Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 08:30 3 484 58

Ердоган и Тръмп призоваха за спиране на огъня в Идлиб

  • реджеп ердоган-
  • доналд тръмп-
  • идлиб

Двамата лидери са изразили съгласие, че атаките на сирийското правителство в северозападната провинция, при които 13 турски военни загубиха живота си, са недопустими

Ердоган и Тръмп призоваха за спиране на огъня в Идлиб - 1
Снимка: EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп са обсъдили днес незабавното прекратяване на насилието в сирийската провинция Идлиб, което ескалира в последните дни, съобщи турското президентство, цитирано от Ройтерс.

Двамата лидери са изразили съгласие, че атаките на сирийското правителство в северозападната провинция, при които 13 турски военни загубиха живота си, са недопустими, се казва още в лаконичното изявление.

Сирийското правителство води от месеци настъпление с помощта на руската авиация в провинция Идлиб, контролирана отчасти от бившия клон на Ал Кайда в Сирия.

В същото време днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че победата на сирийския президент Башар Асад в провинция Идлиб, последен бастион на джихадистите и бунтовниците в Сирия, е неизбежна, предаде Франс прес.

"Победата срещу тероризма е неизбежна. САЩ заявиха, че са елиминирали групировката "Ислямска държава", но хидрата се завръща"", заяви той на Мюнхенската конференция за сигурността.

Той подчерта, че Русия има много добри отношения с Турция, но това не значи, че двете страни трябва да са съгласни по всички въпроси, предаде Ройтерс. Лавров отбеляза, че целите на Русия, Иран и Турция в Сирия не съвпадат.

"Имаме много добри отношения с Турция. Това не означава, че трябва да сме съгласни за всичко. Като цяло смятам, че не може да има пълно съгласие по нито един въпрос в отношенията между никои две страни", каза той, цитиран от ТАСС.

Разногласията на Русия и Турция за Идлиб няма да повлияят на доставката на ракетни комплекси С-400 и отношенията между Москва и Анкара като цяло, заяви в същото време министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след среща с Сергей Лавров в Мюнхен, предаде ТАСС.

Ние не можем да променяме нашите принципни позиции заради единични разногласия с тази или друга страна. Не трябва да позволяваме на проблемите в Сирия да подкопаят нашето сътрудничество и отношения, каза турският министър.

Междувременно турският вицепрезидент Фуат Октай заяви, че Анкара е изпълнила всички задължения пред Русия и Иран в рамките на договореностите за сирийската провинция Идлиб. Октай направи това изявление, след като през последните седмици в района избухна насилие.

Турция и Русия подкрепят враждуващи страни в конфликта и се договориха през 2018 г. да създадат зона за деескалация в региона, отбелязва Ройтерс.

Октай заяви пред телевизия Ен Ти Ви, че Турция е решена да спре сирийското настъпление в Идлиб, повтаряйки заплахата, че Анкара ще използва военна сила, за да отблъсне сирийските сили, ако те не се изтеглят до края на февруари.

Турция изпълни своите задължения в сирийския Идлиб в рамките на договореностите с Русия и Иран. Турция ясно информира Руската федерация за своята позиция за Идлиб, заяви Октай.

В ефира на Ен Ти Ви Октай посочи, че Турция няма да може да се справи с нова вълна бежанци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    34 3 Отговор
    сами ли се призовават? или лапнаха дедовия там
  • 2 Хахаха

    64 7 Отговор
    Е тоя па мургавия отишъл там да стреля и в същото време призовавал да се спре стрелбата ХАХА ХОХО тоя верно не е добре с главата нема такъв циркаджия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ердоган

    13 62 Отговор
    Да живее Велика Турция! 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    Коментиран от #7, #56

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай хой

    46 11 Отговор
    Ернасран и перчема призоваха за опазване на джахидистите че не останаха. Естествено че огъня ще спре след прочистване на района от джахидисти.
  • 7 Путин

    37 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Ще живее, колкото реша!
  • 8 111

    26 3 Отговор
    Тия гадове нямали да ги попари Господ скоро, че само пречат на живота
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха ха ха

    11 43 Отговор
    Асад ще настъпи яко мотиката ако реши да убие и един турски войник. Явно е сложил вече памперса след като не се решава да убие турски войник в сирийска територия. Ще умра от смях, да не можеш да изгониш чужд войник от собствената си територия. Ушанките и те за какво са там, видят ли аскера и се изтърват всички

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Бай хой

    39 8 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха":

    Той аскера като башибозука даде бая фира. И танкове и цели кервани дадоха фира. Ердогрух само квичи като чакал отстрани. Хвърчат фесове навсякъде.

    Коментиран от #14

  • 12 Бай хой

    19 8 Отговор

    До коментар #9 от "Собственик на 400 крави и три мандри":

    Нищо не си разбрал. Кравите произхождат от краварника и разнасят вонята си по целия свят. Не им отнемай щастието да се наричат крава бойс. И ти не се прави на кравар от Алабама. Кравешка им работа. Говедари.
  • 13 Бегай бе

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха":

    Прави впечатление, че преписваш от други тролове, нещо сам, моеш ли измислиш ?

    Коментиран от #15

  • 14 Ха ха ха

    11 33 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Незнам каква фира е дал след като са в Сирия, а оня посерко нищо не може да каже, скрил се зад путя и двамата гледат наплашени и немогат да изгонят аскера. А и не смеят защото Ердоган ще измете цяла Сирия с тези двамата посерковци 😂 😂 😂
  • 15 Ха ха ха

    4 19 Отговор

    До коментар #13 от "Бегай бе":

    Значи казваме истината не, че преписвам от някой, за разлика от теб имам глава на раменете си и друга, която може да я погалиш

    Коментиран от #18

  • 16 pepy

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тия":

    "... са върха на двуличието и лицемерието, трият напълно свободно избираемо, никакви съображения към този текст в червено, просто неоспорим ФАКТ..."

    Недей с лошо... Ще им влезеш в черния списък... :)

    Коментиран от #37

  • 17 Територия

    17 3 Отговор
    Турците на турска територия. На сирийска територия -Сирийци. САЩ, Русия?

    Коментиран от #58

  • 18 111

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Да не се вземате за съпрузи джендърмени такива

    Коментиран от #22

  • 19 Игор Додон

    18 4 Отговор
    Сега е момента Гърция да си вземе нужното според договорите от първата световна и да разпарчетосат рязаните

    Коментиран от #21

  • 20 Монгола

    26 2 Отговор
    Соросоидния режим не може да диктува дневния ред на законния президен Башар Ал Асад и негивите съюзници от РФ как ще се разпореждат в Сирия с терористите!!!

    Коментиран от #51

  • 21 Пираня

    5 15 Отговор

    До коментар #19 от "Игор Додон":

    Не стига, че ти нямаш топки, ами и насъскваш и други без топки. Виждаш как прави Агата, влиза сяда по турски и почва да нарежда. Кой би искал да скочи срещу такъв? А посмял, а Агата му е отишъл на гости. Затова снишавай се, по нисък от тревата трябва да си 😂 😂 😂
  • 22 Ха ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "111":

    Съпругата на Хасан се обажда неподготвена
  • 23 Българина

    6 1 Отговор
    Хахахаха, ВЪЗДУХАРИ, да не кажа ПОМИЯРИ.
  • 24 Djafer

    19 4 Отговор
    Сирийката нац. гвардия няма кой да я спре в Сирия, руснаците покриват небето, а силите на президента Асад чегъртат на земята с танковете всичко наред.
  • 25 ****

    16 1 Отговор
    Тези май не искат да им избият отрочетата,по този начин те изсмукват пари от ЕС като ги плашат с бежанци и ИД.
  • 26 мечо

    2 12 Отговор
    ер доган триабва да отговори сас сила вав сирия да спре воината и да стажни живота на кюрдите само воина прават

    Коментиран от #27

  • 27 ****

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "мечо":

    Ти първо се научи да пишеш грамотно,и тогава давай акъл.
  • 28 Добра идея

    16 0 Отговор
    Пита се кой започна войната и кой въоръжава джихадистите.

    Коментиран от #31

  • 29 Гост

    17 1 Отговор
    В Идлиб правителствените сили откриват няколко пункта за изтегляне на бежанци. Ако си обикновен гражданин и не си замесен с ИД, имаш жена и деца,чиято съдба те вълнува-оттегляй се в безопасните части на Сирия, защото в Идлиб ще става все по горещо.

    Коментиран от #42

  • 30 Иван

    4 17 Отговор
    Всеки го е страх от Ердоган, никой не смее да го изгони от Сирия
  • 31 Обичам свинска пържола

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "Добра идея":

    Турция и Катар. Войната започна с Ислямската(арабска) пролет! Много хора мислят че ислямистите могат да бъдат умерени и не умерени а те просто са си терористи като почваш ислямска революция какво очакваш? Както и да е този тумор се изчисти останаха Алкайда в Сирия и ислямските милиции в Либия.

    Коментиран от #35, #44

  • 32 Обичам свинска пържола

    10 1 Отговор
    Дайте му на тоя един пакет салфетки, че от много рев ще стане наводнение :))). Вече пак "кръстоносците" са му приятели трябват му оръжия после пак ще започне да ги плюе, истински шизофреник.
  • 33 Язъ

    22 6 Отговор
    А,чий го дири аскера у Сирия?
    Законното правителство в Дамаск отдавна каза ,че единствено руските солдати са добре дошли в Сирия ,всичката друга измет трябва да се омете!

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Христо

    9 19 Отговор

    До коментар #33 от "Язъ":

    Е, кой ще изгони турчина от Сирия? Никой не смее, защото ще изяде сопата. Всички лаят като пуделчета срещу вълк, а вълкът сам решава кога да влиза и кога да излиза. Виж как Ердоган нареди руснаци и сирийци в една редица и им каза, някой ако посмее да стреля срещу турски войник в Сирия, ще измета цяла Сирия с вас. Сега разбирам силата на Турция и защо е владяла 600 години, не 6 години, 600 години не някакво село, а три континента

    Коментиран от #38, #41

  • 35 Хасан

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "Обичам свинска пържола":

    Дай да ти кажа пак ..Арабска пролет беше гражданско движение срещу тоталитарните режими за едно гражданско ,демократично общество ..нещо като 10 ноември 1989 г...обхващаше всички арабски страни от Либия до Сарабия и отчасти Ирак

    Коментиран от #39

  • 36 Хасан

    5 15 Отговор

    До коментар #33 от "Язъ":

    Турчина има исторически права там ..защитава правата и свободите на 4 милиона бежанци

    Коментиран от #46

  • 37 Забележи

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "pepy":

    как не бях написал нищо за цензуриране, просто лека критика, и на някой слабохарактерен, не му издържаха нервите, та ме изтри.....сигурно е бързал доста, дано маникюра не си е прецакал.....

    Коментиран от #43

  • 38 самуил

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Христо":

    Турция и сащ от страх не атакуват а обявяват ситуацията за недопустима.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Христо

    4 10 Отговор

    До коментар #38 от "самуил":

    Какъв страх? 😂 😂 😂 Ако го е страх Ердоган няма да е в Сирия. Ердоган се е настанил в Сирия, онези двамата немогат да го изгонят, и Ердоган го е бил страх 😂 😂 😂
  • 41 Смешно

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Христо":

    Говориш за османската наемна войска, съставена от азиатци, европейци, кюрди и други етноси, но не и турци, нали тъй ??? Или поне историята така казва със сигурност
  • 42 Откриват ама никой не бяга

    1 8 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    При "хубавия" Есад, всички бягат при "лошите" турци

    Коментиран от #49

  • 43 Има двама трола в сайта

    14 0 Отговор

    До коментар #37 от "Забележи":

    Когато без да пишеш обиди ги направиш смешни с доводи и няма какво да направят от безсилие и те трият и банята.
  • 44 Ооо неграмотний, ти изясни ли си

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Обичам свинска пържола":

    Разликата между пенджаби, пущуни и хинди, че си дошъл тука да ни "разясняваш" за ислямски революции от които също халхабер си нямаш? Хайде, изтрий ме и ме банни пак от безсилие :)
  • 45 Ердоган

    8 0 Отговор
    Моля ви спрете! Изтрепахте ми талибанчетата.
  • 46 Да те питам

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    какви исторически права може да има държава, която тогава не е съществувала ? как е възможно такова нещо ? а и за пръв път чувам, че подобни права изобщо се разглеждат в някой съд
  • 47 Хасан

    1 19 Отговор
    България е турска територия. Българите да напускат територията докато е време, че аскера идва.

    Аллах Акбар!

    Коментиран от #50, #54

  • 48 Ердоган

    1 5 Отговор
    Да им отвори един коридор към руската кочина през кавказ на бягащите сирийци белким таксиметровия прогледне какви поразии направи
  • 49 Де факто

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Откриват ама никой не бяга":

    Бягат от брадатите козли-джихадисти, бе ТУЛУП.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Какъв законен бе

    15 6 Отговор

    До коментар #20 от "Монгола":

    От 10 години няма избори в Сирия,асад избива всички които са против него и ми викаш законен бил

    Коментиран от #52

  • 52 pepy

    17 0 Отговор

    До коментар #51 от "Какъв законен бе":

    "... и ми викаш законен бил"

    Ами законен е - нали наследи баща си... :)
  • 53 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    " АЗ ПРЕДЛАГАМ..ПРИЗОВАВАМ...НАСТОЯВАМ ...УМОЛЯВАМ ...АЗ.АЗ.АЗ "!!!!! НО- ... " ДА ГО ДУХАШ ... ДА ПОВТАРЯШ ... ОТ- АЗ.АЗ.АЗ " !!!!!!!!!
  • 54 главоч

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Щи ива мамата рязана.
  • 55 На тясно

    0 0 Отговор
    "Победителите не ги съдят!". Кой е от тях, кой не е? Кога призоваваш - когато си на тясно, когато сееш заблуда, а искаш да си миротворец и човеколюбец, когато искаш, а не можеш? Важно е и с кой призоваваш - от системата "хърбел-щърбел".
  • 56 Ми да само да не....

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Само да не си помисли,че Сирия е турска и се опита да остане там.
    Колко по бързо ердоганчо,се изнесе от Сирия толко по голяма вероятност е шалаварите да продължат да съществуват въобще.
  • 57 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Те и други тaкa кaзвaт, но пилците cе броят нa еcен. Тръмп нямa друг избор оcвен дa подддържa рaзличиятa и междуоcобните рaзмирици в регионa.Рaзделяй и влaдей. Проблемът е че не умее дa лaвирa. Дружбaтa му c изрaелците му cъздaвa проблеми c Ирaн, положителното отношение към кюрдите му cъздaвa проблеми c Турция. Caудитците му cъздaвaт проблем c йеменците. 40% от cветовните енергетични ноcители cе трaнcпортирaт през Ормузкия пролив и Cуецкия кaнaл. Товa непрекъcнaто нaпрежение пълни кошницaтa нa Путин. Човешкото cъщеcтво cе упрaвлявa , чрез три оcновни лоcтa: хляб , вино и зрелищa. Зрелищaтa ги имaме в изобилие, хлябът и виното т.е. вcички acпекти нa животa зaвиcят обрaзно кaзaно от енергоноcителите. Не cе плaшете, животът ни ще cтaвa вcе по-cкъп a дaнъците вcе по-виcоки.
  • 58 Apol

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Територия":

    Ще се види кой ще лапа сандала