лидерство и държавно управление е финансиран частично от САЩ. Става дума за група от 40 сирийци, включително генерали и членове на „Мюсюлманското братство”. В подготовката им са включени икономика, право, система за сигурност и различни секторни политики.

Съветникът към Американския институт за мир Стивън Хайдеман обяснява, че програмата е достатъчно разнообразна, за да „покрие” управлението на страната в преходния период след свалянето на Башар Асад, ако, разбира се, подобен сценарий се разиграе.

Израелският вестик „Аарец” твърди, че опозиционерите са посетили дирекцията, отговорна за архивите на Щази в немската столица. Това би било от полза на съпротивата, ако й се падне шанса да решава съдбата на тайните документи, събрани при управлението на династията Асад.

За момента нито Германия, нито САЩ открито се афишират с тайната програма, коментира руската телевизия RT. Вашингтон частично финансира обучението, а Берлин оказва логистична подкрепа. В проекта участват още швейцарски, холандски и датски институции и организации. Всички подчертават, че не се опитват да създадат „власт в сянка”, а да подготвят кадри, ако Башар Асад падне от власт.

Вчера пък Ройтерс разкри, че бунтовническата съпротива направлява и въоръжава от секретен лагер в Турция, създаден с участието на Саудитска Арабия и Катар. Твърди се, че от там съпротивата получава жизненоважна военна и информационна помощ. Източници от Доха заявиха, че Анкара е най-активната страна във въпросния „контролен център”. Анкара отрича да доставя оръжие за опозицията, но запознати дори твърдят, че оръжията са руски, но от черния пазар.

Москва категорично не подкрепа идеята да се създаде „зона за сигурност" в Сирия.  Русия остава извън санкциите, належели от ЕС преди дни, които касаят оръжейно ембарго и замразяване на авоари.

Междувременно, сирийската армия днес започна нова офанзива за завземане на финансовия център и най-населен град на страната – Алепо. Съобщенията от очевидци, тъй като чужди медии в Сирия няма, сочат за ожесточени престрелки между военни и бунтовници.Според някои анализатори боевете в Алепо излагат на риск сигурността в целия регион. В града живеят над два милиона души и близостта с турската граница може да накара сирийците масово да потърсят убежище на север, въвличайки в конфликта и други държави.

Различията между режима и бунтовниците изглеждат непримирими – двете страни се обвиняват взаимно в убийства на цивилни и саботаж. Сирийският национален съвет (СНС) отхвърли всякаква идея за правителство на националното единство, оглавявано от представител на режима, каквато идея се обсъждаше за край на насилието в страната.

От март миналата година до сега борбата срещу режима е отнела 19 000 живота, твърди Сирийската обсерватория за човешките права, базирана в Лондон.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Няма чужди медии, които да видят бандитизма на тетористите, няма наблюдатели, но във всяка статия за Сирия, накрая се изписват едни цифри за жертвите, от които на нас глупаците трабвя да ни стане ясно, че сутрин сирийските командири дават норма на войниците да избиват мирните граждани.
    Продължавате да наричате терористите "бунтовници", защо и вие не знаете!?
    Това, че в Турция се обучават, организират и въоръжават терористите, го знаят и малките деца в Сирия. Защо обаче не напишете, че 90 % от сирийците са с Башар Ассад?
    Битката за Алеппо е тежка и жестока именно заради тактиката на бандитите, които във всеки квартал са задържали мирни жители и ги използват за жив щит. Е според вас, това ли са демократите !? Това ли са борците за свобода и демокрация? Тази война нямаше да я има, ако не беше създадена, осигурена логистично, финансово и най-вече медийно от САЩ. Тези жертви, които ги броите по незнам какъв принцип, тяхната кръв, разбитите човешкш съдби и преживяваните ужаси от обикновенните граждани на Сирия, ще тежат на съвестта най-вече на западните медии, които безскруполно и нагло изопачават истината от първия ден на конфликта. Те са съучастници на бандитите и терористите.
  • 2 кик

    0 0 Отговор
    до 1 бравос така е
  • 3 logika

    0 0 Отговор
    Pozdravyavam Metodi za analiza. Tryabva samo da se pribavi uchastieto v mediite i golyamoto finansovo osiguryavane ot strana na evreyskite lobisti ot saedinenite shtati i Izrael. Balgarskite medii ne tryabva da priglasyat a da badat napalno obektivni. Mnogo dobre e che Rusiya i Kitay ne priemat da se vklyuchat v lajata.
  • 4 Ники Николов

    0 0 Отговор
    Браво на методи ,друго си е от мястото на събитието, а не като нас стоим пред компа и не знаем кои крив кои прав
  • 5 турчин

    0 0 Отговор
    режима на Асад е комунизъм по арабски НИКОЙ не иска комунизъм , това което го казва Методи е АБСОЛЮТНА глупост та така излиза и борбата на България да се отърве от съветско подчинение и да мине в демократични избори за терористична. къде си видял че е така и твърдиш това за освободителната армия на Сирия ? ти си само една комунистическа защитаваща сляпо руските интереси (може и да си руснак), колкото и да ви се иска АСАД ЩЕ СИ ЗАМИНЕ заедно с руската военна база , руснаците трепят своя народ та да жалят други не може да се очаква, АКО АСАД Е подкрепян не 90% ами 50+1% да обяви демократични избори да избере народа, (ако му стиска ) но няма да надмине 15% алеуити , останалите сунити са 85 % мразещи семейство Асад
  • 6 до турчин

    0 0 Отговор
    първо щом така си се кръстил значи или най малкото ибрикчия ако знаеш какво е това , второ ти явно си ислямист тоест терорист и изобщо не ти пука за невинните жертви , и трето за което може би ще се окажеш прав да американците пак ще внесат насилствена ; демокрация ; с кръв и убийства която никой освен м...умници като тебе не иска и ще им откраднат и на тях нефта !!!!!!
  • 7 eu citizen

    0 0 Отговор
    Аз мисля че САЩ ще наложат демокрация в Сирия, както наложиха в Египет, Ирак и Либия. При тази демокрация жените ще ходят забулени, мъжете задължително с бради, няма да има барове и магазини, за туризъм да забравят, ще управляват мюсюлмански братя по законите на шериата, а незнам християнското население /около 12%/ как ще изчезне. Мисля че това е последната светска държава в близкия изток. Русия се дърпа но ще изтъргува последният си съюзник, след като предаде Ирак, Югославия и Либия.
  • 8 IHateThem до Турчин

    0 0 Отговор
    Предполагам си от тези които осигурявам социално и здравно.
    Ако не бяха щатите - да ви бяха разказали играта всички арабски държави. Зъбите се на Ассад, но всички мюсюлмански правителства съществуват благодарение на вътрешния терор.
  • 9 jimm

    0 0 Отговор
    За САЩ трябва да се въведе терминът "пълзящ фашизъм" под благовидната форма на измислена, лъжлива "демокрация" и защита на населението (кой го е питал това население дали иска такава защита!?)!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания