ФАКТИ.БГ

СЗО бие тревога за нова глобална катастрофа

Съществуват много индикации, че честотата на появата на нови инфекциозни агенти може да нарасне през следващите десетилетия

Публикувана: 15 Февруари, 2020 19:40
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11004
СЗО бие тревога за нова глобална катастрофа
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Предавани от животни, в последно време нови високорискови заболявания бележат своеобразен бум. Защо? Имаме ли основание да се страхуваме от бъдеща мащабна епидемия, коментира електронното издание на френския всекидневник La Tribune.

Продължаващата коронавирусна епидемия COVID-19, която започна в китайския град Ухан в края на миналата година, илюстрира заплахата от възникващите инфекциозни заболявания не само за здравето на хората и животните, но и за социалната стабилност, търговската и глобална икономика.

Съществуват обаче много индикации, че честотата на появата на нови инфекциозни агенти може да нарасне през следващите десетилетия, което ще породи опасения от предстояща глобална епидемиологична криза.

Човешките дейности причиняват дълбоки промени в използването на земята, както и големи катаклизми в биоразнообразието на много места на планетата. Тези смущения възникват в условията на засилена международна свързаност чрез движението на хора и търговия, всичко това на фона на климатичните промени. Това са оптималните условия за насърчаване на преминаването на патогенни микроорганизми от животни към хора.

Според СЗО обаче болестите в резултат на такива предавания са сред най-опасните.

Идентифициране на новите заплахи

Конго- Кримска хеморагична треска, вируси Ебола и Марбург, вирусна треска Ласа, близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (ТОРС), Нипа и хенипавирусни заболявания, Рифт - Вали треска, Зика ... Всички тези болести имат едно общо нещо и то е, че са включени в списъка с "Приоритетни заболявания", създаден от СЗО през 2018 г.

Изброените тук заболявания се считат за спешни случаи, върху които трябва да се съсредоточат изследванията. Те представляват мащабен риск за общественото здраве, поради епидемичния им потенциал и липсата или ограничения брой мерки за лечение и контрол, които са налични в момента.

Този списък включва и "болест X": този загадъчен термин обозначава болестта, която ще бъде отговорна за епидемия от международен мащаб, причинена от неизвестен в момента патоген. СЗО не се съмнява, че това може да се случи и затова призовава международната общност да се подготви за такъв катастрофален сценарий.

Понастоящем отговорът на органите на общественото здравеопазване на тези възникващи инфекциозни заболявания се състои в "изпреварване на кривата", тоест в идентифициране на факторите на околната среда, които биха могли да предизвикат появата им.

За съжаление, нашето разбиране за това как новите инфекциозни заплахи изплуват на повърхността все още са ограничени. Но едно е сигурно, животните най-вероятно ще бъдат намесени в следващите епидемии. Тъй като това е друга обща точка на заболяванията в този списък, изготвен от СЗО: всички могат да бъдат класифицирани като зоонозни вирусни инфекции.

Животните са широко въвлечени в новите епидемии

През последните четири десетилетия се оказа, че повече от 70% от зараждащите се инфекции са зоонозни, тоест инфекциозни болести по животните, които могат да се предават на хората. Най-просто казано, тези заболявания включват един гостоприемник и единичен инфекциозен причинител.

Въпреки това, често са включени няколко вида, което означава, че промените в биоразнообразието могат да променят рисковете от излагане на тези инфекциозни заболявания, свързани с животни и растения.И в този смисъл биоразнообразието представлява заплаха, тъй като носи много потенциални патогени и увеличава риска от появата на нови заболявания.

Любопитно е обаче, че биологичното разнообразие също играе защитна роля спрямо появата на инфекциозни причинители. Наистина съществуването на голямо разнообразие от видове гостоприемници може да ограничи тяхното предаване, чрез ефекта на разреждане или чрез буферен ефект.

Загубата на биоразнообразие увеличава предаването на патогени

Ако всички видове имаха еднакъв ефект върху предаването на инфекциозни агенти, би могло да се очаква, че намаляването на биоразнообразието би довело също до намаляване на предаването на патогени. Това обаче не е така: през последните години проучванията сочат, че загубите на биоразнообразие имат тенденция да увеличават предаването на патогени и честотата на свързаните с тях заболявания. Тази тенденция е демонстрирана в голям брой екологични системи, с много различни видове гостоприемници-агенти и начини на предаване. Как се обяснява тази ситуация?

Загубата на биоразнообразие може да промени предаването на болести по няколко начина:

- Чрез промяна на количеството гостоприемници или вектори. В някои случаи по-голямото разнообразие от гостоприемници може да увеличи предаването на агенти, като увеличи изобилието от вектори;

- Чрез промяна на поведението на гостоприемника, вектора или паразита. По принцип по-голямото разнообразие може да повлияе на поведението на гостоприемника, което може да има различни последици, независимо дали става въпрос за увеличаване на предаването или промяна в еволюцията на вирулентната динамика или пътищата на предаване. Например в по-разнообразна общност паразитният червей, който е отговорен за шистосомозата (заболяване, което засяга повече от 200 милиона души по целия свят) е по-вероятно да се окаже в неадекватен междинен гостоприемник. Това може да намали вероятността от бъдещо предаване на хора с 25 до 99%;

- Чрез промяна на състоянието на гостоприемника или вектора. В някои случаи при гостоприемници с високо генетично разнообразие инфекциите могат да бъдат намалени или дори да предизвикат резистентност, което всъщност ограничава предаването.

Ако генетичното разнообразие намалява, защото популациите намаляват, вероятността от резистентност също намалява. В този контекст продължаващата загуба на биоразнообразие е още по-тревожна. Настоящите оценки например показват, че поне 10 000 до 20 000 сладководни видове са изчезнали или има риск да изчезнат.

Скоростта на спад, наблюдавана днес, се конкурира с големите кризи от миналото, като тази, която бележи прехода между плейстоцен и холоцен преди 12 000 години, и която е била придружена от изчезването на мегафауната и на вълнестия мамут като един от най- емблематичните ѝ представители. Но загубата на биоразнообразие не е единственият фактор, влияещ на появата на нови заболявания.

Климатичните промени и човешката дейност

Промяната в географския отпечатък на патогените и/или гостоприемника, който те заразяват, води до появата на нови инфекциозни заболявания. Като такава, нарастващата непредсказуемост на глобалния климат и локалните взаимодействия човек-животно-екосистема, които стават все по-близки на определени места на планетата, играят основна роля за появата на нови инфекции при хората.

По този начин повишаването на средните температури би имало значителен ефект върху честотата на Конго-Кримската хеморагична треска, причинена от вирус, предаван от кърлежи, както и върху трайността на вируса Зика, предаван от комари в субтропични и умерени региони.

Консумацията на месо от диви животни и търговията с животни в резултат на нарастващото търсене на животински протеини също причиняват значителни промени в контакта между хора и животни. Проучванията показват, че огнищата на ТОРС и Ебола са пряко свързани с консумацията на заразено месо от диви животни.

В допълнение, Ласа треската и болестите, причинени от вирусите Марбург и Ебола, процъфтяват в Западна и Централна Африка, където консумацията на месо от диви животни е четири пъти по-голяма от тази в Амазония, която е по-богата на биоразнообразие.

Друг риск е развитието на селското стопанство и животновъдството. За да се отговори на непрекъснато нарастващото търсене от страна на населението, трябва да се завладеят нови пространства чрез обезлесяване и разчистване. Знаем обаче, че това преразпределяне на земя може да предизвика появата на инфекциозни заболявания, като насърчава контакта с рядко срещани до този момент организми.

На островите Суматра миграцията на плодови прилепи, причинена от обезлесяване поради горски пожари, доведе до появата на болестта Нипа сред животновъдите и кланиците в Малайзия.

Неизбежни епидемии

Връзките между биологичното разнообразие на видовете гостоприемници и това на паразитите и патогените са сложни. Чрез промяна на структурата на общностите, всички тези промени в околната среда вероятно ще променят съществуващите епидемиологични модели.

В този контекст човешките популации могат да се окажат в контакт с животно, пренасящо вирус, способен да ги зарази. Така може да се породи цикъл от инфекции. Започва със спорадични случаи на предаване от животни на хора, наречени "бъбрив вирус" ("вирусен чат").

Тогава, докато циклите се умножават, появата на предаване от човек на човек става неизбежна. След като епидемията е започнала, скоростта на реакцията е от съществено значение.

В допълнение към необходимите здравни мерки, когато няма достатъчно време за провеждане на подходящи епидемиологични изследвания, математическото моделиране може да бъде от голяма полза за бързата оценка на ефективността на превенцията и предвиждането на хода на заболяването.

Но разбирането на сложността на взаимодействията между естествения резервоар, патогена и междинния гостоприемник остава основно предизвикателство, когато става въпрос за бърза намеса за спиране на предаването на болестта.

Примерът на COVID-19 илюстрира това още веднъж: повече от два месеца след първите инфекции остават да се идентифицират различните животински връзки във веригата на предаване на епидемията.

Франция

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния софиянец
1 Отговор
Пробват новите вирусни оръжия върху животни, а оттам на хората. Китай стана първа икономическа сила и го удариха.

Коментиран от #11, #18


Оценка:
-8 +83

Ай стига бе
2 Отговор
Публикувано във факти.бг:".... остават да се идентифицират различните животински връзки във веригата на предаване на епидемията."....То е ясно как започват и се предават епидемиите. Разни извратени имат "животински връзки" като си пъхат в устата и на други места месо от най-различни животни. После ръсят наред заразата и страдат невинни хора.

Коментиран от #3


Оценка:
-7 +26

Хей
3 Отговор

До коментар #2 от "Ай стига бе":


Хей не си присвоявай чужди никове.
Оти си мн.тъп и не мож да си измислиш ник ли бре?
И на всичкото отгоре требе краварите да се попитат за вируса,оти по рано пуцаха бомби и бегаха,а сега пускат вируси и гледат саир.
Та СЗО_то да пита краварите кога,че пуснат ваксината оти бая народ фръли фира.
И що ли?
Щото к6тайчетата бяха не послушни нали?
Те ,че изпреварват краварника? От къде на къде?

Оценка:
-7 +29

ГРАД КОЗЛОДУЙ
4 Отговор
ние си го правиме унищожавайки природата

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +22

5
Този коментар е премахнат от модератор
Blackthorn
6 Отговор
"Предавани от животни" - тия ги разправяйте на старата ми шапка! Предавани от лаборатория по-може!

Оценка:
-4 +39

а ДЕЛЬО ХАЙДУТИН
7 Отговор

До коментар #5 от "Дельо хайдутин":


мутират и овчарите

Оценка:
-0 +7

въпроси без отговори
8 Отговор
Напълно логично! След като се "модифицират" в определени лаборатории, за да заразяват човека, а после се разпространяват чрез животни. Преди 100 години имало ли е "луда крава", "свински грип", "птичи грип", ТОРС, СПИН, COVID-19? Не е имало. Сега от къде се появиха?

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +32

елеонор
9 Отговор
СТИГА ВЕЧЕ СТЕ НИ ПЛАШИЛИ!!!!

Оценка:
-2 +19

no name no face no number
10 Отговор
Това въвеждаща реклама за новите продукти на американските лаборатории ли е?

Оценка:
-2 +21

Велика България
11 Отговор

До коментар #1 от "Последния софиянец":


И тебе са те изпускали като малък. Като плюскат всичко кое се движи така ще е.

Оценка:
-4 +8

serjant
12 Отговор
laboratoriite se aktivizirat za namaljavane na naselenieto i za ogromni pechalbi...

Оценка:
-0 +6

13
Този коментар е премахнат от модератор
14
Този коментар е премахнат от модератор
Mustafa
15 Отговор
Колкото повече се съпротивляват хората, толкова по-бързо ще дойде Новият световен ред.Това е уравнение, което няма как да бъде решено.То е написано.То ще се случи.Само адаптивните ще се пригодят.Няма излизане от Системата, ИИ ще те намери, където и да си.Гледайте филма Матрицата - там е показано какво ще бъде.

Оценка:
-6 +7

Путин
16 Отговор

До коментар #13 от "Хохи":


АНГОСАКСОНЦИТЕ яко са те лашкали.

Оценка:
-3 +2

От къде
17 Отговор

До коментар #8 от "въпроси без отговори":


Шефа на нато идва всичко. Според мен

Оценка:
-1 +4

Хихи
18 Отговор

До коментар #1 от "Последния софиянец":


Май и теб са те ударили. Кънтиш на кухо...

Оценка:
-4 +4

мани мани
19 Отговор
Затова не допускайте детето ви да става учен и да бачка в такива лаб :) 'щото тез сегашните учени все някой ден ще умрат и с тях да бъде краят... Такива уроди като бил гейтс гея и те ще умрат и недопускайте следващи подобни изчадия. Инак гибел.

Оценка:
-2 +6

Йонко - понко
20 Отговор
Много разбирачи в този сайт бе! Китайците, си знаят какви са ги надробили, че нещо много се умълчаха и снишиха.

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +7

Собственик на 433 крави и три мандри
21 Отговор
Русофилите, комунистите и атакистите денонощно търсят крави и кравеферми в интернет?? Рекламирайки безплатно дейността на млекопроизводителите, явно се надяват тайничко да получат безплатно сиренце или кашкавалец към рублите?? Не господа!! Млечните продукти не са безплатни и можете да си ги закупите в най-близкия квартален магазин или хипермаркет. Купете си сиренце, саламурено или синьо, кашкавалец, масълце, кисело млекце да имате в хладилника, прясно мляко, стоплете си и изпийте чаша и това може да поуспокои вече силно болните ви комунистически и русофилски мозъци!! Надявам се де...може след това да пробвате и с лекарствата предписани ви от Карлуково...

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +7

111
22 Отговор

До коментар #20 от "Йонко - понко":


Добре че си ти да ни отвориш очите пикльо

Оценка:
-2 +2

111
23 Отговор

До коментар #21 от "Собственик на 433 крави и три мандри":


Ти на к'ва терапия си

Оценка:
-1 +2

ИМА ИЗХОД
24 Отговор
Просто станете Вегетарианци. Второ- трябва да има и има алтернативен източник на енергия , който да замени петрола. Трето - бъдете винаги добронамерени към другите, вкл. и към враговете си. Ще успеете.

Оценка:
-1 +1

Аз незнам защо е това
25 Отговор
Този свят изтрещя,запалиха Австралия,пуснаха вируса,всеки ден се бомбардират някъде постоянно конфликти за тъпия нефт.сами ще си разцепим планетата.

Оценка:
-0 +3

Просто е
26 Отговор
СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ НА НИКОЛА ТЕСЛА. Това е решението.

Оценка:
-2 +3

незнайко
27 Отговор
Който се меси в развитието на планетата по отношение на флора и фауна да бъде прокълнат от ГОСПОД ! Точно това правят ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ФИРМИ !!! Началото беше с ГМО растенията !!! ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ СРЕЩУ ТЕЗИ БЕЗВЕРНИЦИ !!! Всичко което гледаме по фантастичните филми ще стане реалност !!! Няма как да се измисли нещо, ако то не може да стане истина !!! Това го показва историята досега !!!

Оценка:
-0 +2

Щукар
28 Отговор
Ще има Глобална Термоядрена Война!

Оценка:
-0 +0

Прекалено късо име
29 Отговор
Миналото лято бяха пуснали някакъв сериозен нов вирус в България. Започва като грип и приключваш в болница на командно дишане.

Оценка:
-0 +0

баба Клара
30 Отговор
някой вече прилага практически "Есето за законите на населението" на Малтус

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.